Sbohem, Sabato

• Itálie

Indio Black, sai che ti dico: Sei un gran figlio di...

Zbohom, Sabata

Adios Sabata

Western

Itálie / Španělsko, 1971, 104 min

Bruno Nicolai

Třetí díl sabatovské série. Odehrála se tu podstatná změna: Lee Van Cleefa nahradil Yul Brynner. Těžko říci, kdo byl lepší, vychází to asi na remízu. Yul je o dost lepším hercem, ale s Van Cleefem možná bylo více srandy. Každopádně z předchozích dvou dílů bylo převzato tak 80% - příběh o honbě za hromadou zlata, Sabatův nespolehlivý "kamarád", šílený zloduch, s nímž se Sabata vypořádá klasickým způsobem. Něco se ale změnilo - film má o dost propracovanější a především uchopitelnější příběh, hudba je uměřená, prostředí je klasicky spaghetti - westernové; snímek se tak rozloučil se starým Sabatou a stal se klasickým a nadprůměrným zástupcem italo-westernu.(1.8.2006)

..další velmi dobrá Sabata....Cleef i Brynner ve skvělých her.okamžicích. Geniální hudba a rychlopalná puška v zakončené trilogii o tajemném střelci Sabatovi režiséra Paroliniho.(10.12.2006)

Výmenu Lee Van Cleefa za môjho obľúbenca Yula Brynnera vnímam jednoznačne pozitívne, inak však záverečný diel Sabatovskej trilógie v podstate nemá diváka čím obzvlášť nadchnúť či prekvapiť. Brynner je samozrejme OK, zopár prestreliek a hudba od Bruna Nicolai takisto ujdú, inak však ide o tradične naivný a povrchný spaghetti western. Každopádne sa mi však Adios Sabata páčil predsa len o čosi viac, než druhé pokračovanie s názvom Návrat Sabatu.(20.5.2011)

Charisma Yula Brynnera přemlátí i zbytečně zdlouhavé scény, kdy se nic neděje. Celkem zábavný příběh o tom, kterak kvůli zlatu dokážou čtyři pistolníci vystřílet snad celou rotu Rakušáků.(20.11.2011)

Uspokojivej počet mrtvých Rakušáků.(26.10.2010)

• MR007

Vykradený Leone i Morricone, východoněmec Dean Reed a jeden ze sedmi statečných Brynner, prostě slátanina, určitě nejhorší spaghetti western jaký jsem zatím viděl.(30.6.2009)

Odnož legendy o Sabatovi podaná pro změnu s nadsázkou – proč ne? Těch smrtelně vážných westernů je přece na světě víc než dost. Brynnerův pistolník v černém má sice už o pár let navíc, ale upgradovaný design (třásně, rozhalenka, houpavý krok a kouzelná puška :) a sarkasmus mu sluší. Kluzký týpek Ballantine v podání kluzkého Deana Reeda je sice z čeledi obtížně snesitelných, ale takový nejspíš má být, akční scény jsou patřičně akční a soundtrack příjemný.(9.5.2012)

Komu se líbily předchozí díly Sabaty, tak ho určitě Yul ve třetím díle neurazí, technických vychytávek je méně, ale na druhou stranu si s nimi znovuomlazený Sabata nemusí vypomáhat, teď už si stačí sám s několika svými pomocníky. Opakovaný vtip už ale přestává být vtipem a to je kámen pravdy, se kterým ani Sabata nepohne.(18.2.2008)

• brasek

Hm... ďalší Sabata, tentoraz Yul Brynner a rakúska tajná služba v Mexiku. Nič nové, len viac naivných scén... rýchlopalná puška s krátkou hlavňou je zbraň snáď čarovná, Sabata bez mierenia postrieľa celý voz nepriateľov, ovšem viac je zarážajúci jej dostrel... neuveriteľné. Lee Van Cleef mal podobnú zbraň... ale on si kvôli dostrelu montoval na pušku externú hlaveň.(13.9.2009)