Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Recenze (574)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velký film o velkém útěku - velký ve všech ohledech. Je to výkladní skříň dobrodružného žánru, o tom není sporu. Hrdinům nejde nefandit, hlavní hudební motiv je úžasný, a celkově není problém zvládnout ty téměř tři hodiny téměř bez dechu;) Jenže ono je to právě v té ukázce nezlomného odhodlání a nadlidských schopností útěkářů neuvěřitelně do očí bijícím způsobem naivní. "Hej, Johny, potřebovali bysme sbíječku a dvě elektrocentrály." "Tak hoši, tady jsou, a tu živou krávu k tomu máte jako bonus." To sice přeháním, ale nějak takhle je celé neuvěřitelně komplikované kolektivní úsilí o kompletní logistické zabezpečení uprchlíků podáváno. Nic není problém, nikdo se na nic neptá, a hlavně nikdo na nic nepřijde. Samé dvojité stěny, skryté místnosti, padělatelská velkomanufaktura, kristapána, tohle by snad nemohlo fungovat nikde, natož v táboře postaveném speciálně pro opakované útěkáře z celého evropského bojiště. Mě by nejvíc zajímalo KDE a JAK Garner schrastil všechen ten materiál, a ne jak překvapeně na něj dokáže kdo z hlavních hrdinů civět, když se s něčím vytasí. Stopáž na to byla dlouhá dost. Nemůžu ale popřít, že tu sehranost a systém, který všechno mělo, je nutné obdivovat - o to víc, že TAHLE část tak opravdu fungovala. Jako zábava je to skutečně vynikající záležitost, ale nesmíte o tom přemýšlet. Steve McQueen, který tu je za Frajera Lukea, si Velkým Útěkem vytesal pomník v životní velikosti. A já ho klidně kdykoliv přeleštím. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Chlapský útěkářský film, který se ani nesnaží od titulního útěku utíkat někám "dál". 85% Zajímavý komentář: InJo, dzej dzej ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Klasický snímek, ve kterém je spíše důležitější to "velký," než "útěk." Film se snaží rozebrat veškerou přípravu (a logika stejně hapruje), kterou měly ale střihačovy nůžky dost zkrátit. Za silný závěr a legendární herecké obsazení dávám lehce unavených 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Režijně a herecky dokonalé (Richard Attenborough!), bohužel scénář na mne působil strašně naivně. Zvlášť když je snímek točený podle skutečných událostí, nebylo by imho vůbec na škodu, aby děj opravdu reálně působil. Kdyby byla celá první půle stejně nekompromisní jako závěr, tak neváhám s absolutoriem, ale dojem, který jsem během sledování nabyl - totiž že vězni neutíkají z německého zajateckého tábora, nýbrž z nějakého relativně pohodového pionýráku, mě poměrně rušil. Jinak ale spokojenost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle není jen velký útěk ze zajateckého tábora,ale tohle je taky velký fillm, veké herecké výkony .Je to prostě Velkodílo. Teď mě omluvte , našel jsem tenisák . ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale niečo mi tam predsa len chýbalo - temnejšia atmosféra. Myslím, že v nemeckých zajateckých táboroch to nebola až taká pohodička, ako nám to Sturges a jeho "banda frajerov" servírujú. A pritom by stačila aspoň nejaká drobnosť, napríklad scéna v daždi, aby to nevyzeralo, že sú tam všetci na rekreácii a dozorcovia sú vlastne ich kamaráti, ktorí im dovolia hocičo (chľastačka na 4. júla už bola naozaj over the top). Nuž a občas udrie do očí nejaká nelogičnosť - Bronson trištvrte filmu kope tunel, vrhá sa pre záchranu kamaráta do závalu... a potom sa z neho odrazu stane klaustrofobik, ktorý sa pod zemou dusí - wtf? Ako dobrodružná zábavka je to fajn a herci predvádzajú špičkové výkony, ale drásavú realistickosť napr. Mostu cez rieku Kwai to nedosahuje ani náhodou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velký útěk je bezesporu velký film těžící hlavně z dost v té době známých jmen, na které se prostě chodit do kin muselo. Dále také z určitě neméně kvalitního zvukového doprovodu. I když celý film vlastně táhne jedna jediná melodie, a to zase tolik nemám rád. Udělat pecku a pak tím provlíknout celý film a tvrdit, jak je zvuková stránka geniální. No ale dobře. Co se týče příběhu, tak na něm už nic zvláštního vcelku není. No jasně, je to největší útěk všech dob v dějinách filmové kinematografie odehrávající se za válek, ale furt je to jenom útěk. Nějaká myšlenka, nějaký plán a nakonec nějaké uskutečnění a nic víc. Důležité n a tom filmu je ale fakt, že se na něj dobře kouká a výborně šlape, i přesto že má 172 minut. A to ani nemusí mít bůhvíjaké válečné scény aby dokázal zaujmout. Stačí si jenom šlapat do rytmu melodie, kterou slyším ve filmu každou chvíli a je mi fajn. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $11,744,471Tržby Celosvetovo $-║ Režisér John Sturges za podpory celého pléna vtedajších hereckých hviezd, podáva pravdivý príbeh z obdobia 2.svetovej vojny, ktorý miestami podáva mierne odľahčene dobrodružne, prípadne aj vážnejšie - dramaticky. Plánovanie úteku z väzenského tábora je prešpikované šikovnými nápadmi, takže na danej dosť dlhej minutáži príbeh uteká ako voda. Len škoda je že pri danom množstve postáv si nedokážeme ani jednu obľúbiť tak aby záverom prišli aj nejaké tie emócie späté s ňou. Prípadne vďaka niektorej z postáv mohlo prísť aj silnejšie vtiahnutie sledujúceho do príbehu, s náležitým fandením pri zostrojovaní ich úteku z tábora. Až na túto výtku sa jedná o strhujúci film, plný zaujímavých dialógov a skvelých hereckých výkonov. Škoda že postava hraná Stevom McQueenom bola pravidelne zavretá na samotke, takže sme si ho mohli užiť len z časti. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fantastický jízda z období 2. světové války s plejádou hvězdných jmen a velmi kvalitním režisérem. Velký útěk se nemá opravdu za co stydět, přestože je dlouhý 172 minut, což na první pohled zní hrozivě, ale na délku si během filmu opravdu nevzpomenete. Snímek má totiž zběsilé tempo, v kterém se střídají události velmi rychle a neustále se něco zajímavého děje a posouvají se dál nejen životní cesty hrdinů, ale také jejich psychologie, kterou režisér buduje drobnými detaily až do velkého finále. Herci stejně jako režisér odvedli, co mohli a tak nezbývá než zatleskat. Jeden z nejlepších válečných snímků a po dlouhé době zase jednou hodně pevných 5*. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Clavell, W.R. Burnett .. Idealista John Sturges ve vrcholné síle v krásně frajerském válečném filmu (zvláštní spojení, ale je to tak) o zajatecké odvaze a vytrvalosti. Styl, napětí, zábava a výborné herecké obsazení, vše ve Velké formě. 90%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružný film bezchybné. Jako historický film hodně zavádějící. A jako největší umělecky zpodobněný útěk? Kdybych právě nedočetl román Zatím dobrý o téměř dvouměsíčním útěku bratrů Mašínů přes celé východní Německo až do americké zóny rozděleného Berlína, tak bych si to možná i byl ochoten myslet, takhle ale tunely Tom a Hardy skutečně nemohou oběma bratrům a jejich kumpánům zavrtaným na konci října ve vymrzlé půdě téměř na týden pod kopicí dřeva konkurovat... Navíc Wehrmacht (a dokonce i Gestapo!) se totiž ve Velkém útěku dají s trochou nadsázky označit za hodně liberální, neřku-li humánní ozbrojené složky... Kdyby spojenečtí vojáci utíkali z nějakého jiného zajetí, asi bych volal ,,Bravo!" Takhle trochu rozpačitě říkám - velmi podařený útěkový film... Podobné filmy: Velký útěk (TV film), Von Ryanův Expres, Motýlek, 6. Batalion ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Naprosto bezkonkurečně nejlepší útěkářský film všech dob, o výtečné atmosféře, chytrém scénáři a nepřekonatelném hereckém obsazení netřeba mluvit! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Já si nemohl pomoci, ale ta první polovina v zajateckém táboře mi přišla hrozně dlouhá a hlavně ten režim, co tam měli mi připadal směšný. To bylo pomalu jak někde na skautském prázdninovém táboře v krásné lesní lokalitě. Nezlobte se na mě, ale ty nacisti je naprosto nehlídali. Navíc instantní potíže jako že Charles Bronson má najednou klaustrofobii, když předtím celej tunel vykopal a ani nepíp, nebo že Donald Pleasance najednou oslepne (to by se dalo pochopit, že tam kalil tu kořalu). Po úniku z tábora to má už mnohem větší grády o tom žádná. A obsazení je perfektní o tom doubležádná. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejstylovějších útěků vůbec. Steve McQueen jako "Cooler King" je pro mě ztělesněním absolutního frajerství, navíc má obrovský komický potenciál, pořádná komedie by mu slušela. Už chápu, co znamená, když Quentin Tarantino v Gaunerech ( při interepretaci "Like a Virgin" od Madonny ) říká, že "ten chlap vypadá jako Charles Bronson ve Velkém útěku" a "razí si cestu." Kdo neviděl, ať si doplní vzdělání. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc prijemnej starej valecnej film. I kdyz tady o tu valku zas tak moc nejde, tohle je spis dobrodruznej film o jednom ultra uteku. Je fajn, ze nemci v tabore tu nejsou liceny jako nejaky sileny zabijaci, ale jako normalni lide, ktery to, co delaj, nak zvlast netesi, ale musi poslouchat prikazy. A co se tyce obsazeni veznu, tak to je fakt lahudkovy. Akorat me prekvapilo, ze tu vlastne neni zadna hlavni postava, kazdej dostane krapet prostoru a vzajemne se doplnujou. Cekal jsem totiz, ze McQueen bude hlavni kapo, ale on byl vetsinou na samotce. Vlastne nakejch 120 minut se planuje utek, kopou tunely, provokujou strazny a vymejsli ruzny ochcavky a nechybi tu ani trochu humoru. Pak ale dojde na samotnej utek, kdy film krapet zvazni, ale zaroven se stane akcnejsi a zacne bejt pekne napinavej. Taky je tu vcelku netradicni konec. A i pres tu delku film dokaze zaujmout od zacatku do konce, takze jsem se dobre bavil. ()

Reklama

Reklama