Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to podvodník a lhář, to musí být jasné každému soudnému člověku. A Líza Curryová rozhodně soudná je. Nikdo přece nedokáže přivolat déšť. Nikdo nedokáže zařídit, aby se ničivé tornádo vyhnulo právě našemu městu. A zvlášť ne za pomoci tak směšných a primitivních prostředků, jaké ten blázen lidem prodává - a jaké si ti ještě větší blázni od něj kupují. Jenomže on neprodává jen ty svoje legrační tyčky. On prodává naději. Naději, že se nebe konečně zatáhne mraky a na vyprahlou, rozpukanou půdu se snese déšť, který lidé, pole i dobytek tak zoufale potřebují. Věří mu, protože Starbuck je nejen podvodník a lhář, ale i fantasta a snílek. Snílek, který dokáže lidi přesvědčit o své pravdě, který dokáže vidět krásu tam, kde ji jiní nevidí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Scylla 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě zcela minulo účinkem. Katherine Hepburn se ve svých devět a čtyřiceti na roli nehodí a culík s mašlí to nezachrání. Všude, kam se člověk podívá, padají patetická gesta, neustále někdo křičí či pláče. Prakticky nic se po celou stopáž 120minut neděje, ale je to jedno velké dráma (v negativním slova smyslu). Vše působí nuceně a přehnaně a přestože je Burt Lancaster sympaťák, na plátně se vyskytuje příliš málo, aby situaci zachránil. Velké zklamání na klasiku tohoto kalibru, už dlouho se mi nestalo, aby mě nějaký film tolik nudil a iritoval zároveň... ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spektákl založený ne na počítačových kouzlech, efektním střihu nebo masových scénách, ale prostě a JEN na úžasném herectví a silném příběhu s velmi lidským rozměrem. V suchem vyprahlém Třívršku chřadnou vedle krav a úrody i naděje Lizzie Curry a jejích bratrů na splnění celkem všedních snů. Zejména Lizzie, která je chytrá a vzdělaná (ale kapku zakomplexovaná) ztrácí víru v sebe sama, a nebýt nečekaného setkání s optimistickým přivolávačem deště Starbuckem, zakuklila by se do svého pesimismu nadobro a všechny její sny by se rozpustily v potu z domácích prací, vykonávaných rezignovaně pro ulehčení rezignace vlastních bratrů. Starbuck slibuje déšť (v který ale sám také nevěří) a ukazuje svým "zákazníkům" nový pohled: sny se sní, ale pokud není víra, není ani naděje na jejich splnění. Sucho, které sužuje Třívršek, znamená také usychání nadějí - déšť, který Starbuck slibuje, dokáže smýt rezignaci a naději oživit. Vždyť nejde o nějaké přemrštěné a nereální sny... Stačí zapomenout na dávný pohled do zrcadla a podívat se na sebe, život a svět novým pohledem. Obchodník s deštěm není ani western, ani thriller, ani komedie. Je to dojemný příběh o dvou polibcích: Jeden dokáže uvěznit a druhý osvbobodit. (Jestliže někomu vadí, že Lizzie hraje 49letá Katharine Hepburn, pak mu odpovídám, že o to silnější symboliku má ve filmu hledat). ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Obchodník s dažďom je obchodník s vierou a nádejou. Vierou v príchod dažďa, ale hlavne vierou v seba, svoju silu a je nádejou na lepší život. A niečo z toho obchodník aj prinesie. Film je skôr divadelným predstavením so všetkými neduhmi a záverečným šantením. Ale záver je milý viac, ako som čakal po dlhých dialógoch s veľkými životnými posolstvami, takže lepšie tri hviezdy. –––– Celý život toužím udělat zázrak a nic. Jsem prostě lhář a velký náfuka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obchodník s dažďom má vďaka svojej divadelnej predlohe omnoho bližšie k dobovým konverzačkám typu Mačka na horúcej rozpálenej streche ako ku klasickým westernom. Ocitáme sa okrem pár výnimiek spred prahov domov v dvoch interiéroch, kde padne len jedna poriadna rana päsťou a na tasenie koltov tu nikto nemyslí. Osobne ma film zaujal asi najviac tým, že zo súčasnej ponuky filmov málokedy natrafím na problémy osamelých tridsiatnikov a netušil som, že túto radosť mi urobí vyše 60 rokov starý film. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Od dětství film o naději miluju...V českém znění: František Němec - Burt Lancaster (Bill Starbuck), Věra Kubánková - Katharine Hepburn (Lizzie Curry), Eduard Cupák - Wendell Corey (J.S. File), Petr Kostka - Lloyd Bridges (Noah Curry), Petr Oliva - Earl Holliman (Jim Curry), Vladimír Krška - Cameron Prud'Homme (H.C. Curry), Čestmír Řanda - Wallace Ford (Howard Thomas), a další. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama