Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Parádní válečný snímek založený na skutečné události. Místy zbytečně zdlouhavý a v rozporu s tehdejší realitou - líčen až příliš komediálně a Němci jsou tu vykresleni jako neschopní trotlové, navíc až příliš humánní. Ovšem závěr filmu, jakoby chtěl toto moje tvrzení vyvrátit, je skutečně velmi syrový, přičemž nemusí být vidět ani kapka krve (narozdíl od dnešních filmů). Slavnými a legendárními herci se to tu jen hemží, takže o kvalitní herecké výkony tu není nouze. Občas se divák musí i zasmát, takže celkový dojem je na 4*. Poznámka: Pokud vám byl jeden z Angličanů v táboře povědomý a nemohli jste si vzpomenout, kde hrál, a v závěrečných titulcích jste našli jméno Gordon Jackson, tak je to přesně ten herec, který později ztvárnil George Cowleyho - šéfa Ci5 v seriálu Profesionálové. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc prijemnej starej valecnej film. I kdyz tady o tu valku zas tak moc nejde, tohle je spis dobrodruznej film o jednom ultra uteku. Je fajn, ze nemci v tabore tu nejsou liceny jako nejaky sileny zabijaci, ale jako normalni lide, ktery to, co delaj, nak zvlast netesi, ale musi poslouchat prikazy. A co se tyce obsazeni veznu, tak to je fakt lahudkovy. Akorat me prekvapilo, ze tu vlastne neni zadna hlavni postava, kazdej dostane krapet prostoru a vzajemne se doplnujou. Cekal jsem totiz, ze McQueen bude hlavni kapo, ale on byl vetsinou na samotce. Vlastne nakejch 120 minut se planuje utek, kopou tunely, provokujou strazny a vymejsli ruzny ochcavky a nechybi tu ani trochu humoru. Pak ale dojde na samotnej utek, kdy film krapet zvazni, ale zaroven se stane akcnejsi a zacne bejt pekne napinavej. Taky je tu vcelku netradicni konec. A i pres tu delku film dokaze zaujmout od zacatku do konce, takze jsem se dobre bavil. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dobrodružných snímků jaký kdy byl natočen. Inteligentní scénář, nenapodobytelná atmosférá a geniální herecké obsazení včele s klaustrofobikem Charlesem Bronsonem, který zahrál jednu ze svých nejlepších kreací a Stevem McQueenem, který pro mě navždy zůstane jako frajer. Neříkám, že ostatní herci byli špatní, ale tihle mě zaujala nejvíce! Konec je krutý a nejednoho z vás určitě překvapí (ostatně tak jako mě). Jediné co mi vadilo je, že zajatecký tábor byl vykreslen hodně "kamarádsky". Společně se Sedmi statečnými nejlepší film Johna Sturgese...... ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

John Sturges nám naservíroval další chod v podobě velmi dobře propracovaného příběhu, na kterém sem si opravdu pochutnal, tahle lahůdka mě vtáhla do děje hned od začátku a nechtěla mě pustit ani v závěrečných titulcích, výkony McQueena a Bronsona vynikající, nechybí tu napětí, akce ani humor, téměř celý film je obsazen do takové zvláštní veselé atmosféry, která diváka neuvěřitelně zaujme, sice jsem musel sahnout trošičku hlouběji do peněženky abych tento film získal, ale byl jsem nepochybně okouzlen. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Já si nemohl pomoci, ale ta první polovina v zajateckém táboře mi přišla hrozně dlouhá a hlavně ten režim, co tam měli mi připadal směšný. To bylo pomalu jak někde na skautském prázdninovém táboře v krásné lesní lokalitě. Nezlobte se na mě, ale ty nacisti je naprosto nehlídali. Navíc instantní potíže jako že Charles Bronson má najednou klaustrofobii, když předtím celej tunel vykopal a ani nepíp, nebo že Donald Pleasance najednou oslepne (to by se dalo pochopit, že tam kalil tu kořalu). Po úniku z tábora to má už mnohem větší grády o tom žádná. A obsazení je perfektní o tom doubležádná. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Stejně jako filmová postava Roger 'Big X' Bartlett byl i její představitel Richard Attenborough za druhé světové války bojovým pilotem RAF. (Charpy)
  • Mezi skutečnými účastníky útěku byli i tři Čechoslováci, kterým se na rozdíl od Josefa Brykse uniknout podařilo. Arnošt Valenta byl jako jediný z nich 31. března 1944 popraven s dalšími 50 uprchlíky. Bedřich Dvořák a Ivo Tonder byli dopadeni až mezi posledními: Tondera zajalo gestapo s jedním Britem u Liberce; Dvořák se dostal s dalším britským důstojníkem jihoafrického původu do Prahy, byl i v Pardubicích, ale kvůli úpornému pronásledování odjel na Šumavu. Odtud se chtěl pěšky dostat do Švýcarska, ale v Klatovech jej i s kolegou na Velikonoční pondělí dopadli čeští četníci.Po zatčení byli Tonder a Dvořák posláni do tábora Colditz, kde byl uvězněn i Josef Bryks. (ajaxx)
  • James Garner mohl při realizaci své postavy Hendleyho 'The Scroungera' využít osobních zkušeností, posbíraných v Korejské válce. (džanik)

Reklama

Reklama