Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Typicky severský příběh se odehrává za druhé světové války na pile v hlubokých lesích, kde zima odřízla partu mužů od světa. Jedním z dělníků je Meertsi, idealista, který se dobrovolně přihlásil do armády po napadení Finska Sovětským svazem a následkem zranění ztratil paměť. Jeho pokora vůči přírodě i životu i neznámé minulosti se vtělí do potřeby splnit rozkaz, který mu kamarádi uložili jako hloupý vtip: Meertsi má ostříhat jednomu psovi nehty. Nezařaditelný, divácky vděčný snímek uchvacuje autenticitou i syrovou krásou severské přírody. (Febiofest)

(více)

Recenze (9)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, atmosféra vynikajúca, len keby tá epickosť celého filmu vystúpila ešte viac do popredia. Pretože ako celok mi to prišlo v mnohých ohľadoch až príliš lyrické. Nieže by to nejako príliš znížilo kvalitu filmu, no rozhodne to k jej zlepšeniu ani neprispelo. Najviac sa mi však páčilo ako sa empatický Eetvi stal obrovskou oporou pre Mertsiho, ktorý by bol bez neho asi fakt stratený. Bolo to miestami dosť emocionálne, no najmä príklad z následkov sovietsko-fínskej vojny, ktorá hrala bez pochýb tú najsmutnejšiu úlohu v novodobých fínskych dejinách. A ešte na záver treba oceniť neodmysliteľnú krásu a čistotu fínskej prírody, ako sme mali možnosť vidieť prakticky počas celého príbehu. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí, skrz naskrz severskou drsnou zimou prosáknutý snímek, jenž úspěšně popírá mou zažitou představu, že film s přitroublým prosťáčkem, rovná se téměř automaticky přesládle hřejivá pohádka. Velká pochvala pro herce v hlavní roli, zahrát všechny ty tiky a záškuby obličeje určitě nebyla žádná selanka, ale zvládl to na výbornou. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Vyrazil jsem na tento snímek na FebioFestu, ale vůbec nic jsem o něm nevěděl. Možná mě zaujal název nebo jen má náklonnost k Finsku či severské kinematografii, ale byl jsem unešen. Nádherné zobrazení zimní pusté krajiny, skvělý příběh plný emocí i inteligentního humoru a perfektní hlavní hrdina, který ztratil paměť a není tak úplně normální.... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDYŽ SE O NĚKOHO STARÁTE, TAK TO DĚLÁTE AŽ DO KONCE, NE?...“ /// Jeden výstřel a z Meertsiho je prosťáček…. Příběh ze sněhem zavalenýho finskýho lesa, neosvěží v těhle letních dnech (jen) díky tý bílý sračce. Navrch má totiž ona pověstná finská dramatická poetika, při který je na všechno dost času a ve který hlavní roli hraje dobrý srdce. Takže je jasný, že hloubku (filmovou) doceněj zejména všichni, co se nikam (filmově) nehrnou. Ten svět (tam) totiž můžou udržet pohromadě fakt jen dobří chlapi a ženy. Navíc to nevokoukaný prostředí… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) A tak jsme tých bolševikov hnali... 2.) Přemejšlím, jak vostříhat tý svini drápy. (Manželce? Tak to soráč…) 3.) Thx za titule ,, Arcticanfan“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

L_Into 

všechny recenze uživatele

Hodně finské, hodně smutné a hodně hluboké. Peter Franzén exceluje v hlavní roli válečného veterána, který po zásahu do hlavy ztratil nejen paměť, ale i rozum. Neklidné pohyby a tiky škubající takřka bez ustání obličejem normálně tak pohledného chlapa, bezelstné uvažování a nepředvídatelné reakce přimějí diváka trpět za hlavního hrdinu, který si svou těžkou životní situaci vlastně ani neuvědomuje. Naštěstí i Mertsi má na světě jakéhosi strážného anděla, který se objeví, když je nejhůř, a bez velkých řečí - jak je ostatně u Finů zvykem - vytáhne kamaráda z nouze. Film je až nepříjemně otevřenou sondou do chování společnosti k mentálně slabším, přestože je typicky málomluvný a jeho hrdinové vyvolávají kromě slz i úsměv na tváři svými podivínskými kousky. Esence Finska se všemi jeho zvláštnostmi a krásami. Nelze dát jinak než za pět. Mimochodem, popis filmu asi patří k jinému snímku, protože obsahuje tolik nepřesností, až je to úplná hloupost. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama