Reklama

Reklama

David Gordon je oblíbený spisovatel sci-fi příběhů, jehož román Dragoban slaví velké úspěchy. Právě se dokončuje filmová adaptace a nakladatelka Tina čeká na rukopis druhého dílu. David však před dvěma lety přišel o manželku Marii a stále se ze své ztráty nedokázal vzpamatovat. Když se mu naskytne příležitost adoptovat problematického osmiletého Dennise, nabídku přijme, zejména když zjistí, nakolik se mu chlapec podobá. Extrémně introvertní dítě se nedokáže začlenit do kolektivu. Věří, že pochází z Marsu a je na Zemi pouze na čas, než splní výzkumný úkol. Je přesvědčen, že sluneční paprsky jsou pro něj škodlivé, proto tráví dny ve velké papírové krabici a ven vychází jen v noci. David se s ním pomalu sbližuje a svým pochopením překonává jednu bariéru za druhou. Podaří se mu přesvědčit ho, aby krabici vyměnil za silný ochranný krém a sluneční brýle. Přistupuje na Dennisovu hru, která je velmi působivá. Přes veškerou snahu a toleranci však narůstá napětí, vyvolané problémy, které musí David kvůli Dennisovu chování řešit se sociálními pracovníky i pedagogy. K pomyslné explozi dojde poté, co Tina tvrdě odmítne Davidovu novou knihu o malém mimozemšťanovi a dožaduje se slíbeného pokračování Dragobanu. Dennis po jeho výbuchu uteče z domu a David, který tuší, že by mohlo dojít k neštěstí, horečně přemýšlí, kde ho hledat. (TV Nova)

(více)

Recenze (92)

Matty 

všechny recenze uživatele

Je dobré být jako všichni ostatní? Žije ve vlastním světě, s vlastními pravidly pro přežití a s nulovou všímavostí vůči světu okolnímu. Chová se nevypočitatelně, pomoc tvrdohlavě odmítá, do kolektivu zapadnout nehodlá. Měli bychom splynout s davem? Z davu vyčnívat? Na davy kašlat? Tak dobrý film z toho mohl být… Seriózní dramatické momenty se vyloženě bijí s imbecilitou humorných vsuvek (jaksi se nedokážu přenést nad scény, kde není kečup používán k jídlu) a s nezvládnutým dávkováním patosu, jehož množství je během banalizujícího závěru takřka smrtící. John Cusack vynakládá i při trvale neuspokojivé kvalitě svých rolí nadměrné úsilí a společně s (mi film od filmu sympatičtější) Amandou Peet dodává jinak ošuntělému filmu trochu toho hollywoodského šmrncu. Dítě z Marsu by mohlo být silným dramatem, anebo správně divnou komedií, ke své vlastní škodě chce být obojím zároveň, přesto nepochybuji, že si najde své diváky. Stejně jako si je našel podobně dutý, nudný a prvoplánově dojímající I am Sam. 45% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $27miliónovTržby USA $7,500,310Tržby Celosvetovo $9,351,744Tržby za predaj DVD v USA $7,621,726 //počet predaných kusov 400,678║ Určite neokukaní psychologický príbeh upúta a má čo ponúknuť, dej stojí na chlapcovi z Marsu, ktorého dobre dopĺňa mentor v podaní Johna Cusacka, počin ktorý si nájde svojho diváka ale pre širšie publikum to je bez šance na úspech o čom svedčí aj komerčný nezáujem, určite by sa ešte dalo troška pohrať z príbehom aby to mohlo emociálne viac zasiahnuť ale aj tak príjemný film. /70%/ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemny film pre nenarocnych "obycajnych" divakov, ktori si chcu po praci pripadne cez vikend pozriet nieco, po com si povedia : skvelo som si oddychol. Herci su vyborni, stopaz akurat, film je krasne optimisticky a clovek si povie, ze tie deti nie su az take hrozne :) V prvej polovici filmu ocenujem skvely humor sestry hlavneho hrdinu :) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hlavně díky sympaťáku non plus ultra Johnu Cusackovi příjemný rodinný film. Sice ničím nepřekvapí, titulní harant je otravný a bláboly o lásce občas překročí únosnou míru, ale dá se to. Pro zajímavost skuteční sourozenci Cusackovi tu hrají sourozence. Chystal jsem se napsat, že mi přijde poněkud nepravděpodobné, aby adoptoval dítě samotný chlap, ale jeden z bonusů na DVD mě přesvědčil o opaku. Natočeno podle autobiografické povídky. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Taková odlehčená, dětská verze na Svět podle Prota. John Cusack je, jako táta malého podivína, který tvrdí, že pochází z Marsu, excelentní. A já si říkám, jak mu to v rolích osamělých, zodpovědných, snaživých či pracovně zaneprázdněných chlapíků sluší. Nenápadný film s lehce mysteriózní atmosférou, zajímavým námětem a silným, osobitým "vesmírným" kouzlem. Takové přání jsem měla zatím jen u Al Pacina v komedii Autor! Autor!, kde dával svým dětem pusy na dobrou noc. A v případě Dítěte z Marsu jsem ho pocítila opět, když je dával John svému adoptivnímu synkovi. To přání zní tak, že bych taky ráda dostala od Johna Cusacka pusu na dobrou noc:) Jak dětinské, že?:) ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, díky kterému jsem si zase připomněl, jak má vypadat dokonalá a ideální dramatická komedie pro příjemně strávený čas. A tohle příjemně strávený čas skutečně byl, protože ten film mi utekl tak rychle, že než jsem se stačil rozkoukat, tak byl konec a já měl slzy na krajíčku a nenuceně jsem se usmíval. Takových filmů kdyby bylo víc, tak je to naprosto ideální. A věřte mi, že teď se nerozplývám jen díky naprosto bravurnímu hereckému výkonu mého nejoblíbenějšího herce Johna Cusacka, ale také díky excelentnímu výkonu talentovaného Bobbyho Colemana a především díky úžasně napsanému příběhu, který byl naprosto výborně převeden do filmové podoby. Tomuhle filmu vůbec nic nechybí a nedělá mi problém označit ho za bezchybný a dokonalý. Je zde zkrátka úžasný mix komedie a dramatu, kdy zatímco jednu chvíli se usmíváte a bavíte, tak v druhou chvíli vám úsměv ztuhne. Je prostě vidět, že mezi Cusackem a Colemanem to funguje přímo až magicky a neměl bych problém uvěřit, že ti dva jsou opravdu jako otec se synem. Takže pro tenhle snímek mám jen samá slova chvály a rozhodně jsem tenhle film neviděl naposledy. Tento film je tedy dalším z celé řady filmů, kterým pomohlo Cusackovo herectví do nadprůměru. Pokud se vám tedy tahle záležitost dostane do ruky, tak se na to rozhodně podívejte. Já nemohu být spokojenější, a proto zcela po právu uděluji maximální hodnocení v podobě pěti hvězdiček. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

O tomhle nevím, co si mám myslet. Jednak je zajímavé sledovat, jak dítě tvrdí, že je z Marsu, navíc, když se tomu dá i chvílemi uvěřit. Na druhou stranu mě to neoslovilo natolik, aby se mi to vrylo pod kůži. Ale ty čtyři hvězdy si to podle mě zaslouží. A tak je dávám. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemne pekny film...Dokonaly mix ET-ho, Starmana i Prota... Skvely vykon martana Colemana i pozemstana Cusacka... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Když se spisovatel sci-fi rozhodne zaplnit životní prázdnotu adopcí dítěte, je zcela logické, že si domů přitáhne malého humanoidního mimozemšťana... nebo snad mimoně? "Dítě z Marsu" je takový "Svět podle Prota" v rodinné úpravě: Kevina Spaceyho nahradili frackem, který neměl potenciál vzbudit ve mně mateřské pudy a namísto soucitu škádlil moje nervy. Konstantně pomalému tempu filmu by prospěl občasný výkyv k větší dramatičnosti, přesto se našly dva okamžiky, kdy se aktivovaly mé slzné kanálky, o jejichž funkčnosti mám v posledních letech silné pochybnosti. Verdikt: dalo se, ovšem z této tématiky doporučuji kvalitativně hodnotnější snímek "Druhý nejlepší" s Williamem Hurtem, nebo výrazně drsnější "Sling Blade" s B.B. Thorntonem a malým sympaťákem Lucasem Blackem. 66,6% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Martian Child je film, který mě úplně minul. Doporučil bych ho snad jen ženám na mateřské, které mají dost vkusu na to, aby nesledovaly sériálové průjmy na Nově a Primě. Jinak se mi až křečovitá snaha o dojímání téměř příčila. Přeci jen téma "chlap-kluk k sobě hledají cestu" už tu bylo spoustakrát a mnohem lépe. Tento film se snaží být jiný tím, že se snaží o marťanský rozměr, ale to je také jediné co ho odlišuje od ostatních. Jinak je kvalitativně na úrovni romantického německého televizního filmu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy jistě mají smysl.. O vztahu problematického chlapce "z jiné planety" a jeho adoptivního otce-spisovatele sci-fi.. Milé. Leč stále dokola. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ filmu, který můžu. Chování malého chlapce může být pro "normálního" člověka nepochopitelné. Já vím, je to extrém, ale proč by si někdo nemohl myslet, že je z jiné planety, v tomhle případě z Marsu? Film jsem viděl už po druhé a stále se mi líbí. Je tu všechno, co od dobrého filmu očekáváte. Ale můžou se určitě najít i tací, kterým se to líbit nemusí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak má první recenze na novém ČSFD :-). Jako u každé změny to asi bude chtít chvilku na aklimatizaci... Dítě z Marsu mně nebavilo. A to hlavně díky dětskému hrdinovi. Ten hošík mi byl totiž nesympatický natolik, že kdyby místo něj obsadili Marťana Alzáka (kterého fakt nesnáším), tak by mi pořád nevadil jako Bobby Coleman. Cusack se snažil i Zounar, který ho daboval, ale slzičky by to vyždímalo jen z málokoho. Kdosi tu napsal, že je to odlehčená dětská verze Světa podle Prota což by i mohlo platit za předpokladu, že tohle je opravdu light verze. K-Paxovi se to nevyrovná ani náhodou. Dávám za 2 hejblátka promítající fotky na strop. * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Cusack vo svojom typickom kabáte a síce v zaujímavom námete, no predsa len v priemernom príbehu. A na záver samozrejme nemohli chýbať citečky pre nenáročného diváka, tak ako obyčajne. Ide proste o komédiu na Cusackovský spôsob, žiadna vyslovene pohroma, avšak od dobrého filmu to má ďaleko. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to libilo, a to nejenom kvuli skvelym hercum. Skoda ze na konci trochu ubrali na tempu, navic jsem cekala nejakou svetobornou pointu a ono nakonec nic. Kazdopadne nechapu, jak nekdo muze tohle nazvat filmem na "odpocinuti po praci". Podle me na divaka narocny je, uvedomite si behem jeho sledovani hodne. A mimochodem - scena, kde malicky Martan obhajuje sveho "tatinka" pred komisi, je proste dokonala. No jo, slzicky :)) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Takový malý rodinný K-Pax, se vším všudy. "Mimozemšťanem" citlivým na sluneční světlo, s výzkumným úkolem, traumatickou minulostí a sem tam nějakou tou podivností. Je tu řada velmi silných momentů, sourozenci Cusackovi jsou jak vždy výborní, Amanda Peet jako vždy sympatická a Bobby Coleman se role malého Prota zhostil zdatně. To vše spolu se silným námětem slibovalo obrovské možnosti. Takže nezbývá než litovat, že jich Meyjes nedokázal tak úplně využít a vybičovat se k natočení něčeho víc než jen dalšího, i když velmi milého, rodinné dramatu. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Vyjma patetického konce na kopuli je Dítě z Marsu moc fajn. Možná. kdyby měli ve Student Agency lepší výběr, tak bych tolik nadšení neprojevoval, ale co. Cusack je pořád sympaťák v další roli spisovatele a zase mu to jde. Vzpomněl jsem si na haldu filmů okolo včetně K-Paxu a dostal lepší náladu. Takže ano, doporučuji. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Strašně příjemné drama, které mě překvapilo. Čekal jsem průměrné drama, ale byl jsem příjemně překvapený. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně povedený film kde podává překvapivě výborný výkon John Cusack. Ten se zde zhostil role adoptivního otce chlapce, který si myslí, že není z naší planety. Film je to opravdu zajímavý a chvílemi i hodně silný a hlavně velice zábavný a možná i poučný. ()

Související novinky

Cusack si adoptuje Marťana

Cusack si adoptuje Marťana

21.04.2005

Štúdio New Line Cinema pripravuje filmový prepis sci-fi poviedky Davida Gerrolda pod názvom THE MARTIAN CHILD. Má ísť o mix rodinného filmu a sci-fi, niečo medzi Rodičovstvom a E.T.-m, s netypickým… (více)

Reklama

Reklama