Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Já si nemohl pomoci, ale ta první polovina v zajateckém táboře mi přišla hrozně dlouhá a hlavně ten režim, co tam měli mi připadal směšný. To bylo pomalu jak někde na skautském prázdninovém táboře v krásné lesní lokalitě. Nezlobte se na mě, ale ty nacisti je naprosto nehlídali. Navíc instantní potíže jako že Charles Bronson má najednou klaustrofobii, když předtím celej tunel vykopal a ani nepíp, nebo že Donald Pleasance najednou oslepne (to by se dalo pochopit, že tam kalil tu kořalu). Po úniku z tábora to má už mnohem větší grády o tom žádná. A obsazení je perfektní o tom doubležádná. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velkofilm v pravém slova smyslu, dobrodružný epos o megalomanském útěku celého zajateckého tábora, jehož hlavní předností je zajímavost a zde bych rád toto slovo ještě dvakrát podtrhl, neboť to nemyslím jen jako frázi, ale jako přívlastek nejlépe charakterizující celý film. Děj je (vzhledem k tématu) všeobjemný, ucelený, neokoukaný, podepřený slušnými scenáristickými základy a hnán kvalitním motorem plným znamých hereckých jmen. Co mě však zaráží je až nepochopitelně "pohodová" atmosféra tábora plného mírných a kamarádských stráží a poměrně nízká obtížnost útěku. Film tak zbytečně rezignuje na možné napětí, nevyužívá plně svého potenciálu intenzity a... Je dost dlouhý :) 8/10 ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film. Nejdříve 2 hodinky jsme v tom speciálním táboře, kde esa na útěky vymýšlí, plánují a konečně uskutečňují 3 velmi brilantně zorganizované a hlavně velmi dlouhé tunely. Tato část je naprosto precizní a divácky více než atraktivní. Potom ovšem nastupuje ten závěr , kde jsou zajatci na útěku. Tam už se toho příliš zajímavého moc nestane. Po technické stránce film může v jistých pasážích působit dost otravně snad i směšně, což je samozřejmě vzhledem k datu 1963 odpustitelné. Herecky je to snad ze všech stran naprosto brilantní. Krásná hudba. Dlouhá stopáž mi rozhodně nebyla na obtíž. Já se prostě bavil a když k tomu připočtu inspiraci skutečnou událostí, tak mi nic nebrání dát 4*. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Plynulé tempo dáva všetkému prirodzený poriadok a tak máme možnosť vidieť neuponáhľaným dojmom prípravy, riešenie problémov, samotný útek a ďalšie nasledujúce udalosti. Atmosféra sa nesie odľahčeným dojmom, takže absencia nervydrásajúcich scén či brutality nebráni film vzhliadnuť aj mladším divákom. Pre tých starších je samozrejme rozporuplná atmosféra v tábore, kde nie je núdza o dobrú stravu, čisté oblečenie a zábavu, ale takéto vyobrazenia nie je nič neobvyklé. Čo sa týka filmového spracovania, filmu nemožno nič uprieť. Po remeselnej stránke mu nič nechýba. Má to osobitý štýl, príbeh nepostráda napätie, dej plynie v slušnom tempe, poskytne aj zábavu a to všetko v skutočne veľkom štýle. Ako dobrodružný film je to bezchybné. Všetko podčiarkuje výborné herecké obsadenie s plejádou hviezdnych mien svojej doby. Herecký koncert dáva zabudnúť na nezmyselnosť príbehu a divákov vtiahne do deja tak, že nevnímajú predlhú stopáž. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

John Sturges nám naservíroval další chod v podobě velmi dobře propracovaného příběhu, na kterém sem si opravdu pochutnal, tahle lahůdka mě vtáhla do děje hned od začátku a nechtěla mě pustit ani v závěrečných titulcích, výkony McQueena a Bronsona vynikající, nechybí tu napětí, akce ani humor, téměř celý film je obsazen do takové zvláštní veselé atmosféry, která diváka neuvěřitelně zaujme, sice jsem musel sahnout trošičku hlouběji do peněženky abych tento film získal, ale byl jsem nepochybně okouzlen. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • O jedné z nejslavnějších scén, kterou je Hiltsův (Steve McQueen) skok na motocyklu, se nějaký čas tradovalo, že ji herec natočil sám. On sám to ovšem pár let po premiéře filmu popřel, s tím, že sice tehdy byl velmi schopný jezdec, ale ne až tak dobrý, aby si na tento kousek troufl. (Se skromností sobě vlastní pak dodal, že "dneska už bych to zvládnul"). Řídítek se tedy chopil Bud Ekins, který McQueena už zastupoval při natáčení Bullittova případu (1968) – a byl, mimochodem, jednou z inspirací pro postavu Cliffa Bootha (Brad Pitt) v Tarantinově opusu Tenkrát v Hollywoodu (2019). Ten, ve spolupráci s australským motokrosovým šampionem Timem Gibbesem, vybral vhodný motocykl a postavil speciální rampu, kterou odzkoušel při několika různých rychlostech a s ohledem na různou odhadovanou výšku plotu. Nakonec na ni najížděl při rychlosti 60 mil za hodinu (97 km/h), vyskočil 12 stop (3,7 m) do výšky a letěl 65 stop (19,8 m) daleko. Při ostrém natáčení byl pořízen pouze jeden záběr, po jehož dokončení štáb nejprve oněměl a pak propukl v divoký potlesk. A mimochodem, když už nehrozilo "nebezpečí pro film", vyzkoušeli si stejný skok s pomocí Eikinsovy rampy nejen McQueen, ale i jeho herečtí kolegové James Coburn (Sedgwick) a Charles Bronson (Danny). Všem se podařil. (NIRO)
  • Během natáčení se Charles Bronson zamiloval do Jill Ireland, manželky Davida McCalluma, jenž ve filmu ztělesnil letce Ashley-Pitta 'Dispersal'. V roce 1967 se Charles i Jill rozvedli se svými protějšky a o rok později slavili svatbu. Manželství jim vydrželo dvanáct let. (Kulmon)

Reklama

Reklama