Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Humorná pohádka o kominíkovi, švadlence a laskavém větříčku... Dnešní pohádka vypráví příběh kominického mistra Mojmíra (J. Hartl), který je ve výškách jako doma. Ze střech domů má svět pod sebou jako na dlani. Vidí v něm i okénko, za kterým bydlí švadlenka Blanka (U. Kotajná). Ta se přistěhovala se do městečka teprve nedávno a touží najít zákaznice pro svůj módní salon. Jenomže, když se kolem ní pořád točí od sazí ušpiněný Mojmír, bojí se, že to všechny zákaznice odradí. Mojmír je nešťastný, a když si tak stýská mezi komíny, uslyší ho větříček a rozhodne se zamilovanému kominíkovi pomoci… (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohádka o šišlavém vánku, zamilovaném kominíkovi, a mladé krásné švadlence. Jedna z mála rolí Ulriky, kde jí to moc slušelo. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Možná v tom hraje určitou roli dětský sentiment ... určitě v tom hraje roli dětský sentiment, ale tahle pohádka s prvorepublikovou atmosférou, zamilovaným kominíkem, jeho ztřeštěným učněm, cukrkandlově půvabnou švadlenkou, otravnou zákaznicí (nikdy není dost brzo připravovat děti na to, jak těžké je pracovat s lidmi, jak fungují předsudky a jak těžké je podnikání) a šepotavým svištivým ospalým vánkem mi připadá velmi půvabná. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Foukaliště je předposlední dílo režiséra Vladimíra Karlíka. Ten pohádku situoval prakticky do tří scén. Na střechu, ke švadlence a větříčkovi. Mojmír má navíc dost vykutáleného kolegu. A tak najednou nepřináší, ale spíš smutek. Pochopitelně si Blanka musí teprve uvědomit, že i když šaty dělají člověka, tak charakter je též důležitý. Ó, kolik současných žen by potřebovalo tohle uvědomění. Hana Maciuchová je asi nejlepší se svým podivným přízvukem a Jan Hartl zlobící se s dobráckým výrazem ve tváři. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Majster komínár Hartl najradšej vymetá komín slečne krajčírke Kotajnej, ktorá ale nereflektuje na jeho romantické návrhy. "Jste celý černý a černá se mi protiví, potrpím si na bílou." Ešteže existujú nápomocné naprirodzené bytosti, tentoraz sa jedná o ružové zosobnenie vánku v podobe šušľajúcej Maciuchovej, ktoré sa revanšuje z vďaky za vypletenie zo štetky. "Já nejsem žádná tralalajda, víte? Mašličky, pentličky, serepetičky, to pro mě nic není!" Milá vtipná rozprávka s poučením. Tri nezmývateľné sadzové pehy. "Když jsem vzhůru, tak si ještě jednou zasvištím!"  ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1992 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „O Šumínu šepotavém". (Miggi90)

Reklama

Reklama