Co jsem princi neřekla
Československo, 1975, 9 min
Jiří BrdečkaHudba:
Jan KlusákHrají:
Jana Hlaváčová, Eduard CupákObsah
Jiří Brdečka, autor následujícího snímku, obvykle pracoval na vlastních námětech a nápadech, ale neváhal použít i cizí předlohy, pokud v nich objevil něco, k čemu se chtěl sám vyjádřit. A to platilo i o slavné pohádce Oscara Wilda Šťastný princ. Nebyl by to Jiří Brdečka, kdyby si i tuto pohádku neupravil k obrazu svému. V jeho podání je pohádka méně krutá a méně smutná, řekl bych lidštější. Ve filmu ji nazval Co jsem princi neřekla. (oficiální text distributora)
Karlos80
Podle předlohy Oskara Wilda-"Šťastný princ" v Brdečkově úpravě však nakonec dostala jméno "Co jsem princi neřekla", a jak je známo tak je i tato pohádka méně krutá, méně smutná a taková lidštější. Vždyť Oskar Wilde ve své pohádce nechal vlašťovku nakonec zahynout, ošumělou sochu prince strhnout a roztavit. Vypráví o zlaté, rubíny a diamanty poseté soše prince a jedné hodné a obětavé vlašťovce. Ten konec je velice smutný a nabízí se tu skutečně otázka..Co jsem tomu princi neřekla..? Moc pěkný a poetický byl i komentář obou dvou herců a zajímavá animace krom vlašťovky nehybná.(5.4.2007)
Braddy
Tenhle filmeček mě opravdu dostal. Moc hezký i když dojemný a smutný.(22.1.2005)
zdeny99
Kreslířské umění Jiřího Brdečky se mi vůbec nelíbí, a to se do veliké míry podepsalo na mém celkovém dojmu z tohoto krátkého snímku. Samotný příběh, který je podle knižní předlohy Oscara Wilda Šťastný princ, mne nezaujal také. Možná je to touto vykreslenou filmovou adaptací, anebo skutečně tahle pohádka není pro mne. Jediné, co se mi na snímku líbilo, byly nádherné záběry na Prahu a hlavně její obyvatele.(11.5.2011)
fragre
Původní Wildeova pohádka je vlastně křesťanská legenda o oběti pro blaho slabých a potřebných. Toto dovyprávění je realistický kontrapunkt k této legendě. V tomto světě, vinou chamtivosti, přijdou mnohé oběti nazmar.(31.1.2010)
Oogi
Pěkně ztvárněné, melancholické s rozuzlením příkladným pro dnešní svět. *** Ve zkratce: Neřekla mu toho celkem dost.(23.4.2011)