Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh folkového zpěváka Woodyho Guthrieho, který zpíval o radostech i strastech amerického národa během velké hospodářské krize. Příběh snímku Cesta ke slávě se odehrává ve 30. letech 20. století, kdy americkou společnost sužovaly následky velké hospodářské krize. Prudký nárůst nezaměstnanosti a pokles produkce zásadně ovlivnily životy obyčejných lidí. Mnoho z nich mělo problém zajistit své rodině alespoň ty základní jistoty, jakými jsou bydlení a jídlo. V podobné situaci se tehdy ocitl i pouliční zpěvák a muzikant Woody Guthrie, který bývá považován za zakladatele amerického moderního folku. Děj snímku vychází z Guthrieho autobiografické knihy a odehrává se v době, kdy se připojil ke skupině kočovných farmářů mířících do Kalifornie. Věřil, že se mu tam podaří zajistit lepší budoucnost pro svou manželku a dvě malé dcerky. Ve společnosti vyděděnců, kteří se protloukají životem a snaží zachovat zbytky důstojnosti, nakonec dobrovolně strávil několik následujících let. Své zkušenosti otiskl ve svých písních, které věnoval těm, které během svého putování americkým venkovem potkal. Ve svých písních zpíval o všedních radostech, ale i tehdejších sociálních a politických problémech, které reflektovaly bídu a mizerné pracovní podmínky... Životopisné drama režiséra Hala Ashbyho bylo v roce 1977 oceněno dvěma Oscary v kategorii kamera a adaptovaná hudba. Ocenění za nejlepší kameru získal významný americký kameraman Haskell Wexler, který během natáčení poprvé využil steadicam. Jedná se o zařízení, které umožňuje natočit hladké a plynulé dynamické záběry. Hlavní roli Woodyho Guthrieho ztvárnil David Carradine, díky jehož znamenitému hereckému výkonu vynikají folkové písně, které dokázaly v těch nejtěžších chvílích spojovat americký národ. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Great slice of Americana a sedmdesátkový masterpiece, Vynikajicí "životopisný" film, který kdovíproč nemá takové jméno jako jiné, známější Ashbyho filmy. Autentický, fantasticky nasnímaný (a vůbec to není o tom prvním steadicam shotu) a skvěle zahraný. 197 hodnocení je opravdu velká bída, ale ono se není zas tolik co divit, když je v pořádné kvalitě dostupný až nyní. Takže napravujte. RIP Hal Ashby, RIP Haskell Wexler, RIP David Carradine. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vždycky u tohoto typu filmů přemýšlím, proč měli ti muži ženu a děti - ono to nejde skloubit. Buď budete držet hubu a krok a vydělávat a živit rodinu nebo bojovat za práva dělníků, ale pak raději bez té rodiny. Protože pravdu má jak ten zpěvák, tak jeho žena a nemůžete se postavit na stranu žádného z nich. Ti lidé to měli tenkrát těžké a písničky i postoj Woodyho Guthrieho pro ně musely hodně znamenat. A navíc byly moc dobré. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hal Ashby byl skvělým režisérem a možná je škoda, že nedostal víc času na to, aby natočil další filmy. Na druhou stranu už zase tolik možností nedostával. A stejné je to i s Davidem Carradinem, který zde naplno ukazuje skvělé herecké schopnosti. Sociální kritika a drama, životopis, ale to všechno podáno s láskou, s klidem a mírem a písní na rtu. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Námět skvělý, filmové zpracování z hlediska kamera, hudba, kostýmy, střih, scénář také, ale ta neúměrná délka 142 min je na škodu. Spousta záběrů je dlouhých, nezáživných a pro diváka nudných. Po počátečních 45 minutách se v příběhu vlastně nic podstatného neudálo. Ten snímek mohl být zpracován na polovině své minutové délky a byl by vynikající. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už dlho som nevidel film, ktorý by mi v tom dobrom zmysle slova pripadal tak americký. Ashbymu sa totiž podarilo zobraziť, čo to tá Amerika bola, keďže je to historický film. Taktiež nám ukazuje, v čom tkvela sila a prínos Nového Hollywoodu. Žiadna pevná dejová štruktúra, ak sa raz začne spievať a brnkať na gitare a všetkých to začne baviť, tak po prvej pesničke nasleduje druhá a po nejakom dialógu zase tretia niekde inde. Iba škoda, že mi táto hudba nič nehovorí a príliš som nechápal ani to zlato vo Woodyho hlase. K Hroznám hnevu sa tu už Cesta k sláve prirovnávala, ale ak ste túto starú klasiku videli, tak vás táto asociácia chtiac nechtiac musí napadnúť. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o první film vůbec, kde byl při natáčení používán Steadicam. Díky tomu také získal Oscara za kameru. (Vojtas12)

Reklama

Reklama