Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Diskuze

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

jozor

Ano je divné, že sehnali v táboře vpodstatě cokoliv a v první půli filmu u dělali z Němců skutečně pitomce, ale za útěk jim hrozila opravdu jen samotka. Váleční zajatci se nepopravovali protože druhá strana by udělala to samé. Byl to vlastně čin frajerů, kteří sami nevěřili, že dopadne dobře. V případě dobrého chování by přežili v táboře do konce války. Potom by byli vyměněni za zajatce druhé strany, což nebylo filozofií důstojníka v zajetí. Povinnost byla utéct. Jak moc je příběh Američany "vytuněný" nejsem schopen posoudit, ale znáš filmaře. I skutečný příběh si přizpůsobí podle sebe.

jozor

jozor (hodnocení, recenze)

Podľa mňa veľmi nereálny film, všetci vojaci tam mali nad 40 rokov a niekedy bolo ťažko možné spoznať kto su zajatci a kto dozorcovia. Zajtaci sa tam drzo rozťahovali a z Nemcov tam spravili totálnych debilkov ktorí si nechali skákať po hlave? toto je podľa skutočných udalostí? Tak potom Nemci nemohli byť také zvery ako nám zas tlačia do hlavy v iných filmoch. Zajtaci zohnali čokoľvek a za útek sa im dostalo len pohrozenie: No no no!  smiešne a trapné....americký film...-)

na příspěvěk reagoval jardariha

Uživatel dokec smazal svůj příspěvek.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Pattonxxl

Pattonxxl (hodnocení, recenze)

Wade W.: Kopali tři.Během kopání se dohodnou, že na dvou přestanou a zaměří se jen na Toma.Po objevení Toma znovu otevřeli Harryho.Tím padem Dick zůstal zavřen.

Wade W.

Wade W. (hodnocení, recenze)

Skvelý film.Môže mi ale niekto vysvetliť prečo sa nakoniec kopali len dva tuneli(Tom a Harry) keď na začiatku spomínal ten veliteľ ešte jeden(Dick)?

Fondak

Fondak (hodnocení, recenze)

iskovsky: Než něco napíšeš, tak před tím zkus přemýšlet. Sežeň si knížky například Zlomená křídla nebo Útěk ze Saganu a pak poznáš, že ten příběh není  rozprávka pre americké děti, ale podle skutečnosti dost dobře natočenej film o útěku ze Stalag Luft 3. Pro případ že neumíš číst o tom taky má výbornej song  military-country kapela Taxmeni. Pak Ti možná něco doteče a za svůj komentář se budeš právem cítit trapně.....

iskovsky

iskovsky (hodnocení, recenze)

škoda že režisér pred natočením tohto snímku nestrávil pár minút napr. v Osvienčime... mohol byť byť z toho námetu dobrý film, takto je to akurát rozprávka pre americké deti...

na příspěvěk reagoval dokec

Heretic

Heretic (hodnocení, recenze)

Jeden z nejhezčích filmu, co jsem kdy viděl. Dobrodružství, hrdost, humor a nadsázka.

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Rob Roy: Jednoznačně Coburn na kole a Bronson na loďce, ostatní jsou moc reálné (až na motorku)... ale zklamalo mě, že Stevovi se to nepovedlo přeskočit.

ceskyhonza

ceskyhonza (hodnocení, recenze)

Film má nepochybně řadu velkých NEJ, bohužel ovšem dosti zkresluje některá fakta okolo skutečného, tragického příběhu spojeneckých zajatců. To je zejména v postavě, kterou představuje Steve McQueen. Ta nejdůležitější fakta ale naštěstí zachována jsou.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Rob Roy: Jednoznačně lodička. To by napadlo jen naprostého šílence.

Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

To je dobrá komedie, zajatci se tam měli jak na dovolené, čekal jsem něco záživnýho, ale bohužel :(

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Co říkáte na scénu se samohonkou? Uau :)) Steve McQueen má ohromný komický potenciál, tedy si ho nemůžu vynachválit, většinou hraje chladné postavy, ale tady je perfektní. -- Rituál s rukavicí a baseballovým míčkem byl parodován v jednom díle Simpsonů -- Který útěk ( nepočítáme Steva na motorce samozřejmě ) byl podle vás nejstylovější? U mně by to vyhrál James Coburn poklidně si to šlapající na kole, bylo mi úplně jasné, že se mu to povede, protože to je humorné. ostatní se kdovíjak nedopravují moderními prostředky a bevyjde jim to, ale Coburn na kolečku...

Reklama

Reklama