Cestující v dešti

Krimi / Thriller

Francie / Itálie, 1970, 120 min

René Clément

Francis Lai

"Love, love." Ještě nikdy mě neznělo slovo "love", natož dvakrát za sebou, tak krásně, jako z úst charismatického chlapa Charlese Bronsona, který tak oslovoval křehkou krásku Marlène Jobert, do které jsem se asi zamiloval. Film který má v sobě plno tajemství a nevyřčených pravd je napínavý do posledního okamžiku. Je to jeden z těch mála skutečně silných příběhů, který sice skončí na obrazovce, ale ještě dlouho, předlouho pokračuje v naší mysli a to i díky nádherné hudbě mistra oboru Francise Laie. Film s velkým F a s hereckými výkony z kategorie nadstandartních doporučuji pustit ve večerních hodinách, tma je totiž velkým přítelem pro ještě větší prožitek z této filmařské dokonalosti.(12.8.2008)

Krásná Melie (Marlène Jobert), manželka pilota, tráví mnoho času sama a jednou nechtěně zaujme podivného neznámého(Marc Mazza), na nějž posléze narazí ve svém domě. Je znásilněna a cizince poté, částečně v sebeobraně, zabije. Namísto toho, aby informovala policii, shodí tělo do moře. Po čase se o ní začne zajímat charismatický tajný agent, plukovník Harry Dobbs (Charles Bronson), Američan s neotřelými vyšetřovacími metodami... Specialistovi na krimi-filmy Renému Clémentovi se tu podařilo natočit napínavý, nestárnoucí psychologický thriller, v němž se zdárně doplňují neskutečně přirozeně hrající Marlène Jobert se stále se celkem bezdůvodně usmívajícím Charlesem Bronsonem.(23.1.2005)

Jeden z předních tvůrců Francouzské drsné školy René Clément nám dokazuje, že pro vznik vynikajícího thrilleru nepotřebuje mnoho. Stačí promyšlený scénář, inteligentní dialogy a dva vynikající herci. Mužný Charles Bronson navzdory svým obvyklým podmračeným drsňákům se zde stále šibalsky usmívá a trousí jeden sarkasmus za druhým a neodolatelná kráska Marlène Jobert se s ním báječně doplňuje. Napijte se! 95%.(3.3.2010)

"Co to děláte? - Mířím na budoucího milionáře!" Znásilněná panička (s výraznými sklony k submisivitě) a dominantně tajemný sympaťák (s evidentní slabostí pro patriarchát) vytvořili velmi zajímavý pár, ve kterém oba ví, ale jeden z nich to nepřizná. Zub času zanechal na tomto snímku svou stopu, neboť nedobrovolně chlastající Melancholie je jednoznačně ženou z jiné doby, Dobbs je paradoxně stejně chápající jako zákeřný a ty dva pokusy o vraždu není potřeba mezi dobrými přáteli nijak rozmazávat. Já jsem si to docela užil, ale trochu mi kazila náladu dobově podivná hudba a pár okamžiků překombinovaných za hranici přehlédnutelnosti.(12.3.2011)

Vynikající psychothriller s Marlene Jobertovou v roli ženy, kterou znásilní voják cizí armády, načež ona ho zabije a Charles Bronson jako vyšetřovatel tajné služby pátrá, co se vlastně stalo.(19.3.2003)

Staré zlaté časy francouzské filmové školy v plné parádě s napínavou chemií a navíc s Charlesem Bronsonem, kterému to tady moc sekne. Dlužno doplnit, že kdo má rád pohlednou pihovatou zrzku Marlène Jobert automaticky přidá jednu hvězdu navíc. Jen si vzpomeňte, ve kterém filmu se Charles Bronson tolikrát usmál? Já si vůbec na žádný totiž nemohu vzpomenout, kde bych ho viděl s tolika úsměvy. Každopádně je fajn, že tenhle tajemný sympaťák měl štěstí na správné filmy. Protože po nich vždycky bez váhání do své filmotéky rád sáhnu.(20.6.2011)

Trosku hitchcockovky, ale tez klasicky francouzsky thriller, tak jak je v te sladke zemi dokazali na prelomu sedesatych a sedmedesatych let tocit proste nejlepe. Marlene Jobert je nadherna (kdo zna Rudovousovu zatizenost na rusovlasky chape ...) a hlavne neuveritelne presvedciva, stejne jako jeji herecky protejsek. Moment kdy se poprve objevi na scene je filmarska ekvilibristika.(17.4.2010)

Trochu nestandardně zpracovaný příběh ženy, která se stala nejdřív obětí a pak pachatelem. Spousta peripetií okolo mrtvého těla, trochu až moc překombinované na mlj vkus, ale přesto dobré výkony ústřední dvojice.(7.1.2012)

Charles Bronson na pozadí se sekundující Marlène Jobertovou, ovšem v hlavní roli, ztvárňují dvě postavy zapletené do nevšedního, až thrillerového příběhu. Výborné herecké ztvárnění charakterů postav a samotná zápletka dodává příběhu obzvlášť ke konci filmu "peprnou" příchuť. Krásný film s vynikajícími výkony Marlène Jobertové a Charlese Bronsona. Divák je donucen při sledování děje zapojit poněkud i svůj rozum a domýšlet a nestačí mu jen bezmyšlenkovité sledování děje. Prostě film, jak má být.(28.9.2007)

Velmi zajímavý snímek s velmi milou Marlene Jobert (perfektní výkon ve filmu Poslední adresa) a přesvědčivým Charlesem Bronsonem v psychologickém thrilleru. Režisér Clément rozehrává zprvu trochu naivní příběh, který se však stále zahušťuje a v posledních minutách už Vám film nedovolí ani vydechnout. Výborný snímek.(1.5.2008)

Výborná skorodetektivka s Charlesem Bronsonem, který tu opět ukazuje, jak málo charizmatu dnes většina herců má.... Když pominu výbornou Marlene Jobertovou, tak Bronson vlastně skoro celý film táhne sám a k tomu aby byl zajímavý mu stačí třeba se jen pootočit. A mimoto Charles Bronson nebyl jen neuvěřitelně charizmatický, ale také (to jen tak mimochodem) výborný herec.... Chtělo by to dnes víc takových...(30.11.2009)

• danecek24

28. Zlatý Glóbus za rok 1970 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný film - Francie(5.1.2009)

Jedno se tomuto filmu upřít nedá - od začátku až do konce mě držel v napětí, co bude dál??? Jenomže o když konec filmu, byl pro mě potěšující, zdálo se mi, že ne všechno ve filmu bylo tak jasné, jak se zdálo. Charles Bronson byl poněkud surový a to co si nechala Marlene Jobert, nad tím zůstává rozum stát. Největší záhadou ovšem zůstává, jak mohl Charles Bronson vědět všechny detaily kolem celého případu ...(7.2.2010)

Banální zápletka, která vyústí v zábavný hon kočky na myš. Marlene Jobert je roztomilá a svéhlavá, Bronson je drzý a sebvědomý. Jiskry přeskakují ač je to krimi - to film nese v příjemném nádechu až do konce. Příjemné pomlaskání pro mne. * Jinak Jobertová má tělo jako bohyně !(1.12.2009)

Příjemná krimi s kocourem Charlesem Bronsonem a love love Marlene Jobert. Film stojí na výkonech obou, nicméně zaujme i neotřelou kamerou a nadužitím bílé barvy v kostýmech. A všechny dámy jistě vzdychnou, když Bronson jen tak na odiv ukáže své vypracované tělo..(21.2.2009)

Výborný triller. Výborné hlavné postavy (Jobert + Bronson). Režisér nás drží v napätí , je to veľmi dobré. Hodnotím 80%.(14.9.2006)

• patrikus

Jak to říci... Mě se to prostě nelíbila. Utahaná nuda, kde čekáte dlouho, než se začne něco dít... Hustý tekoucí med, který se nemění a pořád teče a vy čekáte dvě hodiny až přeteče do druhé nádoby... Jako Marléne je hezká tojo, umí i hrát, ale nemůže jí dabovat Sabina Laurinová, proboha !!! Bronson mi asi nikdy sympatický nebude, ale s tím nic neudelám. A jeho infantilní úsměv ??? . A ty další postavy?? Nevím, možná to z toho udělal ten zoufalý dabing... Smutná jedna *(24.4.2011)

Výborný film , ktorý som si aj viackrát pozrel. V tom čase ich bolo veľmi málo a duet Marléne Jobert a Charles Bronson bol veľmi dobre zvolený.(20.4.2007)

Výborný film, bohužel u nás méně známý. Na první pohled obyčejná kriminálka, ale skvěle zpracovaná.(8.6.2009)

Tohle byla naprosto vychytaná evropská kriminálka, jejímiž nejlepšími domácími půdami jsou tradičně GB a FRA. Zde se nám předvedla (pokolikáté už) naprosto úchvatná Marlenka a kníratý úžasňák Charles. Ten přirostlý úsměv má asi proto, že se bojí pádu čerstvě narostlého kníru, který si, bůhví proč, oblíbil, přestože s ním celý život vypadal, jako Číňan po vypití kotle kakaa. Nic to nemění na téměř dokonale zpracované komorní záležitosti, kterou každý milovník francouzské detektivky, kriminálky či thrilleru musí nosit zasunutou v hlavě, jako malý klenot, po celý život. A TA MARLENKA!!! 95%.(13.5.2010)

<< předchozí 1 2