Reklama

Reklama

Sex, vraždy a detektiv Marlowe. Tohle město nabízí všechno, co je třeba. Příběh se odehrává ve městě bohatých Palm Springs (zde označovaných oblíbenou přezdívkou), kam se Marlowe přestěhuje se svojí movitou novomanželkou a kde si otevře detektivní kancelář, aby se neukousal nudou. Hned první případ ho zavede do oblíbeného terénu vražd, vydírání a čachrování s pozemky.
Filmová verze vznikla v roce 1998 v produkci společnosti HBO. Režií byl pověřen někdejší exponent Nového Hollywoodu Bob Rafelson (Malé životní etudy, Král z Marvin Gardens), který se vcelku věrně držel předlohy (kromě nepodstatného posunu času děje z 50. let do roku 1963) a do úlohy stárnoucího detektiva obsadil Jamese Caana.
Stejně jako v jiných Chandlerových předlohách (a jejich filmových zpracováních) ani zde nehraje hlavní roli detektivní zápletka, která slouží jen k rozehrání náležité atmosféry a vykreslení mondénního prostředí nóbl zločinců i zašlých temných zákoutí, v nichž se pohybují grázlíci menšího kalibru, kteří chtějí na tomto světě taky něco urvat. Philip Marlowe, přinucený hrát zpočátku roli milujícího manžela, se do své obvyklé formy dostává poněkud pomaleji, ale pořád strčí do kapsy většinu čmuchalů, které nám obrazovka nabízí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem šáhl pro detektivku drsné školy. Scénárista Tom Stoppard českého původu, rodák ze Zlína, vytvořil scénář pro zajímavou detektivku. Do strhující marlowské atmosféry a podmaňující hudby vstupuje nádherná žena do kanceláře detektiva Phila Marlowe. O této ženě po pár slovech zjistíme, že je jeho manželkou (wow). Po chvíli zvoní telefon a naléhavý hlas hledá detektiva, rozhovor je přerušen dvěma výstřely, hlas umlkne … Naučí tato nádherná žena starého psa novým kouskům, pochybuji, uvidíme … . Nezapomenutelná konverzace : Můžu Vám říkat Filipe ? Třeba Santa Clausi, když Vám to pomůže ! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Žel, v první řadě je nutné se smířit s tím, že tohle nemá s Chandlerem, potažmo s tím jeho Marlowem nic společného. Ano, Chandlerova nedopsaná kniha skutečně začíná tím, že je Marlowe ženatý, ale jen on sám asi věděl, jak příběh povede dál. Knihu dopsal - omlouvám se jeho fanouškům - řemeslník Parker, který nepíše špatně, nemá úplně špatné nápady, ale prostě je to řemeslník a nic originálního včetně zápletky z něho nevypadne. Takže se musíme smířit s neustálým cukrblikáním mezi Marlowem a jeho o polovinu mladší manželkou, ale i s tím, že je to dcera milionáře, ne-li miliardáře, a všechno je po celou dobu v tomto smyslu až do konce ok a v ažuru, červená knihovna hadra. Samotný případ je slušně zamotaný a promyšlený, pobaví, že si ve filmu zahrál i autor scénáře, a dokonce jsou zde i vtípky v obraze - třeba kolem pošty projede autobus s reklamou na film s Jamesem Bondem Srdečné pozdravy z Ruska, nebo na konci zjistíme z malého sloupečku v novinách, že dnes jede jistý JFK do Dallasu (což dá předchozímu dění a případu o něco jinačí směr, směřování i důvody toho, co se stalo či stane). Takže promyšlené a natočené je to fajn, jen to prostě není Marlowe, víc hlášek má bodyguard jeho protivníka v podání Davida Byrdeho, James Caan tady vypadá o hodně starší, než v tu dobu byl, a ten vztah je prostě taky neuvěřitelný. ()

Reklama

gotham 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zklamání, čekal jsem od filmu s Philem Marlowem mnohem více než jen průměrnou televizní detektivku. Nejen, že příběh nebyl dostatečně rozvinutý a zápletka byla slabá, ale ani atmosféra mě nijak nepohltila, herecké výkony také nebyly nijak úžasné. Překvapila mě jen Dina Meyer, kterou moc nemusím, ale v tomto filmu byla nádherná a moc jí sedla i ta role movité manželky, ostatní předvedli v zásadě průměrný výkon. Tomu filmu prostě chybí vtip, akce, drsnost. Prostě to, co mají jiné filmy z tohoto prostředí (Čínská čtvrť, Hluboký spánek, Maltézský sokol). 40% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Už len zvyknúť si na to, že príbeh s Marlowom nie je čiernobiely noir, bolo pre mňa dosť ťažké. Keď ešte miesto tmavých uličiek a tieňov, tu máme preslnenú Kaliforniu, to už s Chandlerom nemá nič spoločné. A to nehovorím o tom, že typické suché hlášky, ktoré sú pre Marlowa typické, tu tiež chýbajú. Ani samotný vyšetrovaný prípad neponúkne nič, čím by sa vylepšil celkový dojem. Asi najhorší Marlowe, akého som videl. ()

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Philip Marlow (James Caan) už zestárl, oženil se s krásnou mladicí a následoval ji do bohatého městečka nedaleko hranic Nevady. Na místě se nechá najmout, jak také jinak, k pátrání po tajemstvích místních boháčů. Příběh má klasické chandlerovské znaky a nečekané rozuzlení, jen detektiv už částečně pozbyl svůj humor, v jedné scéně má dokonce strach.... ve filmu působí dojmem zmoudřelého starého chlapa, který už jen ze setrvačnosti provozuje své řemeslo a více než cokoli jiného ho zajímá vlastní žena. I detektiv-starý mládenec-se musí jednou usadit! Snímek určitě není z těch nejlepších o slavném soukromém očku, přesto nabízí příjemnou a slušnou zábavu. PS. Raymond Chandler román nedokončil, zanechal jen 50 stran rukopisu, román pak dopsal o několik let později Robert B. Parker, spisovatel ovlivněný „drsnou školou“. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama