Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvě povídky Guy de Maupassanta s jemnou ironií vyprávějí o ženách, které do rozporu s morálkou přivedly jejich touhy jen zdánlivě nevinné… Do televizní podoby je mistrně, s ironií a smyslem pro detail zpracoval režisér Pavel Háša, který do hlavních rolí obsadil řadu hereckých hvězd... Povídka Šperky nás zavede do skromného měšťanského bytu, kde je pusto, ložnice uklizena jen z části. Jedna z manželských postelí je přikrytá pokrývkou, druhá rozestlaná. Na stěně fotografie půvabné mladé ženy, převázaná černou stuhou a pod ní vázička s uvadlou růží. Dal ji sem nejspíš čerstvý vdovec Leon Lantin (V. Preiss), hluboce truchlící po své milované, náhle zesnulé manželce (I. Svobodová). Byla tak milá, a jak dobře vedla domácnost! Měla jen dvě vášně – ráda chodila do opery a druhou zálibou byly šperky. Tedy, jen takové napodobeniny, protože na pravé samozřejmě manželé neměli peníze. Když se muž po čase dostane do finanční nouze, rozhodne se ty bezcenné „cetky“ prodat. Zjistí ale, že šperky jsou pravé. A nejen to! Vždy je nechával pro Lantinovu ženu zhotovit stejný muž… Povídka Hrobničky začíná na pařížském hřbitově, kde zvolna kráčí mezi úctyhodnými náhrobky elegantní muž Bernard de Bardou (P. Kostka), v jedné ruce květiny a ve druhé hůlku… Náhle zaslechne bezútěšný pláč. Vedle náhrobku naříká elegantní a velmi půvabná mladá dáma Solange (L. Šafránková). Žalem téměř omdlévá a zřejmě potřebuje pomoc. Je mu této půvabné ženy líto, jistě by neměla truchlit věčně. Šli spolu na čaj, a pak ji doprovodil domů. Na několik týdnů se sblížili. Zahrnoval ji dary. Když však vyčerpal své konto, musel odjet, aby prodal pozemky. Po návratu marně hledá Solange v bytě. Napadne ho hledat ji na hřbitově. Tam ji spatří zahalenou v hlubokém smutku plakat u jiného hrobu… (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tyhle televizní inscenace byly výkladní skříní Československé televize a režisér Pavel Háša byl trochu něco jako jejich specialista. Nápad adaptovat nějakou z povídek Guy de Maupassanta není úplně nový, ale spojení Pavel Háša a Guy de Maupassant se zřejmě zrodilo pod šťastnou hvězdou. Obě adaptované povídky jsou nosné a zdařilé, subjektivně mne o trochu více oslovily Hrobničky, snad kvůli neodolatelné Libušce Šafránkové, které bych coby muž jistě v podobné situaci rád podlehl. Tahle satirická miniatura se i po více jak sto letech ukazuje coby hodně nadčasová...vzpomeňme na všechny ty naše dnešní ,,zlatokopky"... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden psychologický a syrový a jeden satirický a komediální příběh. Hrobničce Šafránkové by asi podlehl nejeden jinak solidní a rozvážný muž. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Bravo. Lahůdka herecká (Preiss, Šafránková, Kostka) i vizuální (kostýmy). A celkově, skvěle uchopený Maupassant! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dvě nadčasové Maupassantovy povídky o nevěrných ženách a oklamaných mužích v excelentním hereckém obsazení. Zejména druhá z povídek, Hrobničky s Libuší Šafránkovou a Petrem Kostkou, náleží k absolutním diamantům české televizní tvorby. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný Maupassant je zárukou úspěchu. Velmi slušná televizní inscenace, kterých v našich luzích a hájích opravdu není mnoho. 80% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

První povídka je lepší, hlavně díky Preissovi, celkově pak někde mezi tři čtyři, ale páč to tady máš až moc vysoký hodnocení, dávám nižší variantu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Maupassantovy povídky mají samy o sobě vizuální aspekt, stačí je jen trochu autorsky uzpůsobit. Pak z nich může být prostá veselohra (jako zde) nebo nábožensko-maravoličný traktát či vtipné porno. Režisér Háša si to moc nekomplikoval. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Dvě krátké povídky z Paříže, kdy u jedné přijde manžel díky prodeji šperků na nevěru své manželky a u druhé, kdy se dva potkají na hřbitově a když chlapíkoj dojdou prašule, baba se vypaří. Za mě příjemné potěšení, když v telce nic pořádnýho nedávaj. 75% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Já trouba, já pitomec, já bezpříkladný blbec, tak já si o sobě ješitně myslím, že se vyznám v ženách a naletím..." Dvě drobné Maupassantovy povídky se společným jmenovatelem v podobě nevěrných žen a oklamaných mužů se dají vidět už jen kvůli excelentnímu hereckému obsazení v mužských rolích (Preiss a Kostka). O krapet víc se mi asi líbila ta druhá povídka a to kvůli Libušce Šafránkové, které tu "kurvičku, co místo toho, aby šlapala chodník, šlape hřbitovní cestičky," sehrála s grácií sobě vlastní. V obou povídkách jinak zní moc příjemná francouzsky laděná hudba Pavla Mandela. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

hezké jednohubky, takové hladké, víceméně nekonfliktní. Preissův Leon je v závěru velmi dojemný. Kostkovo břitké jednoslovné odsouzení postavy Solange je docela vtipné, vzhledem k tomu, jak mlsně na ni od počátku nahlížel a vzhledem k tomu, že sám patrně dlouhá léta nefungoval jinak. Jenže on platil a vyprávěl, že. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dobra televizni hodinovka, ze starych parizskych casu. Ilona, Libuska, Kveta, Preiss, Kostka. Neurazi, ale zazraky necekejte. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

První povídka je méně trefená toho naivu lze jen těžko věřit elegánu Preissovi. V té druhé je pochybnou ženou (Šafránková) poblouzněný světák (Kostka) přesvědčivý. Obě milé, ale Háša natočil lepší. 70%. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočené dvě Maupassantovy povídky se standardně kvalitními výkony předních herců. Největší, ale zároveň odpustitelnou slabinou, jsou Maupassantovy předlohy samy, které ze současného pohledu působí již poněkud staromódně a vyčpěle. Nemyslím snad dobovými reáliemi, ty jsou naopak docela zdařilé, ale svým obsahem a dobově podmíněným vtipem, který v dnešní době snad ani není nutné stále ještě oprašovat. Na druhou stranu chápu, že v době normalizace se mnozí televizní tvůrci raději uchylovali k takovýmto neutrálním a neškodným tématům, než aby si buďto s režimem přímo zadávali nebo naopak riskovali pohodovou existenci alespoň pokusem o pravdivější zobrazování aktuálnějších témat. Byť v době "perestrojky" už to všude okolo víceméně šlo. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nelámal jsem se smíchy v pase, ale přece jen zahřálo a potěšilo. Jen ty konce obou povídek jaksi nebyly takové, jak bych si představoval. Herci velmi dobří. Ale nebylo v tom nic nadprůměrného.     ** A PUL ()

Reklama

Reklama