Reklama

Reklama

Tristram Shandy

  • Česko Tristram Shandy: Ptákovina a bejkárna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Inspirací tohoto neortodoxního filmového díla je román Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho, který napsal britský pastor Laurence Sterne v letech 1759–1767. Rozsáhlý román, patřící k anglickým literárním skvostům, byl považován za nezfilmovatelný, ale Winterbottom jej přetvořil v pozoruhodně invenční podívanou. Když Tristram Shandy začíná vyprávět svůj životní příběh, ocitáme se v 18. století. V dramatickém okamžiku hrdinova zrození však zjistíme, že jsme přítomni natáčení filmu. Za hereckým představitelem Shandyho Stevem Cooganem přijíždí jeho žena se šestiměsíčním dítětem, pronásleduje ho novinář, objeví se i jeho agent... „V knižní předloze je procesu psaní věnováno tolik prostoru, že jediný způsob, jak jej reflektovat, byl tento,“ říká režisér, který ve svém filmu složil poklonu i svému oblíbenému režisérovi R. W. Fassbinderovi. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

3 stars - Mé sympatie britským hercům, ve kterých se stále více orientuji. Oceňuji i přesto, že jsem film nedohlédl do konce, protože jsem jaksi nesnel takovou dávku suchého anglického humoru - například to počáteční téma ohledně porodu a vůbec příchodu Tristrama na svět mě vyčerpalo a při tom vyloudilo úsměv jen zřídka. Herci jsou jak říkám fajn, ale scénář to podle mého gusta přepískl. Alespoň jsem se dozvěděl, že jméno Tristrama zkomolila služebná, když jeho otec zvažoval použít pro svého syna magické alchymistické jméno: Hermes Trismegistos (To si ovšem jistě vymyslel sám Shandy v rámci sebechvály i parodie v mezích anglického humoru)
Dodávám ovšem, že scénář má i pozitiva se svými epickými vložkami a střídáním úhlů pohledů - chvíli v ději, chvíli z pohledu natáčení filmu - trochu připomíná Francouzovu milenku z dob dávných a zároveň náznak toho, co laik zná pod pojmem postmoderní umění.

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Dadel: To je nula :-) Ne vážně....jsem nechtěl vypisovat zbytečně padesát jmen. Každopádně bych byl zvědavý, jestli vůbec nějakou hudbu tam dělal ten Edward Nogria...

dr.Orlok

dr.Orlok (hodnocení, recenze)

Film zakoupil pro českou distribuci Národní filmový archiv a v prosinci jej promítá hned třikrát :12., 21.a 27.

Reklama

Reklama