Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1874 a na Divokém Západě probíhá stavba železnice. Když při průzkumu terénu narazí na tekuté písky, tak musí trasu změnit. Jedinou možností je, že povede Rock Ridgem - pohraničním městem, kde se každý jmenuje "Johnson".  Intrikán a generální prokurátor státu Hedley Lamarr chce koupit pozemky podél nové železniční trasy co nejlevněji, a tak se rozhodne vyhnat obyvatele městečka. Posílá na ně gang desperátů pod vedením svého asistenta Taggarta. Zaskočení obyvatelé městečka požadují, aby byl jmenován nový šerif, protože již několik let ve městě žádný není. Na radu Lamarra je vybrán Bart - černoch pracující na stavbě železnice. Ten měl být původně oběšen za to, že udeřil Taggarta do hlavy lopatou. Lamarr se domnívá, že Bart pohorší obyvatele města natolik, že dobrovolně opustí Rock Ridge a on pak převezme "neposlušné" město. Jenže šerif je důvtipný, a když v městském vězení narazí na opilce a bývalého pistolníka Jima, známého jako "The Kid Waco", začne pracovat na překonání nevraživosti vůči své osobě. Lamarr zuří, že se mu nedaří zbavit se Barta, a tak se rozhodne zničit Rock Ridge s pomocí armády kriminálníků. Bart má 24 hodin na to, aby vymyslel, jak město ušetřit. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Typický humor Mela Brookse. Sprostá slova (shitload of dimes), politicky nekorektní slova (nigger), legrace z historických (prezidenti) i žijících osob (Hedy Lamarr), absurdní řeči (indiánský náčelník se židovským přízvukem; "You men are only risking your lives, while I am risking an almost-certain Academy Award nomination for Best Supporting Actor!") i logika (odjezd taxíkem či limuzínou), parodie (guvernér), protiklady (černoch šerif v městě bělochů; německá armáda na Divokém západě) a přehánění (kat jako ze Shakespeara). Když se spolu objeví šerif Bart a pistolník Waco Kid (Gene Wilder), hned se vnukne myšlenka, proč šerifa nehraje Richard Pryor. Ten byl tehdy, bohužel, nespolehlivý kvůli drogám, a tak jenom zůstal jedním ze scénaristů. Před závěrem se uskuteční pravděpodobně největší bitva ve filmu – pobili se v ní dva filmy a celá herecká kantýna. Bitva pak pokračovala i na ulici před studiem. Pro Mela Brookse žádná blbost nebyla dost absurdní a všechno našlo své místo ve scénáři. Kdo by nechtěl být scénáristou u něho? ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

K filmu ma pritiahlo hneď niekoľko lákadiel. Je to kult (v USA), je to prelomový film v parodickom žánri (údajne prvý svojho druhu), má oscarové nominácie a dokonca je zaradený v knihe "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete". Takže pochopiteľne, moje očakávania boli vysoké a o to väčšie bolo moje sklamanie. Humor je prízemný, často až vyslovene hlúpy (nechýba ani fekal humor vo forme trápnej fazuľovej scény). Preto to u mňa nemôže fungovať ani ako paródia, neskoršie paródie bratov Zuckerovcov, ktorí údajne z tohto filmu vychádzali, sú neporovnateľne vtipnejšie (pri nich sa smejem skoro v kuse, pri tomto filme som sa možno tak dva-tri krát pousmial). Keďže sa, podľa vlastných slov režiséra, jedná o najvtipnejšie dielo jeho kariéry (a to nakrúcal iba komédie), jeho zmysel pre humor bude zrejme s tým mojim úplne nekompatibilný. A čím je tento film taký prelomový? Údajne tou prelomovou  vulgárnosťou (!). Malé bezvýznamné plus za Genea Wildera. ()

Reklama

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Páni, myslel jsem si, že ten film je novější. Dosazení černocha šerifem předčí jen druhý Tucet špinavců, kde pošlou černocha na tajnou misi do Německa v nacistické uniformě. Vtipy jsou sice sem tam plytké, ale bavil jsem se. Posledních pár minut, kdy se na plátně objevují postavy jak se jim zrovna zlíbí a skutečně jde o velkou melu se mi teda za mák nelíbilo, ale zbytek filmu docela ušel :) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Musím napsat, že to není žádná extrémně šílená parodie i když místy to skáče i do lehce groteskních scén. Ne vždy jsem se s humorem Mela Brookse potkal, ale pár vtipů a narážek který by v dnešní hyper korektní době určitě neprošly je každopádně povedených. Copak jste zešílel? Nevidíte, že je to negr?!60% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mel Brooks je prostě legenda a místy dokázal na plátně vytvořit tak dobré filmy s tak dobrými scénami, že se naprosto zaslouženě zapsaly do historie světového filmu, nikoli jen komedie. Právě "Ohnivá sedla" jsou jedním z takových filmů a já jsem rád, že jsem ho konečně mohl vidět. Ten nekorektní humor je skvělý. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (12)

  • Film se umístil na devátém místě v anketě Bravo's list, 100 Funniest Movies (100 nejzábavnějších filmů). (Pumiiix)
  • Režisér Mel Brooks si ve filmu zahrál guvernéra Lepetomana a náčelníka indiánů. (Terva)
  • Film se natáčel ve stejných exteriérech jako snímek Westworld (1973). (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Tvůrce Médi chce umřít na Divokém západě

Tvůrce Médi chce umřít na Divokém západě

06.12.2012

Když přišel s projektem Méďa, většina hollywoodských studií ho odmítla. Včetně Foxů, pro které Seth MacFarlane vytvořil veleúspěšný animovaný seriál Griffinovi. Nakonec se Méďu ujala menší produkční… (více)

Reklama

Reklama