Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1796 se k poctě svátku narození Ježíše Krista zrodilo hudební dílo zvláštní povznášející a hvězdné krásy. Mše, která se postupem doby stala neodmyslitelnou ozdobou tradičních českých Vánoc. Zrodila se z citlivého srdce a talentu Jakuba Jana Ryby. O těžkém životním údělu rožmitálského kantora a hudebního skladatele a o vzniku jeho slavné pastorální České mše vánoční s českým textem (Hej, mistře, vstaň bystře) vypráví televizní inscenace Noc pastýřů, kterou natočil v roce 1993 režisér František Filip. Hlavní roli Jakuba Jana Ryby nezapomenutelným způsobem ztvárnil Josef Abrhám. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

golfista 

všechny recenze uživatele

V "předrevoluční" tvorbě mě František Filip snad nikdy nezklamal. Náměty, které si vybíral na konci století už nebyly v mnoha případech úplně to "pravé ořechové", ale v tomhle pohledu na život J.J.Ryby potvrzuje, že pozici nejlepšího "televizního" a "seriálového" režiséra drží stále pevně v rukách. ... V záplavě vánočního veselí mě tenle lidský příběh příjemně pohladil po duši. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Pro venkovský rybníček brčálník byl mistr Jakub Jan přece jen příliš velká Ryba. ...Ano. Takto má vypadat televizní inscenace. S ohledem na absolutně hvězdné obsazení a skvělé herecké výkony musím tenhle veřejnoprávní flák vynést skoro až do nebes. Dramatizace a vyprávění fungují na velikánskou podtrženou jedničku, přičemž samotný příběh se vyhýbá zjednodušující trivializaci. Nejsme tedy svědky sporu "hodný muzikus" versus "zlý kněz", nýbrž sledujeme šnůru událostí, která logicky eskalovala v příslovečnou bouři ve sklenici vody. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je pastier ako pastier, a nie je ovečka ako ovečka. Mladý učiteľ Ryba s pokrokovými názormi nie je obyčajná ovečka, má svoju hrdosť, názory, a nezvykne ustúpiť ani o piaď. Konflikt je nevyhnutný, Abrhámovi s Veškrnovou aj ostatným to v inscenácii ide, radosť pozerať. –––– Krásná hudba. Vás je tu škoda. Utečte odtud! –––– Vy máte, pane učiteli, zvláštní schopnost dělat si nepřítele. –––– Kdo necvičí, ten to nezazpívá. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vyhrocená epizoda ze života rožmitálského kantora a především vynikajícího hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby (1765 - 1815) prozrazuje trpkost a složitost doby, v níž se pohnutý osud tohoto výjimečného muže odehrával. Zloba, zášť, intriky i nenávist doprovázely Rybův nedlouhý život, přestože on sám vždy toužil po klidu a uznání. Obojího se mu dostalo bohužel až po jeho smrti. Zbytečné a předčasné. Exkluzivní herecké obsazení už samo o sobě napovídá, že půjde o mimořádnou podívanou; zejména zásluhou Josefa Abrháma a Radovana Lukavského, jejichž "souboj nesmiřitelných" je něco, čemu se obdivujeme i po bezmála pětadvaceti letech, které od natočení této televizní inscenace již uplynuly. ()

Fanex 

všechny recenze uživatele

Pro mě skvělý film o J. J. Rybovi, o jeho talentu a vzniku slavné České mše vánoční, která je nejznámější u nás. "Hej mistře vstaň bystře! Shlédni na jasnost..." Hraje J.Abrhám jako J.Ryba a D. Havlová jako jeho žena. Na tento film se můžu dívat pořád, aspoň tedy na závěr, kdy zazní jednou o vánocích v rožmitálském kostele nejznámější část Gloria.("Sláva budiž Bohu velikému! Pokoj lidu všemu pokornému! Dnes se narodil spasitel, všeho světa vykupitel!") ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Film se odehrává v roce 1796. (M.B)
  • V čase 01:26:58 se v záběru s odjíždějícím kočárem objeví zaparkovaný nákladní vůz Avia s oranžovou plachtou a dopravní značkou (dej přednost v jízdě). (VDude)
  • Jakub Jan Ryba (Josef Abrhám) ukončil svůj život dobrovolně, pravděpodobně v důsledku dlouhodobé vyčerpanosti, depresí, obtížné ekonomické situaci rodiny, trýznivého fyzického onemocnění a neutěšených vztahů s lidmi. (sator)

Reklama

Reklama