Reklama

Reklama

VOD (1)

Dobrodruh Joe Erin a bývalý generál z války Severu proti Jihu jménem Benjamin Trane, se stávají ochránci dostavníku převážejícího dámu z vyšší společnosti a utajené zlato. Oba tají soukromý zájem o poklad, který má posloužit k nákupu zbraní. Kromě nich se ale o dostavník s pokladem zajímají také bandité a vzbouřenci v Mexiku… Známý americký režisér Robert Aldrich, který se proslavil svými drsnými a často nekonvenčními snímky (Apač, Velký nůž, Grissomova banda, Ulzanův nájezd, Podivná spravedlnost), zrežíroval výpravný western, který svými morálně lhostejnými charaktery ovlivnil řadu následovníků žánru, v popředí se Sergiem Leonem čí Samem Peckinpahem. Ne nadarmo si Vera Cruz vysloužilo poněkud přehnanou nálepku prvního „špageťáku“. Snímek byl dále nezvyklý svou volbou lokací (mj. Teotihuacán s pyramidou Slunce), které obohatily ikonické fordovské panoráma Monument Valley. Z produkční perspektivy byl snímek také zajímavý tím, že byl natočen výrobním procesem SuperScope, „širokoúhlou“ technikou 35 mm, která měla v patentové válce 50. let konkurovat náročnějšímu a dražšímu procesu CinemaScope. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Skvělé hvězdné duo Cooper-Lancaster (jako ten nejvíc se tlemící sympatickej parchant), diky kterému neskončí tento zábavný western v propadlišti, jelikož za akční scény by si to určitě zasloužil. Dva skvělý pistolníci, s vidinou parťáctví, které svede dohromady pohádková suma, a to je přece velká motivace. Parádní duel na závěr, a Bronson bohužel pouze do komparzu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Díky barevnosti prostředí (Mexiko v období povstání proti Habsburkům), dynamickému ději (obzvláště první polovina je jeden zvrat za druhým) a nejednoznačnosti hlavních hrdinů (u Joe Erina jsem se až do závěru nemohl rozhodnout, zda mu mám fandit nebo ne) se film stal inspirací mnoha žánrovým tvůrcům - zvláště pak Samu Peckinpahovi a Sergiovi Leonemu. Na svoji dobu film neuvěřitelně odsýpá a uteče jako voda, Gary Cooper a Burt Lancaster excelují. A Francouzské vojáky v brnění a s dlouhýma píkama v mnoha westernech rovněž neuvidíte. I po letech svěží podívaná. 85%. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděla někdy v 60.letech v naší televizi. No víte, to byla bomba ! Tehdy jsme z toho byli nadšeni ! Gary Cooper byl velmi slavná hollywoodská hvězda stejně tak jako Burt Lancaster. Charles Bronson v té době byl ještě "niemand", herec v komparsu. To až dnes si ho všímáme, protože jsme si ho zamilovali ze "Sedmi statečných". Já sama jsem byla překvapena, že už v roce 1954 hrál ve filmech. Film líčí období Mexické revoluce za císaře Maximiliána. Jako western je to více vojenský fílm, který si tyka s historickými fakty, ale se směsí režisérovy fantazie. Moc vojenských pochodů, moc koní, ale dá se to přežít. Viva Mexiko ! ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Robert Aldrich si tímhle filmem nastartoval kariéru neskutečným způsobem. Už tady přitom můžeme najít jeho klasické postupy a trademarky - nevybíravé zacházení se ženami (ty se tu dočkají pořádné fackované) nebo vychcané hlavní hrdiny, kteří sledují pouze vlastní prospěch a jsou ochotni ho dosáhnout jakýmkoli způsobem. Nic takového samozřejmě neplatí o Gary Cooperovi, ten tady podobně jako V pravém poledni hraje jedinou čestnou a férovou postavu, ostatní jsou stejně falešní jako zuby Burta Lancastera. Přičtěte k tomu jedinečnou technicolorovou kameru, bohatou výpravu a solidní akční scény a máte western jako víno. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prestrelky, akcia a podrazy vo westerne odohrávajúcom sa v Mexiku za vlády cisára Maximiliána I. Mexického. Podraz v sebe ukrýva už úvodná scéna kúpy koňa. Kupujúci sa onedlho po kúpe dozvedá za dramatických okolností, ktoré ho takmer stoja život, že ním kúpený kôň bol ukradnutý. Hlavným motívom je však iná krádež. Ide totiž o to, kto získa zlaté mince, pôvodne slúžiace na najatie žoldnierov v Európe, ktorí by pomohli cisárovi Maximiliánovi v boji s mexickými rebelmi. Ústrednú dvojku tvoria dvaja dobrodruhovia, akých sa po ukončení občianskej vojny v USA pohybovali na juhu tisíce. Bez poriadnej roboty, s vojenskými skúsenosťami, pripravenými rýchle tasiť kolty vo vidine rýchleho zisku. Jednému z dvojice hlavných hrdinov, patriacich k takémuto typu dobrodruhov, sa žiarivo bielo lesknú zuby, no on sám je morálne skazený až k sčerneniu. Priateľa nevidí v nikom okrem lesklých zlatiakov. Klasická westernová schéma posunutá smerom k výraznejšej akčnosti a znejednoznačneniu charakterov hlavných postáv. Okrem novátorstva v prístupe k deju a postavám, film ponúka veľkorysú výpravu, obsahujúcu okrem iného candrbál ako z Viedenskej opery, jazdu konského sprievodu okolo Mayskej pyramídy boha Slnka v Teotihuacáne (najväčšej pyramídy v Mezoamerike), scénku s cisárom Maximiliánom, jazdy obrnených rytierov i zástupcov Rakúskeho dobrovoľníckeho zboru (Österreichisches Freiwilligen Corps) - vo filme pomenovaní ako huláni. Takéto exotické lokácie a postavy sa vo westernoch vidia pomerne zriedka. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (10)

  • Charles Bronson a Ernest Borgnine se během natáčení rozhodli koupit si cigarety. Šly proto do města v kostýmech. Po cestě potkali mexickou policii Federales, která si je spletla s bandity a zadržovala je za použití zbraní. (Mol)
  • Gary Cooper byl těžce zraněn fragmenty z mostu, který byl ve filmu vyhozen do vzduchu. Na speciální efekty tým použil příliš mnoho výbušnin. (Mol)

Reklama

Reklama