Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná výprava (kulisy na Barrandově se skutečně povedly), atmosféra staré viktoriánské Anglie na vás dýchá z každého kouta, tomu všemu vévodí úžasný Ben Kingsley. Jen scénář má pár chybek, které s sebou vlastně přináší už sama předloha. Pěkný film, což mě trochu zklamalo, protože od Polanskiho jsem čekala víc než jen "pěkný film". ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Obrazově velmi hezké a už od prvního záběru je patrné, že Roman Polanski snad poprvé ve své režijní kariéře dá hodně na exteriéry a atmosféru filmu založenou na místě, kde se odehrává. Opravdu mě překvapilo, jak jsou ulice "Londýna" skvělé a herci pana režiséra poslouchají snad jenom v dobrém, protože tu nikdo nehraje špatně ani průměrně. Všichni jsou tu výborná, hudba potěší a skoro si není na co stěžovat. Možná jedině na můj pocit jisté prázdnoty tohoto díla, které na mě dýchalo každou minutu. Jako by nám bylo pouze vyprávěno, bez duše a nebo snahy, aby jsme porozuměli. Chybí mi tam ten pocit, kdy se divák nechá pohltit a vcucnout a sám se prochází uličkami, kde se oddávají prostitutky své práci a malý caparti strkají své špinavé pracky do cizích kapes... ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Krásnou výpravu a výtečnou práci se světlem bohužel anuluje tradičně nudná a sterilní režie. Polanski absolutně nezvládá tempo filmu a celek je víceménně plochý, bez jakékoli dynamiky, či zlomového bodu. Ben Kingsley je absolutně k nepoznání a nebýt závěrečných titulků, nevěděl bych o něm. Hlavní chlapecký hrdina je obyčejný a naprosto nevýrazný, stejně jako celý příběh. Postavy jsou vůči divákovi odtažité a nezajímavé. Knihu jsem nečetl, ale horši než film snad být ani nemůže. Čekal jsem, že mě bude Polanski nudit (téměř pravidlo), avšak jisté kvality jsem od filmu očekával. Bohužel zde není téměř nic. Nudná a sterilní vyprávěčka, která absolutně nemá šanci. ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Oliver Twist je filmem dobrým, ale nikoliv výjimečným. Všechny prvky filmu jsou dobré - od solidních herců, hudby( Rachel Portman ) a nádherné výpravy. Dětští herci jsou dobří, hlavně Lišák, hlavní hvězdou filmu je však Ben Kingsley v roli Fagina, nevím jak je to v knize, ale zde je jeho postava podána dosti nejednoznačně. Ve své roli nikdy nesklouzne ke karikatuře. __Nejsilnější scénou filmu je určitě scéna zabití Nancy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Polanskemu sa krásne podarilo vytvoriť atmosféru doby, s ktorou sa vie divák stotožniť aj keď ju nikdy nezažil. Kingsley v značne nedôstojnej úlohe (na svoje pomery) obstál s prehľadom. Chlapec, ktorý stvárnil hlavného hrdinu, bol dostatočne presvedčivý a choval sa prirodzene vydesene v situáciách, ktoré by dieťa nikdy nemalo zažiť. Len škoda sympaticky kyprej redhead Nancy, ktorá sa snažila Olivera Twista zachrániť a sama na to doplatila. Toľko k postavám, resp. tvorcom. Dejom sa nechajte už uniesť sami... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Mezinárodní produkce si vyžádala na evropské poměry slušných 50 mil. eur, ale u diváků neměla ohlas. Například v Anglii vydělala jen 2,3 mil. liber a v USA 1,9 mil. dolarů. (imro)
  • Většina kulis byla navržena podle tvorby známého malíře Gustave Doré. I když on přímo neilustroval žádnou z Dickensových knih. (don corleone)
  • Polanski si do štábu přivedl své spolupracovníky (kameramana, kostymérku, hudební skladatelku atd.) z předcházejícího projektu Pianista (2002), za který získal Oscara režisér a scénárista Ronald Harwood. (imro)

Reklama

Reklama