Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeho ostré šípy i nebezpečně okouzlující úsměv zastraší každého tyrana v Anglii... Bohatým bral a chudým dával, přesně tak jak to dokázal jen saský šlechtic Robin z Locksley neboli Robin Hood, jak mu říkala jeho zbojnická družina. Jeho král Richard Lví srdce se nevrátil z křížové výpravy do Svaté země, a namísto toho byl zajat vévodovou rakouským. Vlády nad Anglií se mezitím chopil jeho proradný bratr Jan a spolu se svými normanskými stoupenci začal utiskovat všechny Sasy. Robin se však rozhodl proti Janovi a jeho ničemným nohsledům postavit a bojovat proti bezpráví a tyranii i za cenu ztráty vlastní cti… Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938 se řadí ke klasikám zlaté éry Hollywoodu, a i přes své značné stáří se těší divácké oblibě dodnes. V mnoha aspektech ovlivnil podobu pozdějších zpracování známého příběhu a udal trendy budoucím filmům dobrodružného žánru. Filmaři na něj neustále odkazovali a také jej i často parodovali. Vznikal nejprve pod režijním dohledem Williama Keighleye, který byl z rozhodnutí studia po natočení několika exteriérových scén vystřídán Michaelem Curtizem, jenž film zdárně dokončil. V roli Robina stanula tehdejší vycházející hvězda stříbrného plátna, charismatický Errol Flynn. Po jeho boku se jako lady Mariana objevila jeho stálá herecká partnerka Olivia de Havillandová (tito dva za svou kariéru hráli pospolu celkem v devíti filmech) a jeho úhlavního nepřítele Guye z Gisbournu ztvárnil Basil Rathbone. Studio Warner Bros., které se do té doby orientovalo převážně na nízkorozpočtové gangsterky, tehdy vsadilo na úspěch svého staršího dobrodružného snímku Kapitán Blood (1935), který také režíroval Michael Curtiz a v němž také hráli Errol Flynn s Ollivií de Havillandovou, a do filmu o Robinu Hoodovi investovalo svou rekordní sumu dva miliony dolarů. Na rozpočtu se významně podepsala i částka za tehdy nákladný, ale dechberoucí třípásový systém Technicoloru, jehož studio využilo vůbec poprvé. Výraznou výpravu doplnil na svou dobu značný počet komparzistů i kaskadérů a také znamenité kostýmy – Ollivia de Havillandová vystřídala hned devět různých šatů a Basil Rathbone celkem sedm, což pro mužskou postavu nebylo tenkrát zrovna běžné. Věrohodnou atmosféru středověké Anglie a Sherwoodského lesa navodily lokace v Kalifornii – natáčelo se v Bidwell Parku a v okolí jezera Sherwood (své jméno získalo právě díky natáčení tohoto snímku i toho z roku 1922). Vzhledem ke skvělému obsazení, dobře odvedenému řemeslu, bohaté výpravě i efektně zvládnutým akčním scénám se z filmu stal kasovní trhák, který vydělal čtyři miliony dolarů a získal tři Oscary – za střih, výpravu a také za přelomovou hudbu, kterou složil vídeňský skladatel narozený v Brně Erich Wolfgang Korngold. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dobrodružstvá Robina Hooda sú jedno veľké non stop dobrodružstvo na plátne. Stále sa šermuje, bojuje, skáče po stoloch, jazdí na koňoch, striela z luku a bojuje o srdce krásnej ženy. Je to vrchol hollywoodskeho atleticizmu a neverím, že tento film nebol hlavným inšpiračným zdrojom pre vzhľad kung fu filmov a komédií Jackieho Chana. Klasika, ktorú musí vidieť každý filmový fanúšik klasického hollywoodu. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem kulil oči - takový barvy jsem v roce 38 nečekal! Pravda, v technicoloru je víno trochu dorůžova, ale i tak. Navíc v klasických veselohrách člověk zřídka vidí tak rozsáhlé záběry exteriérů, hrad, kostýmy, koně - zkrátka vizuální zobrazení je na rok 1938 geniální. Horší to je s příběhem, pro mě je klasikou verze s Costnerem a Freemanem a oproti té je tato starší samozřejmě chudší, nejvíc mi asi vadí, že se netváří moc vážně - tím nemyslím vtip, ale dobovou stylizaci, kde z postav nevyzařuje vážnost situace, ale spíš jakási rozjuchanost, Robin Hood je až moc vysmátej. Takže velice vítaným zpestřením bylo, když se král Richard objevil mnohem dřív než jen v poslední minutě a snímek dostal opět nový rozměr. # [viděno: TV, 1.0] # příběh 7 | hudba 7 | humor 3 | akce 4 | napětí 2 | pustil bych si znovu 6 ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Přitažlivej Errol Flynn, krásná Olivia de Havilland a jako vždy vynikající Claude Rains a taky Eugene Palette. Film stojí za viděnou, srovnání se současnýma filmama podobnýho ražení už tolik neunese a přece jenom vznikala i v tý době mnohem nadčasovější zábava (Capra, Lubitsch, Hawks), nicméně ty 4 hvězdy si zaslouží. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Prostě jednou za čas mám rád všechny ultra staro-školské filmy a tento film mě znovu utkvěl v myšlence, že ačkoliv se zlí jazykové mohou smát zpracování, tak my nepokrytí obdivovači všech možných a nemožných věcí, spatříme neskonalou krásu v technicky staromilských kinematografiích. Byť zrovna v Hoodovi z roku 38. Dokázali udělat neskutečný komparz herců a scénografii, dle mého zdravého úsudku, zvládli na jedničku s hvězdičkou. Jasně tu a tam ve Sherwoodu skákali jako skřítci / gumídci chcete-li. Ale stejně....  na svou dobu udělat takovou bohatou scénu a celkově natočit i dnes nenudící film, to je podle mě velmi obdivuhodné. Občas něco působí lacině a třeha i trochu jako parodie, ovšem musím podotknout, že by mě nenapadlo, že Robin Hood z roku 38 může být natolik propracovaný. Takže smekám kuši a beru do rukou luk s šípy..... velmi pěkné a nadčasové.... nečekal jsem! Přesně takové staré filmy chci objevovat a věřím, že mám ještě prach málo zkušeností se starou kinematografií a chci ji dále utožovat, protože dnešní hollywoodský mainstream jsou především prvoplánované rychlokvašky... ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Když se podíváme na datum sledování, tak se jednalo o čistě valentýnskou romantiku a přesně tomu to odpovídalo. Barvy (film byl natočen metodou Technicolor, ač jsem se původně mylně domnívala, že byl elektronicky dobarvován) podle mě nebyly pastelové ale jasné (červená, zelená, hnědá...) a lady Marianna (Olivia de Havilland čili Melanie Hamiltonová z Jih proti Severu) byla andělsky krásná, Robin Hood (v podání Errola Flynna) byl zase dostatečně okouzlující a v tomto duchu se nesl celý film. A tak u mě, žádné další zpracování, byť ostatní komentáře hovoří o přeslazení a kdoví čem ještě, nemůže být lepší tohoto, zvláště přihlédnu-li navíc k době vzniku této krásné historické pohádky... (ale jo..., vlastně legendy). ()

Galerie (199)

Zajímavosti (56)

  • Německé obecenstvo by marně čekalo na slavný dialog: "You speak treason" (Mluvíš zrádně) - "Fluently" (Plynně). V německy dabované verzi zaznělo: "Ihr sprecht unbedacht!" (Mluvíš dříve než myslíš) - "Weiß ich." (Já vím). K této změně zřejmě překladatelé sáhli, protože doslovný překlad by vůbec nepasoval hercům do pusy. (liquido26)
  • Erroly Flynn nebyl vůbec spokojen, když se dozvěděl, že má film režírovat Curtiz. Nelíbily se mu Curtizovy velitelské metody a oba dva měli spolu konflikty již během natáčení snímku The Charge of the Light Brigade (1936). (liquido26)
  • Filmový debut Michaela Horderna. (liquido26)

Reklama

Reklama