Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Keld je instalatér a po pětadvaceti letech jej opouští manželka, otrávená letargií jeho duše i těla. Mlčenlivý muž se náhle ocitá před nelehkým úkolem - překonat apatii, která beze zbytku zaplnila jeho osiřelý byt. Náhoda jej přivede do čínského bistra, kde se seznámí s rozvětvenou rodinou majitele. A právě nový kamarád Feng po několika týdnech požádá Kelda o službu za patřičnou finanční náhradu. Má se oženit s Fengovou mladší sestrou a umožnit jí tak zůstat s rodinou v Dánsku. Slovo melodrama sice dnes už zní poněkud staromódně, ovšem druhý celovečerní snímek Henrika Rubena Genze dokazuje, že lze naplnit jeho žánrové schéma i bez hysterického týrání divákova nitra. Jemně laděnému a v náznacích vedenému vyprávění do značné míry napomáhá mlčenlivá intenzita hereckých výkonů hlavních představitelů. Keldova odzbrojující citová neobratnost tiše souzní s půvabnou křehkostí mladé Číňanky, ztělesněné greenawayovskou herečkou Vivian Wuovou. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Tatatranka 

všechny recenze uživatele

Pomalý Dán a žena pomalých pohybů. Těžkopádná otevřenost a lehká uzavřenost. Zjemňující svazek dvou kultur nasazujích masky na tváře. A tvář mluví obráceně, do sebe./ Střet masek v kramářské písni filmu. Té první se tvářnost poskládala z mračen, té druhé svítí vyhlazená do běla oblak. Za maskami dvě poplašené tváře o samotě se svým jazykem. Masky jsou si pro sebe exotické, nevysloveně přitažlivé. V jednu chvíli se mlčky spojí a po slabikách a slovech přijímají. - Tváře, dosud obrácené do sebe, se vyboulí a splynou v lásce - jedna z nich odumírá. Než zemře, vepisuje do druhé své memento mori, a ta si masku už nenasadí. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jak to vypadá, když se totální flegmatik a nekňuba co se týče práce i vztahů v již pokročilém věku nakonec zamiluje do krásné Číňanečky, kterou si byl okolnostmi donucen formálně vzít. Hlavní hrdina mi hodně připomínal Billa Murraye, ale tady mi pomalé tempo filmu vůbec nevadilo. Vděčné téma o vyvíjejícím se vztahu 2 lidí, kteří si kulturně i jazykově vůbec nerozumí. ()

Reklama

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

KINO ART Ostrava, 21.1.2010: Špička romantických dramat. Hodně evropský film, takže žádný kýč nečekejte. Příjemný humor, příjemné tempo, příjemní herci. Jak se pohádat aniž byste si vůbec něco rozuměli? Jak se zamilovat bez pronesené jediné smysluplné věty? Seveřeani prostě umí, o tom se přesvědčuju stále více. ()

delaware 

všechny recenze uživatele

Číňan je jednou z mých "životních filmových výher". Dostala jsem se na něho do kina úplnou náhodou se svými rodiči, promítalo se tenkrát jen pro nás tři. Byla to asi nějaká intuice, jít ten večer do kina, protože Číňan za to rozhodně stál (a dnes mi přijde, že snad ani není k sehnání). Jsem ohromným příznivcem filmů o Asiatech, stejně tak filmů o migrantech a nejvíce - o rasově míšených manželstvích. Proto mi Číňan udělal takovou radost. ***** a zasloužené místo v TOP 10. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Melancholicky propálené jako film Láska mezi regály a kam se to hrabe na film Šíleně bohatí Asiati.Nechápu to vysoké hodnocení ostatních uživatelů.Tento film je o instalatérovi který se jmenuje Keld,uteče od něho manželka a rovnou požádá o rozvod.Keld začne chodit jíst každý den do čínské restaurace a tam se spřátelí s majitelem Fengem kterému pomůže opravit vodovodní trubky které už dosluhují.Při jedné z debat se Feng zeptá Kelda jestli by si za finanční odměnu nevzal jeho mladší sestru Ling která je na návštěvě u něj tedy v Dánsku,ale brzy jí končí vízum a tak aby mohla zůstat napořád a nevracet se zpátky do Číny.Keld je zprvu zaskočený,ale protože po něm manželka v rozvodovém řízení požaduje jako vyrovnání 8 tisíc dolarů tak souhlasí a řekne Fengovi že přesně za tuhle sumu se s jeho mladší sestrou Ling ožení.Je vystrojena svatba a Číňanka Ling se nastěhuje ke Keldovi.Vaří mu a tak nějak do jeho bytu zapadne jako kytka do rohu pokoje.Ling se chová noblesně,ale protože umí jen čínsky tak je její soužití s Keldem takové spíš srandovní.Po čase Kelda navštíví jeho bývalá manželka a chce se vrátit k němu zpátky,ale má smůlu,protože Keld už má nový život s novou ženou a i když si zpočátku myslel,že je to jen formalita za finanční odměnu tak teď už to bere vážněji.Bývalá manželka nedostane druhou šanci a tak začne vyhrožovat,že pokud nedostane do druhého dne svých 8 tisíc dolarů tak ho udá za fiktivní manželství s Číňankou.Keld zajde za švagrem Fengem a ten mu ty peníze pro bývalku dá.Ling nakonec v bytě upadne a v Keldově náručí umírá na srdeční selhání,protože měla srdeční vadu o které Keldovi neřekla,ale její příbuzní z restaurace o tom věděli,ale tajili to.Z bytu se odstěhují její věci a Keld zůstane sám.Takové konce nemám rád i když to je sám život. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Mette Horn měla původně hrát sousedku Keld (Bjarne Henriksen). Její postava byla nakonec z filmu vymazána a k vidění jsou její scény na DVD ve vystřižených scénách. Zmíněna je také titulcích v poděkování. (Cheeker)

Reklama

Reklama