Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stejně jako každé jiné dítě má i Santiago Munez (Kuno Becker) svůj velký sen. Na rozdíl od většiny ostatních však dostane ojedinělou příležitost si jej splnit - pokud dokáže překonat strach, odcestovat tisíce mil od domova a vyrovnat se nejlepším z nejlepších. Jak se brzy ukáže, Santiaga přijde jeho rozhodnutí hodně draho - jsou ale oběti tak velké, aby zabránily talentovanému a odhodlanému mladému sportovci vstřelit jeho vítězný gól?

Když se Santiago ve svých 10 letech odstěhoval s rodiči do Ameriky, měl s sebou pouze dvě věci: svůj fotbal a potrhaný obrázek Světového poháru. Během dospívání se živil podřadnými pracemi, avšak fotbal zůstal i nadále jeho velkou vášní. Přesvědčit otce, že by se mohl stát mezinárodní sportovní hvězdou, však bylo takřka nemožné: "Na světě existují dva druhy lidí," konstatoval jeho otec. "Lidé, kteří bydlí ve velkých vilách, a lidé jako my, kteří jim sekají trávníky a myjí auta."

Vše se ale změní v okamžiku, kdy se na jednom z místních zápasů ukáže bývalý britský fotbalista a příležitostný lovec talentů Glen Foy (Stephen Dillane) a všimne si mezi amatérskými hráči hbitého, rychlého a odvážného mladého sportovce - přesně takového, jakého by potřeboval slavný anglický tým Newcastle United.

Santiago, který se náhle ocitá v neznámém prostředí, kde je fotbal náboženstvím a stadión St. James' Park svatostánkem, musí nyní dokázat, že má dostatek kuráže na to, aby se stal hráčem jednoho z nejprestižnějších fotbalových klubů na světě. Zablácená hřiště, studený vítr a podpásovky od spoluhráčů jsou jen některými z překážek, které bude muset překonat na své cestě k vítězství v opojném a vzrušujícím světě mezinárodního fotbalu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (373)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Jedna veľká moralitka s rozprávkovým príbehom, rozprávkovými postavičkami (múdry starec, namyslený playboy, chápavá babička, závistlivý hrubián, neverici otec adt.) a roprávkovým záverom, zabalená do zeleného sveta s dvoma bránami a mičudou uprostred. Vyčítať nejakú priehľadnosť či kliše pri americkom filme so športového prostredia, ktorý je o sne? Prosím Vás:) Film dokonale kopíroval moje očakávania a až prekvapivo dobre som sa bavil. Keby tých náhod nebolo až tak rozprávkovo veľa, asi by som neváhal s plným hodnotením. Už len za to, ako som Santiagovi fandil. Veľmi príjemný film. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jsem normální holka, tudíž mě fotbal nezajímá a dalo to hodně vysvětlování, než jsem pochopila co to je ofsajd. Přesto dávám plný počet bodů a není to tím, že tv nabídka byla chudá;-). Příběh chudého chlapce, jehož otce bych popadla za uši a šup s ním zpátky do Mexika (wtf leze do usa, když se nechce přizpůsobovat a mluví španělsky?), mě dostal. Santiago má talent a také dar působit na každého sympaticky, takže mu pomáhají splnit si svůj sen. Sice bych dokázala snímek trochu zkrátit, ale jinak nemám výhrad. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetko sa tu točí okolo futbalu... futbal, futbal a zas len futbal... Mám rád tento námet a musím uznať, že o napínavé športové scénky a futbalové zápasy tu nie je núdza. No to je asi tak žiaľ všetko, čo tento film môže ponúknuť. To ostatné mimo ihriska vyznievalo banálne, bolo povrchné a čo je hlavné konzumne sentimentálne a prvoplánové (hlavne k záveru). Proste úmysel vyždímať z diváka čo najviac citečkov bol jasný. Ono by to ani nevadilo, len keby to nebolo robené tak hlúpo, bez akéhokoľvek nápadu a hrozne okato. Priemer. 60/100 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Svůj komentář/ recenzi začnu přiznáním, že nemám rád fotbal. Byly doby, kdy jsem se o něj celkem zajímal, dokonce jsem svého času fandil Manchesteru United, ale to bylo ještě za starých časů. Tehdy hráli fotbal ještě chlapi a ne nagelované primadony, jejichž největším talentem je překvapivě herectví. Pokud bych se dnes musel dívat na fotbal, vybral bych si ten ženský; je sice pomalejší, ale nemůžu se zbavit dojmu, že holky dnes hrají tak jako kdysi kluci. Jde jim o vítězství, kašlou na sebeprezentaci (na hřišti) a po faulu nemusím sledovat dvacetiminutovou etudu na téma umírání se šťastným koncem pro původně umírajícího.  Ale to jsem brutálně odbočil. Při dnešní repríze jsem viděl sportovní pohádku o cestě exgangstera Santiaga (disponujícího strachem z jehel a astmatem) za štěstím v Nových Zámkoch. Cesta to jako v každé pohádce nebyla přímá; náš hrdina musel překonat řadu překážek a odolat mnohým pokušením, ale protože vzduchem kromě balónů svištěla i sportovní a životní moudra, nemusel jsem se o něj příliš bát. V tomto případě si nemůžu stěžovat ani na přítomnost klišoidů a patosoidů, jelikož jsou v takovýchto záležitostech nevyhnutelnými prvky, situaci pro mě navíc mocně vylepšovala jako vždy kouzelně roztomilá Anna Friel. Nešlo o žádný hluboký filmový zážitek, ale jako reklama na fotbal doplněná o mnohá morální poučení to bylo snesitelné. / Poučení: Proč už nemám rád fotbal? Proto: Ruud van Nistelrooy (tehdy), Arjen Robben (později). Jde jen o jeden z mnoha příkladů. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Fotbal nemám rád, ale tenhle film je opravdu pěkný, i když vlastně není ničím vyjímečný a originální už vůbec ne. Typické klišé o tom, jak si jde "hodný chlapec" za svým snem s dalšími typickými postavami, zvraty a prostě všemu, co k takovým filmům patří. To, že je to však klišé by mi nevadilo, jen se ten film stává lehce předvídatelný. Nic extra, ale o tom, že se na to kouká příjemně není pochyb. Docela i dobře natočené. 3,5*. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (17)

  • Ve scénáři je poměrně zásadní chyba, kdy komentátor hlásí, že Newcastle musí vyhrát všechny tři zbývající zápasy do konce ligy. Santiago ale pak hraje několik zápasů za rezervní tým, což je nesmysl, protože rezervní tým je pouze jeden a hraje souběžně s prvním týmem. Správně by měl hrát tedy stejný počet zápasů. (don corleone)
  • Film mal viacero alternatívnych názvov, ako napríklad Goal!: The Impossible Dream či Goal! The Dream Begins. (MikaelSVK)
  • Scénáristé Dick Clement a Ian La Frenais měli ve své filmografii kromě množství TV seriálů například také bondovku Nikdy neříkej nikdy (1983), kde ale nejsou uvedeni v titulcích, a údajně nejlepší irský film všech dob The Commitments (r. Alan Parker, 1991). (imro)

Reklama

Reklama