Reklama

Reklama

Uchovat si tvář

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Když 48letá vdova Hwei-Lan Gao (Joan Chen) oznamuje svému otci, který nemá ani špetku pochopení, že je těhotná, vyhání jí v návalu zlosti z domu a zakazuje jí vrátit se, dokud se nevdá nebo neprokáže neposkvrněné početí. Protože Hwei-Lan nemá kam jít, nastěhuje se ke své dospělé dceři Wil (Michelle Krusiec), doktorce z Manhattanu, která vůbec netouží mít spolubydlící. Zvláště poté, co se seznámila se svou přitažlivou mladou milenkou Viv (Lynn Chen). A tak Wil udělá to, co by udělala každá starostlivá dcera s těhotnou svobodnou matkou na krku. Dohazuje jí každého obstojného starého mládence ve městě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Matty 

všechny recenze uživatele

Spíš dojemné než úsměvné příhody několika Číňanek žijících v New Yorku. Ústřední dějová linie sleduje dva vztahy – mezi konzervativní matkou ctící tradiční konfuciánské zásady a její amerikanizovanou dcerou a mezi dcerou samotnou a její milenkou. Ano, je lesbička, jenže také matka skrývá jedno, pro ostatní nemilé, tajemství, totiž své nemanželské těhotenství. U citlivě, ne však sentimentálně, napsaného scénáře, se možná párkrát usmějete, ale jádro příběhu tvoří právě ony vztahy – rodičů k dětem, dětí k jiným dětem, celé společnosti k rodičům, dětem a jiným dětem. Pokud se snad zajímáte o život čínských lesbiček v Americe, můžete své studium začít tímto vesměs příjemným, nenásilným filmem. 60% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hezký a příjemný film, který konfrontuje dva naprosto rozdílné světy. Dvě kamarádky Číňanky a New York. Obě strany jsou dost zmatené a díky tomu vzniká řada komických událostí. Nenucený film v mnoha ohldch, který jak začal, tak i skončí, bez jedné zapamatování hodné scény, ale s příjemným úsměvem na tváři. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Největším potěšením je film, o kterém nic nevíte, nic od něj nečekáte a on se před vámi z nenápadného poupěte rozvine do úžasného omamného květu. Tak jako neskutečně pohodový Saving Face, vybudovaný na amerických základech a využívající klasických „hollywoodských“ postupů, do nichž však vnáší tradiční prvky asijské kinematografie. Výsledek je překvapivě soudržný, poutavý a přes jistou hollywoodskou doslovnost současně asijsky jemný a civilní, střídmý v kulisách, promyšlený v detailech a nesmírně emotivní. Dojemný, přitom nesentimentální, oslovující nejen srdce množstvím emocí, ale i rozum celou řadou nahozených otázek na téma morálky, tradic, života, lásky a rodiny. Navíc se to vše daří poměrně dobře držet na uzdě v rovině uvěřitelně přirozenosti, která se zdánlivě bez námahy vyhýbá typické idealizované poloze sladké hollywoodské romantiky. A když si vezmu, že jde režisérský debut, nezbývá než smeknout. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Morální kodex je podstata a vizitka každého lidského jedince. Uchovat si tvář, tak tahle formulace směřuje k potvrzování uvedeného, plus nekonečná řada otázek. Proč si uchovat tvář? Pro koho? Co je zač ten posuzovatel? Kdo je pro mě autorita a kdo směšným hmyzem líně lezoucím ve svém teritorii? Atd. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film generuje druh tepla a inteligence. Ale rezignovaně se sesouvá do feel-good nesmyslu. Vzkaz je každá etnická romantická komedie říká následuj svoje srdce. Je zde svatba, smrt a dvoje zamilování. Viděl jsem dnes na promítání v jednom pražském klubu pro mladé. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Romantika po čínsku v Americe. Na mě příliš čínské, příliš velký důraz a prostor pro svazující čínské tradiční očekávání rodiny, do koho by se měli mladší – nebo i starší nezadaní – členové příbuzenstva zamilovat. A furt se to točí jen kolem toho. A je to takové uňafané až hysterické. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príjemný film bez vypätej scény alebo niečoho, čo by to posunulo to tragicko- dramatickej roviny. Hoci sú tu situácie a chvíle, kedy postavám nie je všetko jedno, jedná sa skôr o príjemnú, úsmevnú a hlavne nenásilnú komédiu s lesbickou tématikou. Herci v pohode, rovnako aj mini situácie - pozeranie telenovely, prvá pornokazeta alebo finále alá Amerika. V konečnom dôsledku má film ale výrazne americký naratív. Ale nevadilo mi to. Nejedná sa o žiadne veľdielo a Alice Wu si potrebovala v tomto prípade natočiť film v ktorom by sa mohla vyspovedať? ale má to v sebe veľa pozitívnych aspektov a vďaka tomu sa to stáva pozerateľným a v určitých chvíľach aj ľudským. Sú filmy, ktoré chcú byť podobne ladené a dopadnú podstatne horšie. A obidve hlavné dejové línia ( matka/dcéra ) sa skvelo dopĺňajú a každá má v sebe množstvo úsmevných miest. Na zabitie večera viac ako dostačujúce. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Každá nová generace válčí s generací přechozí. Nechápe, nebo chápat nechce, její zažité a dávno zastaralé předsudky a zvyky, a pokud vezmete v potaz fakt, že navíc žijete ve velké a svobodné Americe, tak je míra pochopení nejen nulová, ale dokonce někde hluboko pod bodem mrazu. Přesto vás tam někde vzadu, ve vašem svědomí, hryže malinkatý brouček, který vás nutí k pochopení a každé rozhodnutí vzpoury je více než jen těžké. A tohle všechno zasaďte do atraktivního americko-čínského prostředí, které je alespoň pro mě, laika, dostatečně věrně zachyceno, a máte solidní téma na zábavnou oddychovku. V hlavní roli září Michelle Krusiec, která je dokonale zvrhle "free" a Joan Chen v roli její matky jí skvěle sekuduje. Samotné jednotlivé vztahy otce s dcerou, matky s dcerou a dvou žen, milenek, jsou věrně podány a mají na oko přirozený průběh. Nejsou zbytečně idealizovány a nadsazovány a vše je tak snadno uvěřitelné. Bohužel je film emočně až příliš chudý a plytký a v žánru romantické komedie, ve kterém tvoří emoce více než polovinu celkového diváckého zážitku, je fakt, že mě tento snímek nechal naprosto chladným, bohužel rozhodující. [únor 2006] ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Dějová šablona filmu sice není – jak už to u romantických komedií bývá – nijak originální, přesto je Uchovat si tvář velmi příjemným filmem. Může za to jednak dobrá režie, neokoukané herečky (především) a pak také to, že režisérka zariskovala a polovinu dialogů nechala v čínštině. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Daniele Steelová odohrávajúca sa v čínskej štvrti. Nevravím, že Číňanky nie sú pekné, ale týmto vzťahovým (lesbickým) filmom by viac prospel psychologicky hlbšie rozpracovaný scenár, než exotické sociálne zázemie a neopozeraná farba pleti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Alice Wu ako reziserka teda nebude talent, pozeram. cele je to take okokeby odbite, bez stavy, s mizernym tempom a planymi hereckymi vykonmi ...a k tomu este kopa vatovo planych plkov ... ja rychlo spoznam kvalitne dialogy, toto malo od nich na desiatky kilometrov daleko : 15 % ()

TO 

všechny recenze uživatele

Moc příjemná záležitost, o dvou lesbičkách a matce hledající manžela s dobrými hereckými výkony. Nádherný dojemný film, který vám rozhodně zlepší náladu. Jsem nadšen. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Pohodové, nenásilné, usměvavé, čínské. Pohodový výlet mezi čínskou komunitu v Americe, jejich generečními odstupy, pravidly a zvyky, které stále dodržují. Vztah matky a dcery je jako vystřižený z Gilmorek, čínské drbny, a trocha té lesbické lásky. Do toho opět tuny snězených čínských jídel. Film končí jak jinak než pozitivně. Herecké výkony vůbec nebyly špatné, Joan Chen je k nepoznání od své role majitelky pily. ..hmm, asi si zajdu na nějakou čínu..hodně používám slova odvozená od "Čína".. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Nástin děje byl docela zajímavej: Americkej film plnej číňanů v Americe, režírovanej číňankou, o 48 letej těhotnej vdově (odmítající říct s kým) s dcerou, která je na holky versus tradiční čínský hodnoty, který se s tímhle ani trochu neztotožňují. Absolutně neznámý film se pro mě stal velkým překvapením. Je to v podstatě romaťák, skoro až doják řekl bych, okořeněný občasným humorem, kterej mě svojí bezelstností velmi mile překvapil. Režisérka šikovně a jistou rukou skládá jednotlivé scény, až se nechce věřit, že je to její debut. ()

Reklama

Reklama