Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je prvního dubna a Sylvie se dopouští osudové chyby. Opuštěná a sklíčená se vydává do ulic velkoměsta vybojovat si svou lásku zpět. Překonává jednu překážku za druhou a doufá, že svůj vztah zachrání. Netuší, že se řítí k fatální kolizi. Tenhle den, by raději začala znovu. Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85). Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto cool. Jediný záběr se neobejde bez zpomalení, filtru, vybělení nebo podobných hrátek, kompozice nemají daleko k dokonalosti. Na české poměry překvapující. To samé platí i o podání hlášek i dialogů obecně, které vzhledem k žánru plynou naprosto přirozeně a nenuceně a třeba ve srovnání s takovou Perníkovou věží jde o úplně jiný vesmír. Samozřejmě jde především o zásluhu neokoukaných hereckých protagonistů, kteří velmi dobře chápou, jak co uchopit... Moc rád bych sem napsal ještě víc chvály, protože debutant Ševčík stvořil dílko, které u nás nemá obdoby, avšak nic není takové, jak se na první pohled zdá - Restart je po příběhové stránce zoufale plochý a prázdný, tak plochý a prázdný, že je chvílemi prostě nudný. Příběhově se rozlézá zhruba tak, že by to vydalo na dvacetiminutovou povídku, on však trvá čtyřikrát déle. A i když Ševčíkův obrazový jazyk pracuje důsledně a univerzálně, to prázdno prostě vyplnit nedokáže. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mladí lidé (a poslední dobou lidé vůbec) žijí někdy tak rychle, že si ani neuvědomují, že žijí. Žijí teď a tady, neexistuje pro ně minulost ani budoucnost, pokud o ní snad musí začít přemýšlet, jsou zmateni a bezradní. Zhruba tohle říká formou série vizuálně vytříbených obrazů nadějný český debutant Julius Ševčík. Hlavní hrdinka Restartu se stává obětí vlastního aprílového žertu, její zkreslené vnímání reality a vsugerovaných myšlenek nám dovoluje vidět tutéž situaci v několik obměnách. Tedy něco jako Lola běží o život, akorát psychedeličtější, trochu kopírující vizuální styl Tonyho Scotta, ale je samozřejmě hloupost přirovnávat každý film jakoby natáčený na tripu ke Scottovi (BTW, trošku mi vadilo, že si samotná Sylva hned na začátku něco nešlehla, mnoho věcí by pak bylo pochopitelnějších). Příběh zde každopádně není důležitý, pokud se chcete propracovat k jeho podstatě, pak jedině přes podivuhodnou (a na české poměry jistě i obdivuhodnou) obrazovou stránku. Každý vizuální úlet nám podbízivě podsunuje jádro příběhu blíž a blíž k našim mozkovnám, až je to místy otravné. Film díky tomu alespoň může oslovit větší skupinu diváků, mj. také teenagery, ale rodičům Restart raději nepouštějte. Je těžké vyhnout se tendenci nadhodnocovat lepší české filmy, ale když ono jich je jako šafránu… :) 75% Zajímavé komentáře: k0C0UR , choze, silent cut ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Můj kamarád Jarda je IT technik a tenhle film používá k opravě mého PC. Přepis telefonického rozhovoru mezi mnou a Jardou ze dne 27.5. 2005. JÁ : "Čau Jardo !" JARDA: "Čau Pavle !" JÁ: "Vysral se mě počítač, co s tím?" JARDA: "Dej RESTART." JÁ: "Dík čau." JARDA: "Měj se." Pustil jsem si tenhle film a PC fungovalo. Někdy stačí úplná píč...... . ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Schíza jako prase je takový typ filmu jako je Restart. Schíza, která ale zaujme vcelku jednoduchým námětem, který nakonec může skončit naprosto tragicky, což je vlastně pravda. Není radno si zahrávat se vztahy, se životem, se smrtí...s láskou. Jenže když už se něco posere, kdo by nechtěl stisknout tlačítko restart a začít opět od začátku? Každopádně tento film bych si od začátku rozhodně nepustil, na to mé mozkové buňky nemají sil. Fakt je, že střih je na českou kotlinu neskutečně efektivní, což je hodně zajímavé a jen tak se to tu nevidí, ale to je tak všecko pozitivního, co na tomto filmu dokážu najít. Jinak je to prostě psycho jako hrom. Ale hlavně díky tomu dobrému střihu. --- To znám, nejdřív kytku a pak páčidlem do hlavy a brutální znásilnění. - Vynechala jsi tu fázi, kdy tě svážu do kozelce a přinutím tě něco vymyslet. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Julius Ševčík .. Sylva běží o život, ale peníze nehledá. Podělá aprílový žertík a nyní ho musí vyžehlit. Přeexponovaný obraz, neposedná digitální kamera, pestrý vizuální styl a výborný hudební doprovod. Zainteresované osloví. Realita se proplétá s představou, ale celkově děj nikam závratně nespěje a jeho vývoj je nakonec docela zklamáním, protože propracovanější obsahová stránka (vlastně jde o předělávku krátkého námětu) by jinak excelentní vizuál konečně nějak posunula. Lenka Krobotová odvádí výtečný herecký výkon s řadou poloh a je tak dalším výrazným kladem. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Následky jednoho nepovedeného aprílového žertíku. Samotný nápad zpracovat průběh ve stylu snímku "Lola běží o život" není sice originální, ale mohl fungovat kdyby zde byl nějaký scénář. Restart je pouze slet nahodilých scén o ničem. Přesto díky krátké stopáži a solidnímu tempu nezačne nudit. Většinu slabších momentů zvládá utáhnout charismatická Lenka Krobotová v hlavní roli - škoda, že musí hrát tak nesympatickou postavu. Výsledek je technicky i formou precizní, o tom není sebemenšího sporu. Ovšem tvůrci jsou příslibem do budoucna a dostanou-li někdy ke zpracování i solidní scénář, tak se máme na co se těšit. Pokus o restart českého filmu je prostě více sympatický svou snahou spíše než kvalitou. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nepříjemná hlavní postava, pěkná vizuální stránka, průměrný děj --> tak trochu promarněná šance. Ale jo, ještě jednu šanci bych Restartu asi dala - pokud ovšem budu schopna skousnout hlavní "hrdinku"... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je jasných 3 a půl. Příběh je strašně jednoduchej, ale to zpracování je parádní. Kamera, střih, režie, hudba od Khoiby! Těšim se s čím Ševčík příjde příště ... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pěkné obrázky (****) ilustrují naprosto nudný příběh (*). Už dlouho mě hlavní postava nějakého filmu tak strašně nerozčilovala... Kdyby Ševčík našel vhodný scénář, bude to (na naše poměry) určitě bomba. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

O znuděné postmoderní krávě, která dostala, co si zasloužila, naservírované ve slušivém vizuálním kabátku. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Což o to, odvaha by byla, nechybí ani povědomí o možnostech současné videoprodukce. Co schází, je schopnost pochopit rozdíl mezi videoklipem a celovečerní filmovou tvorbou, chybí i zkušenosti a tvůrčí pokora. A neměl bych narozdíl od Julia Ševčíka zapomenout na pořádný scénář a lepší práci s postavami. V tomhle stavu jde jen o jednu z dalších četných slepých uliček české kinematografie a rozpačitému výsledku příliš nepomáhá ani přítomnost jedné z nejcharizmatičtějších hereček své generace a členky vysoce oceňovaného souboru Dejvického divadla Lenky Krobotové. Od Otakárovy tripově rozevláté Elišky, co má ráda divočinu, se sice Ševčík dostal o poznání dál, ale zdaleka ne tak, jak si zjevně podle pozitivních hodnocení mnozí myslí. Výsledek je totiž stejně afektovaný jako jeho hlavní hrdinka. Celkový dojem: 25 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem tak nejásal při závěrečných titulcích jako u RESTARTU. Celý uplynulý rok jsem český film ignoroval, protože mi nenabídl nic nového jen samé další hořké a černohumorné komedie, ze kterých už se mi dělá šoufl. Pouze RESTART se tvářil originelně a jako něco, co má nějaký nápad. Na poměry českého filmu to originální snímek jistě je, ale bohužel je to ten druh originality, kvůli kterému doceníme zaběhaná klišé a stereotypy. Narozdíl od Tykwerovy LOLY se kterou má společnou jak premisu o hrdince bojující v časovém presu s osudem, tak důraz na agresívní vizuál a vypravěčské tempo, je RESTART chaotický, nudný, beze smyslu pro humor a vizuální řešení jsou poněkud okoukaná. Scénář je vetchý, místy zmatečný a nepochopitelný, většinou ale dost průhledný a předvídatelný, vizuál mě ničím nezaujal, naopak mě neustálé opakování téhož velmi brzy začalo nudit a nezanedbatelné mínus je i to, že hlavní hrdinka je narozdíl od LOLY neskutečná kráva. Ale i když odhlédnu od tohoto srovnávání, pořád mi vychází jen necelá hodina a půl hezkých, ale nijak výrazněji zajímavých obrázků navěšených na slabý příběh. Časosběry a zlatý filtr jsou fajn věci, ale postavit na nich celovečerák? I když ten souboj bratrů v ateliéru byl docela slušnej drasťák. Tak jo, jednu hvězdičku za něj a můj příjemně nepříjemný pocit z toho, jak snadno se může láska změnit v nenávist. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Až příliš absurdně vyhrocený scénář s neuvěřitelným množstvím kliček a nesourodých úrovní vyprávěný psychicky nestabilní hlavní postavou tu slouží jen jako prostředek, na kterém se snaží Ševčík ukázat svůj režijní um. Restart díky tomu působí maličko nevyrovnaně, jako několik poslepovaných a prostříhaných videoklipů. Až na pár krátkých vydechnutí následuje hlavní postavu a běží agresivně vpřed. Spojuje minulost, současnost a představy o budoucnosti. Přitom je však stále jasně průhledný a dobře čitelný. V rámci české tvorby se jedná o mimořádně vybočující dílo, a to nejen svým dravým vizuálem, ale i překvapivou uvěřitelností dialogů, kdy vulgarity netahají za uši a působí přirozeně – přestože tu herecké výkony pokulhávají. V evropském kontextu však zamrzí absence zajímavějšího dramatického oblouku, bez kterého Restart kvůli výše uvedeným okolnostem vypadá jako testovací snímek nebo cvičení nadějných filmařů. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Po vizuální a technické stránce je to nejen na naše končiny zatraceně kvalitní, sebevědomá a chytlavá záležitost. Jenže bohužel pro Restart, jenom tahle stránka film nedělá. Postavy jsou totiž povětšinou celkem nesympatické a divné, jejich představitelé nepříliš přesvědčiví a dobře hrající, některé dialogy se zas jeví docela uměle. Vyčnívá hlavní hrdinka, která je sice silně paranoidní, ale to by zase až tak moc nevadilo vzhledem k jejím neustálým představám, z nichž u některých není hned zřejmé, jestli jsou realitou či ne a divák musí hádat, což je moc fajn. Jenže od 57. minuty začne naprosto pekelná a dementní desetiminutovka, kdy jde do háje naprosto všechno, a jestliže člověk Sylvu do té doby tak nějak ještě chápal či alespoň akceptoval, pak musí zákonitě nad jejím chováním nechápavě kroutit hlavou a odepsat ji, s takovou šílenou ženskou se přece už nedá sympatizovat. Navíc, takhle křečovitě přehrávající Krobotovou jsem ještě asi neviděl, její otec pro jistotu dostal jen miniaturní štěk. Alespoň konec (nemyslím posledních pár záběru z diskotéky) to vše vrací do starých (a celkem dobrých) kolejí. Hodnocení je tak nějak na pomezí 3/4*, přičemž pro vyšší možnost se rozhoduju hlavně s přihlédnutím k faktu, že jde o absolventský (!) celovečerák. Tak či tak, Ševčík mě dost zaujal a min. jeho Normal bych rád v budoucnu vyzkoušel. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Zas jeden film, u kterého váhám, zda-li dát 3* anebo 4*. Julius Ševčík nebývale rozčeřil hladiny poněkud stojatých vod českého filmu. Psát o úchvatné vizuální stránce a epileptické kameře by bylo nošením dříví do lesa. Příběh má sice svoje slabší místa, ale nápad propojovat sny a realitu na mě spolehlivě funguje, obzvlášť proto, že tuším, jak hlavní hrdinka spěje do záhuby (vztahové), což vyvolává takové ty příjemně nepříjemné pocity...Navíc mi v paměti utkvěla výrazná hudba, což je pro snímek také pozitivní plus. Ovšem po delším zamyšlení musím připustit, že tomu cosi schází. Že pod ultramoderním lákavým obalem chybí nějaké hlubší JÁ. Snad tedy budou ty 3* uděleny spravedlivě a troufám si tvrdit, že po takto nadprůměrném debutu překvapí Ševčík nějakým svým druhým filmem, který bude naprostým závanem čerstvosti a filmařského mládí a že to bude určitě ještě o několik řádů lepší. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Famu filmeček se soundtrackem Khoiby. Jak je to formálně vyspělé, tak obsahem a dialogy naprosto marné. I ty základní emoce líp vystihuje střih, než herecká akce. Shrnout by se to dalo do jednoho souvětí o nevydařeném vtipu. Škoda, že ani s odstupem to nezískalo určitou hloubku. Ale tak co chtít po generaci, která ještě porad měla tendence vyprávět stejně jako Lola běžící o život. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jiný by si na tu uspěchanou, nestálou a závazků se štítící generaci jen tak mrzutě postěžoval někde v hospodě, Ševčík o tom musí točit film. Ale to lamentování nad půllitrem by určitě nebylo tak zajímavé a v rámci země původu progresivní jako Restart. O expresivitu se nebojím. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Forma zase jednou zvítězila nad obsahem. To není v poslední době nic zvláštního, jenže tentokrát se jedná o český film. Příběh je sice velice chabý, jenže všechno to vynahrazuje ten způsob jakým je vyprávěn. Vizuální stránka filmu je totiž (a to možná nejen na naše poměry) famózní a opravdu jsem nevěřil, že něco takového by u nás mohlo vzniknout. K tomu všemu si přičtěte výbornou režii, dobře vybranou hudbu a vlastně i hlavní představitelku. Normálně bych tomu dal asi 3*, ale protože se jedná o českou záležitost, která mě svoji vizuální stránkou opravdu strhla, tak tentokrát přivřu očko. Odvaha se u nás totiž musí cenit ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Chci to vrátit zpátky! Běžím. Nedýchám. Tancuju. Byl to vtip, sakra. Uvědomuju si to! Skoč, dělej! Život je jedna velká diskárna! Je to sen? Ano, je! Chci žít........... chci RESTART!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ()

Související novinky

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama