Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to podvodník a lhář, to musí být jasné každému soudnému člověku. A Líza Curryová rozhodně soudná je. Nikdo přece nedokáže přivolat déšť. Nikdo nedokáže zařídit, aby se ničivé tornádo vyhnulo právě našemu městu. A zvlášť ne za pomoci tak směšných a primitivních prostředků, jaké ten blázen lidem prodává - a jaké si ti ještě větší blázni od něj kupují. Jenomže on neprodává jen ty svoje legrační tyčky. On prodává naději. Naději, že se nebe konečně zatáhne mraky a na vyprahlou, rozpukanou půdu se snese déšť, který lidé, pole i dobytek tak zoufale potřebují. Věří mu, protože Starbuck je nejen podvodník a lhář, ale i fantasta a snílek. Snílek, který dokáže lidi přesvědčit o své pravdě, který dokáže vidět krásu tam, kde ji jiní nevidí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spektákl založený ne na počítačových kouzlech, efektním střihu nebo masových scénách, ale prostě a JEN na úžasném herectví a silném příběhu s velmi lidským rozměrem. V suchem vyprahlém Třívršku chřadnou vedle krav a úrody i naděje Lizzie Curry a jejích bratrů na splnění celkem všedních snů. Zejména Lizzie, která je chytrá a vzdělaná (ale kapku zakomplexovaná) ztrácí víru v sebe sama, a nebýt nečekaného setkání s optimistickým přivolávačem deště Starbuckem, zakuklila by se do svého pesimismu nadobro a všechny její sny by se rozpustily v potu z domácích prací, vykonávaných rezignovaně pro ulehčení rezignace vlastních bratrů. Starbuck slibuje déšť (v který ale sám také nevěří) a ukazuje svým "zákazníkům" nový pohled: sny se sní, ale pokud není víra, není ani naděje na jejich splnění. Sucho, které sužuje Třívršek, znamená také usychání nadějí - déšť, který Starbuck slibuje, dokáže smýt rezignaci a naději oživit. Vždyť nejde o nějaké přemrštěné a nereální sny... Stačí zapomenout na dávný pohled do zrcadla a podívat se na sebe, život a svět novým pohledem. Obchodník s deštěm není ani western, ani thriller, ani komedie. Je to dojemný příběh o dvou polibcích: Jeden dokáže uvěznit a druhý osvbobodit. (Jestliže někomu vadí, že Lizzie hraje 49letá Katharine Hepburn, pak mu odpovídám, že o to silnější symboliku má ve filmu hledat). ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film. Z úsvitu barevného filmu, neuchopitelným kouzlem chytlavý i dnes. Těžko popsatelným příběhem, kdo byl on? Prodejce naděje? Obchodník? Snílek? Fantasta? Člověk pevné víry? A ona snad pro svoji inteligenci upozadněná žena, oběť doby a mužských členů rodiny, žena toužící po lásce a kráse světa, s nedostatkem víry, sebedůvěry a představivosti? Je to však rozhodně příběh o naději, o víře, o velmi důvěrných vztazích, o tom, že vše minulé se dá změnit a že nemůžeme zapomínat na magii, kterou je svět prodchnut a díky které není záhodno chtít pojmout vše... ať se kouzlo nevytratí a imaginace má prostor. ()

Reklama

joehot 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnocení. Film podle mě představuje typický hollywood padesátých let, prodává myšlenky (víra jak ve smyslu religiózním tak v sebe sama především, leč ne jediná) skrz perfektní herecké výkony hlavních představitelů, kteří však s takřka divadelním přednesem pronášejí místy vcelku patetické věty. Větší část filmu navíc působí dojmem, že se v něm vlastně vůbec nic neděje, a teprve závěr jim dodává smysl. Přesto zůstávají rozpaky, díky nimž nelze jít nad 70%. Snad při druhém setkání, dojde-li k němu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Více než pěkný romantický film kde Burt Lancaster hraje roli takového šaramantního šarlatána Starbucka, který v jádru není vůbec špatný člověk. A jak už to tak bývá zvykem, jednoho dne se tento vyvolávač deště dostane až na farmu Curryových kde v něm jejich mladá dcera Lizie (Katharine Hepburn) později najde zalíbení a jistou soudržnost. Později její staropanenská zatrpklost jde úplně stranou, a pod jeho vlivem postupně zmizí zcela, takže ho pochopitelně brání i proti své rodině. Velice působivý starý film, který těží z opravdu výborných výkonů skvělých hlavních představitelů, kteří ve vzájemné souhře psychologicky přesvědčivě a takřka sugestivně rozehráli kontrastní charaktery. ()

Zuzanyje 

všechny recenze uživatele

Neodolatelný lhář a snílek Burta Lancastera, jehož pohádkám o přivolání deště nikdo nevěří, ale jeho pohádce o kráse Katharine Hepburnová podlehne. Co mě na filmu fascinuje je vykreslení charakterů tří sourozenců - nejstarší už vzdal všechny své naděje, nečeká, že se ožení a nevěří, že by se kdy mohla provdat sestra. Nevěří na lásku, prý se sestra má stejně jako on smířit s tím, že zůstane sama. A přestat už s těmi pohádkami o tom, že dokáže být krásná, je přece úplně obyčejná. Prostřední sestra jen ve skrytu duše doufá a stále touží po lásce. Střídavě podléhá tomu, že na ni láska čeká a vzápětí propadá beznaději. A nejmladší ze sourozenců je plný optimismu a důvěřivosti, vidí před sebou svou lásku v červeném čepečku a je ochoten věřit i podivnému obchodníku s deštěm... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama