• Houdini

Oscar 1 nominace: Kostýmy(13.5.2004)

Rozpočet $5miliónov(24.4.2009)

O generálu Andrew Jacksonovi se na wikipedii píše: "Byl proslulý svým celoživotním pronásledováním Indiánů.... Od roku 1834 násilně odsouval indiánské kmeny do nově vzniklého Indiánského teritoria....." Proto dost pochybuju, že by měl u sebe před rozhodnou bitvou o New Orleans indiánské zvědy, jak tento film předvádí.____Pirátovi vévodí k nepoznání změnění Yul Brynner (knírek, bujná hříva) a Charlton Heston (o deset let pro film zestárlý kosmonaut Taylor z Planety opic). Především Yul hraje jak o život, z pozdějšího "statečného" Chrise si je podobný jen očima a jistě také hlasem (my film však známe dabovaný, že). Film byl z velké části natočen v interiérech, všude je mlha a poněkud laciné rekvizity (splihlé papírové palmy). Vyzvihl bych silnou hudbu dobře zvýrazňující dobrodružný nádech celého snímku. Podle mého soudu se jedná o zajímavý pohled na část americké historie, který jistě lze českému divákovi doporučit.(21.12.2008)

Dlouho jsem tento film odkládala, protože znám původní Cecilovu verzi z roku 1938 s geniálním Marchem v hlavní roli, kterou řadím mezi své osobní filmové klenoty. Obavy však nebyly v tomto případě na místě, protože Yul Brynner se může Marchovi hrdě podívat do očí. Nerada bych jejich výkony srovnávala, protože každý si jde svou vlastní cestou, společně je ale určitě pojí charisma které v jejich podání postava Jeana Lafitta má. Co se samotného filmu týče, je samozřejmě zachována hlavní dějová linie, ale rozhodně nejde o kopírování verze z roku 1938, i když pár podobných míst tam samozřejmě nalézt lze. Povětšinou si ale film jde svou vlastní cestou a identické nejsou ani některé postavy (např. holandské děvče Gretchen nahradil malý chlapec apod.). Ověřený kvalitní příběh, výborné herecké výkony a celkové zpracování z tohoto filmu dělají, alespoň pro mě, vynikající historicko-pirátský kousek. Viva Lafitt.(13.2.2012)