Reklama

Reklama

Valachiho svědectví

  • Francie Cosa nostra (více)
Trailer

Joe Valachi, bývalý mafián, se ocitnul ve vězení. Rozhodne se stát hlavním svědkem v ostře sledovaném procesu s mafiánským bossem. Ve své výpovědi před kamerami postupně odhaluje celý svůj životní příběh, historii svého pádu do osidel mafie a zločinu… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (100)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No, napráskat mafii fízlům, na to musí být člověk minimálně Charles Bronson a ani to nemusí stačit pokud je šéf mafie Lino Ventura. Hodně chytlavý a napínavý příběh. Jenže jak třeba v naší zemi chcete napráskat policii policii, Vám, ani panu Kajínkovi ten snímek bohužel už neporadí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky a víc ani ťuk. A nejspíš je to tím, že podobné mafiánské kousky jsem viděl a byli tisíckrát lepší. Charles Bronson mě také moc nepřesvědčil. Navíc ani dabing tomuto filmu úplně nehraje do karet. Jediná sranda jsou ty automobilové honičky, které jak kdyby vzešly z kdejaké francouzské kriminálky sedmdesátých let, jen s tím rozdílem, že se po Paříži neprohání Citroeni, Yuga a Renaulti, ale po New Yorku se prohání Hispano Suizy a jiný krasavice. Ty smyky na štěrku s nimi pak vypadají trošku naivně. Dneska by si to už nikdo nedovolil :-) ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Úsporný Lino Ventura a Charles Bronson, který tu ve své roli nedostal moc prostoru k herectví. A navíc bez kňoura. Režíroval to ovšem můj oblíbenec Terence Young (THE KLANSMAN, DR. NO). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o mafiánech a mám rád filmy z prostředí vězení. Tady se navíc sešla dvojice mých oblíbených herců, ale z výsledku jsem dost na rozpacích. Jednak bych řek, že Charles Bronson si tady vybral zrovna nějakou slabší formu a celkově mu ta role asi moc nesedla. Na něho byla role dost ukecaná a když měl teda navíc hrát mladíčka ve věku 26 let, tak tomu fakt nešlo uvěřit. Ve vedlejších postavách jsem měl totální zmatek a chvílema jsem se už ztrácel v tom, kdo chce koho vlastně zabít. Pro mě docela zklamání. Myslel jsem, že by se tenhle film mohl zařadit mezi kulty jako třeba Goodfellas, ale to ani omylem. 50% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmy stejně jako lidé stárnou, v případě Valachiho svědectví naštěstí důstojně. U některých ohlédnutí do filmové historie mám pocit hořkosti a bolestného zklamání, tady se nic podobného nestalo. Ne, že by všechno šlapalo tak, jako v době vzniku, ale nadprůměrné herecké obsazení leccos zachraňuje. Jen je vidět, jaký je rozdíl mezi skutečným hereckým esem, za jakého považuju Lino Venturu, a mezi Charlesem Bronsonem, který, ať se na mě nikdo nezlobí, v mých očích je jen charismatickým typovým hercem, kterému nejvíc sluší role mlčenlivých zabijáků s minimální mimikou. Tady se po něm po hříchu požaduje charakterové herectví a Bronson někdy nestačí. Na nejlepší žánrovky své dekády Valachiho svědectví určitě nemá, ale pořád je to obstojná zábava. Celkový dojem: 70 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Crime is a question of criminals it is not a matter of race, color or religion.“ (Robert Kennedy). Chápu, jak to Bobby myslel, ale ať se střílí v kuchyni hotelu Ambassador, jestli se v barvách Cosa Nostry někdy počestně živil Laponec, Ir či sunnitský muslim.. Jako by honička z 30. let, kdy na ulici stojí auta z budoucnosti a v dáli dostavují World Trade Center, symbolizovala celkovou nedotaženost Youngova snímku o kanárkovi v kleci, který se rozhodl zpívat, aby se vyhnul metanu. Bronsonův nemastný neslaný výkon je pak pro Valachiho svědectví hudlanem, jenž hoši ze Sicílie familiárně nazývají il bacio della morte.. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ventura, Bronson, předloha podle skutečnosti a sedmdesátá léta francouzského filmu - copak by to mohlo dopadnout špatně? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film ťaží zo silných hereckých osobností a príťažlivého prostredia mafie. Inak je ale pomerne tuctový, Ameriku 30. rokov sme už videli zobrazenú atraktívnejšie. Pomáha dramaturgická štruktúra rozprávania vo flashbackoch- spomienkach Valachiho. To je postava značne rozporuplná, je fajn, že nebolo zámerom tvorcov, aby sme s ním za každých okolností sympatizovali, dokonca mu ani nemusíme priať nič dobré. Ženy tu majú menšie úlohy, ako sme z gangsteriek zvyknutí, ale žiaden strach, nejaké tie poriadne prednosti tu ukázané sú. Chvíľami trochu zmätočné a nedostatočne zmotivované, ale v konečnom dôsledku to neprekáža. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prakticky bez vážnejšieho dôvodu som si opakovane pozrel zdramatizovaný kus histórie zločineckej organizácie. Vecne mi nepriniesol nič nové, akurát som si nepamätal všetky mená, časovú a vecnú nadväznosť. A tak jediné, čo ma prekvapilo, bol mimoriadne nepresvedčivý výkon Charlesa Bronsona, o ktorom začínam byť presvedčený, že zvládne iba úlohy šité na telo. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Odpustil bych Youngovi stín Světového obchodního centra na pozadí nočního Brooklynu i další kiksy nepozorné skriptky, kdyby se děj držel historických faktů. A to nemluvím jen o časové rozháranosti, kdy se události, které od sebe dělí někdy i deset let, odehrávají doslova v jednom záběru, nebo komický fakt, že sedmnáctiletého i šedesátiletého Valachiho hraje 50letý Bronson lišící se pouze trochou šedin. Téměř všechno je tu špatně. Od Maranzanova odmítání drog jako zdroje příjmů mafie až po Valachiho motivaci k porušení omerty. Jako první letmé seznámení s historii Cosa Nostry možná, ale jen s přimhouřeným okem a slibem dalšího studia tematiky. Na druhou stranu, nelze tomu upřít slušné tempo, kterým se protáhne dějinami americké mafie, a nechybí tomu ani několik opravdu vydařených momentů. Jako třeba Valachiho žádost o ruku, kterou si pro sebe krade Bronson, přestože téměř nemluví. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Někomu asi filmy o mafii připadají hodně fajn, mě nebaví. Tady se navíc neděje nic než pár stříleček do nebránících se, a jedna chuťovka v Joeově podniku, kterou bych si kdykoliv rád odpustil. Hlavní postavy sledujeme asi 40 let, během niž se vizuálně změní asi o deset... Skvělý Švehlík a jinak věkově naprosto neodpovídající dabéři (Rous, David Prachař, Pantůček, Radovan Vaculík) na o generaci starší herce, a každý asi osmnáct postav. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je to velmi pěkně a precizně natočený film dle skutečných událostí, ale bohužel taky s jednou výraznou a nepřehlédnutelnou vadou na kráse v podobě výkonu představitele hlavní role. Nepočítal jsem s tím, že by mě mohl Charles Bronson projednou výjimečně nadchnout, ale tedy úpřimně, tak slabý a nepřesvědčivý výkon jsem od herce takhle zvučného jména rovněž neočekával. Alespoň Lino Ventura ve vedlejší roli nezklamal a své netradiční herecké příležitosti v podobě ztvárnění reálné negativní postavy ze světa organizovaného zločinu se chopil výtečně. Snímek ale v první řadě potěší skutečné milovníky mafiánských a gangsterských filmů a nepatříte-li mezi ně, zřejmě vám zůstanou osud a činnost gangstera Joe Valachiho v Bronsonově podání trochu ukradeny... stejně jako mně. Říkám si škoda, protože historická výprava, celkové pojetí, ale do jisté míry i ty rozehrané otázky rodiny, přátelství, ochrany a přísahy mlčení v mafiánských kruzích zde dokázaly upoutat mou pozornost. Ani ke Coppolovu Kmotrovi ze stejného roku nemám žádný vášnivý vztah, jaký bych možná měl coby filmový nadšenec mít, ale určitě mě obsahově a nakonec i filmařsky dokázal zaujmout o nějaký ten stupínek výš. Taky proto zde zaokruhluji své hodnocení níže. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný Bronson a ešte lepší Ventura v inak celkom priemernej gangsterke. Hoci čerpá zo skutočnosti, chýba jej tá šťava najslávnejších žánrových klasík. Hlavne keď v rovnakom roku prišiel do kín Krstný otec. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Môj zážitok z tohto filmu priamo úmerne klesá s výskytom Charlesa Bronsona na plátne. Ktovie, čo by z toho vzniklo, keby namiesto málo presvedčivého "Valachiho" bol človek, ktorý vie hrať a má charizmu. Ešte viac to vynikne pri skvelom Linovi Venturovi a zvyšku osadenstva... Keby namiesto Younga sedel na režisérskom kresle niekto zručnejší, keby v ten istý rok nevznikol gangsterský Opus Magnum? Keby...? Je to dobrý film, ale z takéhoto námetu sa dalo väčšou (producentskou?, režisérskou? hereckou?) "alchýmiou" dosiahnuť oveľa viac... 3,5*/5 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý scénář, který není jen tradičním nudným životopisným sledem historek, ale pracuje s vnitřním napětím, nutností diváka, aby samotný poznával vztahy, vše je podáno jasně, s možností dostat se do prostředí, velmi dobré jsou detaily (např. krevní spřízněnost, přísaha) i jistá nejednoznačnost. Film nemá mravně vztyčený prst, ale snaží se pochopit vztahy v mafiánských rodinách i jejich - podle mne zvrácené - myšlení. A nechává na divákovi, aby si názor udělal sám. Osobně mám pocit, že nejhůře na těch mafiánských válkách byli obyčejní obchodníci, kteří neměli šanci a byli v presu obou stran. Scénář dobře pracuje i s dramaturgií jednotlivých scén, které samy o sobě fungují jako minipříběhy dále rozvíjející a obohacující děj. ()

Reklama

Reklama