Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeho ostré šípy i nebezpečně okouzlující úsměv zastraší každého tyrana v Anglii... Bohatým bral a chudým dával, přesně tak jak to dokázal jen saský šlechtic Robin z Locksley neboli Robin Hood, jak mu říkala jeho zbojnická družina. Jeho král Richard Lví srdce se nevrátil z křížové výpravy do Svaté země, a namísto toho byl zajat vévodovou rakouským. Vlády nad Anglií se mezitím chopil jeho proradný bratr Jan a spolu se svými normanskými stoupenci začal utiskovat všechny Sasy. Robin se však rozhodl proti Janovi a jeho ničemným nohsledům postavit a bojovat proti bezpráví a tyranii i za cenu ztráty vlastní cti… Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938 se řadí ke klasikám zlaté éry Hollywoodu, a i přes své značné stáří se těší divácké oblibě dodnes. V mnoha aspektech ovlivnil podobu pozdějších zpracování známého příběhu a udal trendy budoucím filmům dobrodružného žánru. Filmaři na něj neustále odkazovali a také jej i často parodovali. Vznikal nejprve pod režijním dohledem Williama Keighleye, který byl z rozhodnutí studia po natočení několika exteriérových scén vystřídán Michaelem Curtizem, jenž film zdárně dokončil. V roli Robina stanula tehdejší vycházející hvězda stříbrného plátna, charismatický Errol Flynn. Po jeho boku se jako lady Mariana objevila jeho stálá herecká partnerka Olivia de Havillandová (tito dva za svou kariéru hráli pospolu celkem v devíti filmech) a jeho úhlavního nepřítele Guye z Gisbournu ztvárnil Basil Rathbone. Studio Warner Bros., které se do té doby orientovalo převážně na nízkorozpočtové gangsterky, tehdy vsadilo na úspěch svého staršího dobrodružného snímku Kapitán Blood (1935), který také režíroval Michael Curtiz a v němž také hráli Errol Flynn s Ollivií de Havillandovou, a do filmu o Robinu Hoodovi investovalo svou rekordní sumu dva miliony dolarů. Na rozpočtu se významně podepsala i částka za tehdy nákladný, ale dechberoucí třípásový systém Technicoloru, jehož studio využilo vůbec poprvé. Výraznou výpravu doplnil na svou dobu značný počet komparzistů i kaskadérů a také znamenité kostýmy – Ollivia de Havillandová vystřídala hned devět různých šatů a Basil Rathbone celkem sedm, což pro mužskou postavu nebylo tenkrát zrovna běžné. Věrohodnou atmosféru středověké Anglie a Sherwoodského lesa navodily lokace v Kalifornii – natáčelo se v Bidwell Parku a v okolí jezera Sherwood (své jméno získalo právě díky natáčení tohoto snímku i toho z roku 1922). Vzhledem ke skvělému obsazení, dobře odvedenému řemeslu, bohaté výpravě i efektně zvládnutým akčním scénám se z filmu stal kasovní trhák, který vydělal čtyři miliony dolarů a získal tři Oscary – za střih, výpravu a také za přelomovou hudbu, kterou složil vídeňský skladatel narozený v Brně Erich Wolfgang Korngold. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kam se na tenhle film hrabe Kevin Costner. Dobrodružství Robina Hooda je velkolepou podívanou. Skvělí herci, přímočarý děj, který má obrovské tempo a spád. Žádná slabá scéna a nudit se nebudete ani chvilku. Co na tom, že některé souboje mohou působit trochu úsměvně z dnešního pohledu. Filmu to na kráse neubírá vůbec nic. Navíc je vše vyvedeno v barvách a o to působivěji celý snímek vyznívá. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Můj první zážitek v kinu Ponrerpo : Errol Flynn a Olivia de Havilland v Robinovi z Locksley( Robin Hood), a ten byl naprosto dokonalý :o) i nyní s odstupem času ho řadím, i když je pro někoho tak zastaralý na první místo ze všech zpracování,... těch, která už byla na plátna kin uvedena, a možná ještě někdy budou, s cílem již natočené překonat ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Akční blockbuster, model 1938. Hood trochu hapruje, pokud jde o návaznost některých záběrů, ale díky kaskadérským kouskům, každou akci znásobující hudbě a technicolorovým barvám se jedná o slast pro každého milovníka velkých dobrodružství ze staré školy. Nekomplikovaná a také díky tomu nestárnoucí zábava. 80% Zajímavé komentáře: Kass, Falko ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem kulil oči - takový barvy jsem v roce 38 nečekal! Pravda, v technicoloru je víno trochu dorůžova, ale i tak. Navíc v klasických veselohrách člověk zřídka vidí tak rozsáhlé záběry exteriérů, hrad, kostýmy, koně - zkrátka vizuální zobrazení je na rok 1938 geniální. Horší to je s příběhem, pro mě je klasikou verze s Costnerem a Freemanem a oproti té je tato starší samozřejmě chudší, nejvíc mi asi vadí, že se netváří moc vážně - tím nemyslím vtip, ale dobovou stylizaci, kde z postav nevyzařuje vážnost situace, ale spíš jakási rozjuchanost, Robin Hood je až moc vysmátej. Takže velice vítaným zpestřením bylo, když se král Richard objevil mnohem dřív než jen v poslední minutě a snímek dostal opět nový rozměr. # [viděno: TV, 1.0] # příběh 7 | hudba 7 | humor 3 | akce 4 | napětí 2 | pustil bych si znovu 6 ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemá ten řízný drive a tah na branku jaký by současnou akcí odkojený divák čekal od dobrodružné látky s tradiční známkou "Robin Hood". To ale pro milovníky klasické hollywoodské kostýmní podívané jistě nemusí být na závadu. Dost možná právě naopak. Hravost, šarm a elegance zde totiž nechybí. "Robin Hood" pánů Curtize a Keighleyho obsahuje všechny ingredience, jež byly a jsou téhle legendě z Nottinghamského hrabství a okolí Sherwoodského lesa vždy vlastní. Rovněž samotný Robin v podání E. Flynna splňuje všechny předpoklady, které jsou na jeho roli kladeny. Má správně lišácký výzor, vyzařuje z něj urozenost, chrabrost a pro důvtip a lstivost nejde nikdy daleko :). Krásné 4*, už jen pro ty oči Olivie de Havilland... ()

Galerie (199)

Zajímavosti (56)

  • Scény, kdy je Mariana zatčena Gisbornem a souzena pro zradu, jsou převzaty z Fairbanksova filmu. (liquido26)
  • Píseň, kterou si hvízdá Malý John předtím, než bojuje s Robinem Hoodem, je středověká anglická skladba "Sumer Is Icumen In". (liquido26)
  • Zvuk Robinova šípu byl použit skoro ve všech Hvězdných válkách. (liquido26)

Reklama

Reklama