Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Charles Bronson v roli, jež jej vynesla ke slávě: zabiják z podsvětí, který vraždu povýšil na umění. V dalších rolích se objevují Jan-Michael Vincent a Jill Ireland.  V akčním snímku, za jehož scénářem stojí Lewis John Carlino, spolupracoval Charles Bronson již podruhé s režisérem Michaelem Winnerem. Jejich prvním společným projektem byl nedoceněný western Chatova země, o dva roky později pak spolu natočili akční drama Přání smrti. Bronson zde ztvárnil Arthura Bishopa, „mechanika“ neboli nájemného vraha, schopného zabijáka pověstného svým chladným přístupem k „práci“. S Bishopem se seznámí mladý a dychtivý Steve McKenna (Jan-Michael Vincent), který doufá, že jej Bishop naučí řemeslu. Ten se tomu nebrání, se Stevem absolvuje nejednu akci a mezi jeho učitelská moudra patří věty typu „vražda je jenom zabíjení bez povolení, a zabíjejí všichni – vojáci, policajti...“. Mezi akčními scénami se ve snímku objeví také Bronsonova manželka Jill Ireland, a to v roli atraktivní prostitutky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Bronsonův nájemný vrah má vynikající charisma i dostatek přesvědčivosti, ale tím pro mne klady snímku končí. Zub času byl totiž ve svém hlodání nemilosrdný a tak se mi po letech jeví vraždy jako úsměvně překombinované, použité špičkové technologie již nenabízí ani žádné vetešnictví a do toho dramaticky vyhrává, v době vzniku tolik oblíbená, disharmonická hudba, která však u mne místo napětí vyvolává dávivý reflex. Pokud by mne tolik nepotěšil příjemně poťouchlý závěr, tak bych snad uvažoval i o horším hodnocení. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Dokonale chladný Charles Bronson a vynikající akční scény táhnou kupředu tuhle typickou 70´s akci. A že se místy musí opravdu snažit. Tempo je totiž místy až moc pomalé a film i přes řadu hodně zajímavých scén plně nezaujme vaši pozornost. Navíc těch necelých 40 let je na tomhle filmu už přece jenom znát a některé scény už nejsou zkrátka tak působivé, jako kdysi. Bronsonovi fanoušci by ale měli být spokojeni. 70% ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu je dokonalou skoro až chladne dokumentárnou štúdiou dennej rutiny jedného obyčajného profesionálneho zabijáka okorenená charizmou Charlesa Bronsona. V druhej polovici sa do deja zapojí ambiciózny mladý učeň a samozrejme, že sa to všetko začne komplikovať. Dočkáme sa aj pár solídnych prestreliek a nejakého toho výbuchu. Proste sedemdesiatková kvalita. A tentoraz mi aj to pomalšie tempo k filmu sedelo. Finále je pekne ironické aj keď mi bolo trochu ľúto jak dopadol Bronson. Celkovo to je ale oveľa lepšie jak remake aj s jeho pokračovaním. V tomto filme jednanie postáv dáva celý čas zmysel. 8/10. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Prostinký příběh válcuje atmosféra, chemie mezi ústřední dvojkou zabijáků, několik nezapomenutelných scén (úvodní čtvrthodinová akce beze slov, Steveho dívka, honička na motorkách) a nekompromisní závěr, který patří bezesporu mezi ty nezapomenutelné. Michael Winner si na nic nehrál a přesto jeho snažení (alespoň v té době) přinášelo ovoce. Výtečně minimalistický Charles Bronson v roli šité na míru, Jan-Michael Vincent je mu rovnoceným parťákem/soupeřem. Drsný, sakra drsný sedmdesátkový nářez. 85%. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Nečekaně povedená a stylová podívaná, která vysoce převyšuje Bronsonovy stereotypní kriminálky, jež v té době začínaly v jeho filmografii převládat. Ve své podstatě se jedná o zdánlivě nenápadný film, který nikam zbytečně nespěchá, akci servíruje střídmě, leč svědomitě, a stejně jako Bronsonova postava zvažuje každý krok. Role nájemného vraha mu padla skvěle a správně cynický Jan-Michael Vincent mu s andělskou tváří nahrává na výbornou. Dokonalý je rozhovor s jeho holkou, vyhrožující mu sebevraždou, což Vincent suše okomentuje slovy: "Když ti nezáleží na tvým životě, proč by na něm mělo záležet mně?" Podobných momentů je tady mnohem víc a příběh precizně graduje do perfektního finále, které člověka donutí se ptát, proč se hergot tenhle (dobře skrytý) klenot nestal minimálně stejnou klasikou jako Přání smrti z následujícího roku. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (16)

  • Potápěčská scéna s lodí nebyla natočena v Neapoli, kam se přesunula produkce filmu, ale ve skutečnosti byla natočena v Kalifornii. (DruidKarel)
  • Názov filmu - Mechanik - je americký slang, ktorým mafia pomenúva nájomných vrahov. (m.a.t.o.)
  • Po scenáristických úpravách redukujících homosexuální linku mezi Arthurem Bishopem (Charles Bronson) a Stevem McKennou (Jan-Michael Vincent) přibyla ve filmu postava prostitutky, pro kterou si Bronson prosadil přes odpor producenta Irwina Winklera svou manželku Jill Ireland. Winkler neměl na výběr, protože bez Bronsona by film nevznikl. Producent říkal, že by musel do role prostitutky obsadit i hercova otce, kdyby ho o to požádal. (Komiks)

Související novinky

Statham nahradí Bronsona

Statham nahradí Bronsona

23.04.2009

Hádáte správně, chystá se další remake. Crank 2 se sice v amerických kinech zastavil a komerčně nepřežil, ale na statusu Jasona Stathama jako jednoho z nejdrsnějších chlápků v akčním žánru to šrám… (více)

Slyovo krveprolévání neskončilo

Slyovo krveprolévání neskončilo

08.02.2008

Kolem nového Ramba je pořádně rušno. Nebude z toho sice superhit (přece jen, to maso je pouze pro silné žaludky), ale 50-milionová produkce se v pohodě zaplatí a DVD prodeje budou nepochybně vysoké.… (více)

Reklama

Reklama