Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeho ostré šípy i nebezpečně okouzlující úsměv zastraší každého tyrana v Anglii... Bohatým bral a chudým dával, přesně tak jak to dokázal jen saský šlechtic Robin z Locksley neboli Robin Hood, jak mu říkala jeho zbojnická družina. Jeho král Richard Lví srdce se nevrátil z křížové výpravy do Svaté země, a namísto toho byl zajat vévodovou rakouským. Vlády nad Anglií se mezitím chopil jeho proradný bratr Jan a spolu se svými normanskými stoupenci začal utiskovat všechny Sasy. Robin se však rozhodl proti Janovi a jeho ničemným nohsledům postavit a bojovat proti bezpráví a tyranii i za cenu ztráty vlastní cti… Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938 se řadí ke klasikám zlaté éry Hollywoodu, a i přes své značné stáří se těší divácké oblibě dodnes. V mnoha aspektech ovlivnil podobu pozdějších zpracování známého příběhu a udal trendy budoucím filmům dobrodružného žánru. Filmaři na něj neustále odkazovali a také jej i často parodovali. Vznikal nejprve pod režijním dohledem Williama Keighleye, který byl z rozhodnutí studia po natočení několika exteriérových scén vystřídán Michaelem Curtizem, jenž film zdárně dokončil. V roli Robina stanula tehdejší vycházející hvězda stříbrného plátna, charismatický Errol Flynn. Po jeho boku se jako lady Mariana objevila jeho stálá herecká partnerka Olivia de Havillandová (tito dva za svou kariéru hráli pospolu celkem v devíti filmech) a jeho úhlavního nepřítele Guye z Gisbournu ztvárnil Basil Rathbone. Studio Warner Bros., které se do té doby orientovalo převážně na nízkorozpočtové gangsterky, tehdy vsadilo na úspěch svého staršího dobrodružného snímku Kapitán Blood (1935), který také režíroval Michael Curtiz a v němž také hráli Errol Flynn s Ollivií de Havillandovou, a do filmu o Robinu Hoodovi investovalo svou rekordní sumu dva miliony dolarů. Na rozpočtu se významně podepsala i částka za tehdy nákladný, ale dechberoucí třípásový systém Technicoloru, jehož studio využilo vůbec poprvé. Výraznou výpravu doplnil na svou dobu značný počet komparzistů i kaskadérů a také znamenité kostýmy – Ollivia de Havillandová vystřídala hned devět různých šatů a Basil Rathbone celkem sedm, což pro mužskou postavu nebylo tenkrát zrovna běžné. Věrohodnou atmosféru středověké Anglie a Sherwoodského lesa navodily lokace v Kalifornii – natáčelo se v Bidwell Parku a v okolí jezera Sherwood (své jméno získalo právě díky natáčení tohoto snímku i toho z roku 1922). Vzhledem ke skvělému obsazení, dobře odvedenému řemeslu, bohaté výpravě i efektně zvládnutým akčním scénám se z filmu stal kasovní trhák, který vydělal čtyři miliony dolarů a získal tři Oscary – za střih, výpravu a také za přelomovou hudbu, kterou složil vídeňský skladatel narozený v Brně Erich Wolfgang Korngold. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Prostě jednou za čas mám rád všechny ultra staro-školské filmy a tento film mě znovu utkvěl v myšlence, že ačkoliv se zlí jazykové mohou smát zpracování, tak my nepokrytí obdivovači všech možných a nemožných věcí, spatříme neskonalou krásu v technicky staromilských kinematografiích. Byť zrovna v Hoodovi z roku 38. Dokázali udělat neskutečný komparz herců a scénografii, dle mého zdravého úsudku, zvládli na jedničku s hvězdičkou. Jasně tu a tam ve Sherwoodu skákali jako skřítci / gumídci chcete-li. Ale stejně....  na svou dobu udělat takovou bohatou scénu a celkově natočit i dnes nenudící film, to je podle mě velmi obdivuhodné. Občas něco působí lacině a třeha i trochu jako parodie, ovšem musím podotknout, že by mě nenapadlo, že Robin Hood z roku 38 může být natolik propracovaný. Takže smekám kuši a beru do rukou luk s šípy..... velmi pěkné a nadčasové.... nečekal jsem! Přesně takové staré filmy chci objevovat a věřím, že mám ještě prach málo zkušeností se starou kinematografií a chci ji dále utožovat, protože dnešní hollywoodský mainstream jsou především prvoplánované rychlokvašky... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu by to asi nezapadlo, ale fanoušky a zaplacení rozpočtu by snímek hledal dost těžko. Film není vůbec špatnej, humor i nadsázka, romantika a dobrodružství, to všechno tam je v míře hojné. Jenže i přes ne zrovna dlouhou stopáž mi přišel chvílemi docela zdlouhavej. Přesto ale je jasný, že tohle je opravdu kultovní dílko. Pročpak? Protože náhled každého člověka na Robina Hooda je jím poznamenanej. Kdo nikdy neslyšel o Robinovi, zeleně oděným chlapíkovi se špičatým kloboukem a dlouhým červeným pérem v něm, se zelenejma kamašema a s knírkem (ano, skutečně s knírkem, kterej se však Kosťovi na tváři moc nevyjímá a tak ho tam odstranil). Toto je to nejklasičtější zpracování a tak veškeré další vychází z něj, kde by byl Robin Johna Cleese ze Zlodějů času? Co by byl Robin ze Shreka? Nic. Toto je skutečný Robin, žádný akční hrdina, ale romantický dobrodruh, milovník, Errol Flynn. ()

Reklama

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Tak trochu mě tento film přišel jako divadelní představení, než dobrodružný příběh, který měl být hlavním motivem, možná to způsobily ty kostýmy o:) Přesto mě toto zpracování legendy o Robinu Hoodovi celkem zaujalo. Nečekejte zde ale žádné velkolepé bitvy, ono taky vzhledem k roku výroby se taky ani nic takového očekávat nedá. 65% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

A já bláhový si doteď myslel, že scéna s Robinem Hoodem a jeho přiteplenou bandou z prvního Shreka byla parodická. Nebyla. Byla jen věrná svému vlezle rozjuchanému předobrazu. Aspoň, že to zuby nehty zachraňují Basil Rathbone a Claude Rains, kteří jsou tradičně skvělí a nejuchají. Což se krom nich dá říct v celém filmu snad již jen o koních (i když ti si aspoň zvesela pořechtávají). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,9miliónaTržby USA $3,981,000Tržby Celosvetovo $3,981,000║ Robin Hood je pre mňa jedna z najobľúbenejších filmových postáv a aj keď jeho príbeh už poznám naspamäť, vždy má majú plnú pozornosť. Errol Flynn ako Robin je pre mňa milým prekvapením, lebo doteraz som s ním ešte nič nevidel a tak ma presvedčil o svojom nadaní, vďaka tej ľahkosti akou túto úlohu hral, ďalej moc zaujmú aj súboje v šerme, či v streľbe z lukom a sú takou ozdobou filmu, rovnako ako niektoré vtipne odľahčené scénky, taktiež aj dramatické výstupy zahrané z hĺbkou. /90%/ ()

Galerie (199)

Zajímavosti (56)

  • Filmový debut Michaela Horderna. (liquido26)
  • Během jedné bojové scény byl Errol Flynn bodnut hercem, který používal nechráněný meč. Když se Flynn herce zeptal proč, dostalo se mu omluvy a vysvětlení, že režisér Michael Curtiz mu nařídil, aby ochranu z meče odstranil, aby byla akce "více vzrušující". Flynn poté vylezl na jeřáb, kde stál Curtiz vedle kamery, chytil ho pod krkem a ptal se ho, jestli se mu to zdá "dost vzrušující". (liquido26)
  • V době, kdy se film odehrává, se slabika "fitz" přidávala před jména nelegitimních dětí. Pokud by Marion byla nelegitimním šlechtickým potomkem, jak její jméno Fitzwalterová napovídalo, nemohla by být oslovována titulem "lady". (liquido26)

Reklama

Reklama