Slečna Marplová: Mrtvola v knihovně (TV film)
Body in the Library, The
Slečna Marpleová: Mŕtva v knižnici
Krimi / Drama
Velká Británie, 2004, 94 min
Andy WilsonHudba:
Dominik ScherrerPlakáty
Překvapení mohou být různá. Příjemná - to když třeba zdědíte po tetičce, o jejíž existenci jste dosud neměli ani tušení, milion dolarů, a ta druhá. Překvapení, které čekalo jednoho rána na pána a paní Bantryovy, majitele honosného venkovského sídla Gossington Hall, bylo jednoznačně z rodu těch druhých. Za jiných okolností by ta půvabná mladá blondýna, kterou nečekaně objevili ve své knihovně, mohla jistě být vítanou ozdobou některého jejich večírku či společenské párty. Ve stavu, v jakém se s ní však teď mají možnost seznámit, se o jejím podobném využití do budoucna dá s úspěchem pochybovat. Zato ovšem její přítomnost navozuje spoustu otázek. Kdo to vůbec je? Jak a proč se ocitla právě zde? A - v neposlední řadě - kdo se postaral o to, že vypadá tak, jak vypadá? Dolly Bantryová zná jediného člověka, o němž věří, že bude schopen všechny tyto záhady objasnit...
Slečna Marplová je vedle Hercula Poirota druhou nejznámější postavou nekorunované královny detektivek Agathy Christie a hrdinkou dvanácti jejích knih. Čtenářům se představila už v roce 1930 v románu, nazvaném Vražda na faře, a pak už v rychlém sledu následovaly příběhy další. Milá stará dáma se zálibou v zahradničení a sousedských klípcích, s všudypřítomnou velkou taškou plnou pletení a jiných nezbytností, je na první pohled zosobněním anglické staré panny poloviny minulého století. Běda však tomu, kdo se nechá zmýlit jejím nenápadným vzezřením! Kdo si neuvědomí, že se za ním skrývá bystrý mozek, pro který je řešení záhad všeho druhu nejen nejoblíbenějším koníčkem, ale přímo posedlostí. Dlužno říci, že tímto mírně přezíravým postojem vůči ní trpí zkraje zejména všichni inspektoři, policejní komisaři a vůbec vyšetřovatelé všeho druhu, kteří nelibě nesou, že se jim tahle neodbytná babka plete do práce. Každý z nich si ovšem dříve nebo později musí uvědomit, že na slečnu Marplovou prostě nemá. Protože to, k čemu se oni dlouze, složitě a "zdeúředně" konečně doberou, to už ona dávno svým vlídným přístupem, pochopením pro lidské slabosti i znalostí prostředí odhalila a je zase o krůček před nimi...
Tak jako všechny detektivní romány Agathy Christie jsou i příběhy slečny Marplové vděčnou a neustále znovu využívanou látkou pro filmové i televizní tvůrce. V roli tohoto "detektiva v sukních" se již vystřídalo více hereček. V paměti českých diváků nepochybně dodnes zůstává např. Margaret Rutherfordová z filmu "To je vražda, řekla" natočeného podle románu Vlak z Paddingtonu, Angela Lansburyová, která byla slečnou Marplovou v "Rozbitém zrcadle", či Joan Hicksonová, která řadu jejích případů natočila pro BBC. (Na naší obrazovce jsme z nich před lety viděli Ohlášenou vraždu a Zapomenutou vraždu...)
Tvůrci nejnovějšího zpracování této dnes již klasické látky vsadili na Geraldinu McEwanovou, herečku, která dokáže ve svém projevu spojit sladkou vlídnost s tvrdostí švédské oceli. (Jak to právě v poslední době předvedla v roli sestry Bridget v působivém snímku Petera Mullana Padlé ženy). Geraldine, (která se této role ujala ve svých dvaasedmdesáti letech) je podle tvůrců slečnou Marplovou nového milénia, neboť se společně s nimi pokouší o nový, moderní přístup k této postavě. Umožňují jí to i některé nové prvky, k nimž autoři sáhli (byť samozřejmě velmi pietně zachovávají ducha a charakter, jimiž svou postavu obdařila Agatha Christie). Jedním z nich je třeba i to, že na rozdíl od všech minulých pojetí má zde Jane Marplová nejen svou přítomnost, ale i minulost. Geraldine sama je pochopitelně svým nejnovějším úkolem nadšena, což lze dedukovat i z jejího stručného vyznání: "Mám pocit, že mi rolí slečny Marplové byl svěřen svého druhu národní poklad, který mimořádně obdivuji a hodlám důsledně chránit..." (oficiální text distributora)
Morien
Další laškovná adaptace, která je podle mého vedle ostatních dílů s Geraldinou trošku méně zábavná. Figurky nejsou tak zajímavé, stejně jako herci, kteří se skrz ně ksichtí. A to je vlastně docela divné, když vezmeme, že je tam Tara Fitzgerald, James Fox, Jack Davenport nebo Marc Warren, o kterých mám docela vysoké mínění a navíc jsou to většinou staří harcovníci Agátina detektivkového světa.(16.6.2010)
Agatha
Do dokonalosti tomu chybí dost, ale rozhodně bych neřekl, že to bylo bez atmosféry a nezáživné. Knižní předlohy se to v rámci možností drží a dialogy jsou povedené. Geraldine McEwan mi do postavy slečny Marplové pasuje určitě víc než Angela Lansbury, ale ruku na srdce, na Margaret Rutherford nemá žádná. Zahrané to ale bylo určitě dobře, i ostatní herci byli snaživí, Tara Fitzgerald, Joanna Lumley ad. Závěrečné rozuzlení s vynikající hudbou bylo skutečnou třešinkou na dortu. Tento film sice nezaujímá v sérii s Geraldine McEwan přední místa, ale ani po opětovném shlédnutí mě snímek nenudil a to se cení, nákup DVD pak není zbytečný a jeho použití jednorázové.(11.1.2009)
Šandík
Natočeno je to sice výborně, ale Poirot to není. Možná je tu i trochu cítit až příliš jasný kalkul se snahou navázat na "herculovský" úspěch, ale spíše je opět "na vině" sama předloha. Ta zvědavá stařenka je totiž ještě neuvěřitelnější, než malý belgičan, pedanticky trvající na správné výslovnosti svého jména a nenávidějící anglickou kuchyni. Univerzální pravda, že přesně to, co velmi dobře funguje v knize, rozhodně nemusí už tak dobře fungovat zhmotněno na filmovém plátně, se zde potvrdila na celé čáře. Obsadit tuto roli je proto úkol téměř nadlidský... Odhlédnuto od této "drobnosti" ovšem detektivní zápletka funguje velmi dobře a rozřešení případu je vskutku překvapivé. Na vrub přelohy lze ovšem (opět) poznamenat, že je to sice vymyšleno velmi rafinovaně, ale je to celé také naprosto nepravděpodobné... S tím ovšem musí divák i čtenář přecejen počínat, zvlášť jde-li o tvorbu Agathy Chtistie. S čím ovšem divák asi nepočítá (namlsán příběhy malého belgičana, to je téměř naprostá absence humoru... Celkový dojem: 70%(2.10.2010)
Sekero
Druhá nejznámější postava Agathy Christie Slečna Marplová v akci. Šílená motanice(snaha o linii v knižní předloze), jejíž bryskní vyřešení přinese postarší, né příliš sexy panna nad hrobem alias Slečna Marplová! Právě Márplová, (tak o třicet let starší než Hercul Poirot) na rozdíl od jejich senilních vrstevníků a vyšetřovatelů od policie, chytře až neskutečně bravurně myslí a dává si všechno do důležitých souvislostí vždy na pravém místě. Za některé podařené dialogy hvězdička navrch.(6.7.2011)
Hejtmy
Klasická konzervativní (až na jeden rádoby moderní výstřelek) adaptace knížek od A. Christie. Já jsem byl spokojen, ale kdybych nečetl knížku, asi bych vůbec nevěděl, o čem je řeč. Spousta postav, vedlejších epizod a odboček může být ku prospěchu věci u knihy, ale určitě ne u filmu. 70%(10.7.2011)
Beagle
Tak chladnokrevný a krutý plán vraždy už jsem dávno neviděla, ale co by člověk neudělal pro lásku. Vážně šokantní díl, ač jsem větší fanynka Hercula, říkám klobouk dolů před slečnou Marplovou.(1.8.2010)
Radim
Já jsem se výborně bavil - mělo to vtip, kouzlo, anglický venkov vypadal přesně tak, jak jsem si to přál. Hlavní představitelka sice spíše kulila oči, než hrála, ale hravě mi to vynahradila Joanna Lumley, kterou miluju od dob seriálu "Absolutně dokonalé".(11.2.2009)
Macik
Naprosto imbecilní režisér který tento předlohu po*ral jak mohl!!!Pane bože ani nevím,byla to komedie nebo detektivka??Na mísení žánrů jsem si po chvíli zvykl ale ne na plytkou režii a spejblovsky vypadající hlavní představitelku která hrála v každým záběru úplně jinak! Je to smutné,ale horší adaptaci jsem zatím neviděl a doufám že ani neuvidím.. total bez atmosféry.. hau(25.11.2005)
FireTight
Zajímavá adaptace další z detektivek Agathy Christie, ve které tentokráte místo Poirota vystupuje slečna Marplová. A upřímně, Geraldine McEwan mi jako slečna Marplová pořád nějakým způsobem vadí. Nevím, jestli to je jejíma očima, dabingem nebo jenom tím, že mám daleko raději jistého belgického detektiva mluvícího francouzsky... Každopádně, detektivka to není špatná, na rozdíl od některých uživatelů jsem si ji docela užíval a pořád jsem tak nějak pátral, kdo že by to teda mohl být vrah. Ale musím se přiznat, že tu záměnu na konci jsem fakt nečekal! :D Chvíli jsem dokonce uvažoval i o pěti hvězdičkách, ovšem ta závěrečná scéna moje choutky přidusila. Stejně jako změna jednoho z vrahů, to si autoři fakt mohli odpustit...(7.7.2011)
Tanmut
Tohle byla první detektivka od Agathy Christie, kterou jsem četl. V té knize byla slečna Marplová taková milá, chytrá stařenka, zatímco zde v podání Geraldiny McEwan působí vlezle, otravně - něco jako Bohdalová v roli paní Piperové -, ale rovněž velmi nevtipně. Nejzábavnější jsou významně zvednutá obočí, když aktéři věrni starosvětské korektnosti nevyslovují zřejmé, což ale tvůrci zruinovali nejen rošádou s vrahy, ale především scénami po odhalení. A těch čtyřiadevadesát minut se dalo naplnit lépe... nebo osekat (ovšem televizní formát je neúprosný).(13.10.2010)
Valentin
Velice slabý díl série, ale nenechte se odradit od ostatních.(3.5.2011)
shereen
Dobry pribeh utopeny v naprosto zbytecnych zaberech, zbytecnych postavach, ktere tvori neprehledny dav a otresny casting nekolika vedlejsich figur. Zacala jsem se nudit v polovine a dokoukala jsem jen proto, abych zjistila jak to vlastne vsechno bylo. Kdyz to srovnam s jakymkoli Poirotem, je to o dve tridy jinde.(29.4.2012)
mikhail
Bohužiaľ sa musím priznať, že som záver filmu nevidel, ale prvých 85 min bolo naozaj dobrých. Veľmi príjemné herecké výkony. Znovu ma zaujala herečka Mary Stockley, ktorá hrá postavu tanečníčky Josie Turner. Je vidieť, že tejto herečke vyhovujú postavy mladých emancipovaných žien zo 40-60 rokov min storočia. Okrem iných hrala aj v jednej časti série - Agatha Christie: Poirot.(7.9.2009)
vojtylla
První film, který jsem viděl se slečnou Marplovou a zároveň první kniha, kterou jsem četl o slečně Marplové. Musím podotknout, že na Poirota to nemá a to z toho důvodu, že knihy s ním jsou, dle mého názoru, kvalitnější předlohou pro zfilmování. Nicméně se jedná o celkem solidní zfilmování knihy a mně se na to dobře koukalo.(25.11.2011)
hany83
1.) Geraldine McEwan, která vypadá a chová se jako zastydlá praštěná hippiesačka, se vůbec!!! nehodí na slečnu Marplovou 2.) Proč (oproti knize) měnit jednoho z pachatelů (snaha o "módnost"??) Prostě mě štve, když se nepovede jedna z nejlepších knížek od Agathy (kde je hlavní detektivní silou slečna Marplová)(19.1.2009)
Kibernet
Joanna Lumley tu předvádí dobrou kreaci !!(8.9.2009)
josieaddms
U mě je tenhle díl trochu speciálnější, kvůli Jacku Davenportovi. Vlastně i skrze něj jsem se k téhle detektivce dostala. A co můžu říct? Agatha Christie, knižně, i vkusně zfilmovaná, je moje slabé místo. Zábavná zápletka, ty úžasný kostýmy, špičkoví herci, vůně něčeho krásného a zároveň zkaženého, láska a vražda. A samozřejmě nechybí filmová chuť Anglie. Slečna Marplová je pro mě něco jako sladká čokoládová pralinka, nikdy neodolám...(1.11.2011)
maoc
Jeden ze slabších dílů se slečnou Ovečkou, obzvláště díky nemožné překombinovanosti případu a rozuzlení stylem "tahání králíků z klobouku".(26.7.2011)
Canniosh
Detektivky Agathy Christie patří bezkonkurenčně mezi ty nejlepší, co kdy spatřily světlo světa. Jsou dokonce natolik kvalitní, že se většinou daří i jejich přepracování do filmové či seriálové podoby (viz mnou oblíbený Hercule Poirot, ať už ve filmu, či v seriálu). Příběh slečny Marplové "Mrtvola v knohovně" se vyznačuje několika paradoxy. Za prvé je to velmi zajímavá pointa filmu a hlavně pak rozuzlení je zcela nečekané a bravurně slečnou Marplovou zdůvodněné, no prostě vynikající. Bohužel filmové zpracování už se takovou kvalitou nemůže pochlubit. Film je jakýsi takový prázdný, nezáživný a i herecké výkony jsou ostudné (například pohybové kreace policejního ředitele byly spíš k pláči než k smíchu). Navíc z častých střihů kamery z obličeje na obličej při častých rozhovorech mi začínalo být šoufl, nehledě na to, že rozhovory byly zcela plané a oproti Poirotovi "netlumočily" otázky diváka, na které by určitě znal odpovědi, a které by postupně slečna Marplová odkrývala. Je fakt, že jsem nečetl knižní předlohu, takže nemohu posoudit film z hlediska porovnání fakt a podání příběhu z knihy a ve filmu, ale pokud by se nejednalo o detektivní příběh z pera Agathy Christie, který byl opravdu více než zajímavý, hodnotil bych tak maximálně 1*. Takhle hodnotím 3*, přesněji řečeno 50%, za zcela podprůměrné filmové zpracování vynikající a zajímavé detektivky. Bohužel.(25.11.2005)
Lupes
Adaptovat klasiku za každou cenu moderně? Zdá se, že u slečny Marplové jsou režiséři posedlí tématem poslední doby - lidskou sexualitou. Co naplat, že Agatha rozhodně nepsala o lesbicky orientovaných vražedkyních... Ale jinak povedená detektivka. Myslím, že ti, kteří neznají předlohu, budou tápat. A tak to má být! :)(10.1.2012)
| Na levném DVD od: | 09.01.2009 Amercom |
|---|
Související
- Slečna Marplová: Modrá pelargonie (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Rozbité zrcadlo (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Tajemství Chimneys (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Plavý kůň (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Proč nepožádali Evanse? (TV film) (2009)
- Slečna Marplová: Kapsa plná žita (TV film) (2008)
- Slečna Marplová: Vraždit je snadné (TV film) (2008)
- Slečna Marplová: Zkouška neviny (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: V hotelu Bertram (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Nemesis (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Nultá hodina (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Není kouře bez ohýnku (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Sittafordská záhada (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Zapomenutá vražda (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Cukání v palci (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Ohlášená vražda (TV film) (2005)
- Slečna Marplová: Vražda na faře (TV film) (2004)
- Slečna Marplová: Vlak z Paddingtonu (TV film) (2004)
- Slečna Marpleová: Rozbité zrcadlo (TV film) (1992)
- Miss Marple: Moving Finger, The (TV film) (1985)
- Rozbité zrcadlo (1980)
Podobné
- Columbo: Columbo má rád noční život (TV film) (2003)
- To je vražda, napsala: Konečně na svobodě (TV film) (2001)
- Columbo: Vražda s příliš mnoha notami (TV film) (2000)
- To je vražda, napsala: Smrtonosný příběh (TV film) (2000)
- Columbo: Popel popelu (TV film) (1998)
- To je vražda, napsala: Cestou na jihozápad (TV film) (1997)
- Columbo: Vražedné stopy (TV film) (1997)
- Columbo: Podivní spojenci (TV film) (1995)
- Columbo: Columbo v přestrojení (TV film) (1994)
- Columbo: Motýl v šedých stínech (TV film) (1994)
- Columbo: Ve hře je všechno (TV film) (1993)
- Diagnóza vražda (TV seriál) (1993)
- Columbo: Není čas na umírání (TV film) (1992)
- Columbo: Vrabec v hrsti (TV film) (1992)
- Columbo: Columbo a vražda rockové hvězdy (TV film) (1991)
- Columbo: Smrt bere jackpot (TV film) (1991)
- Columbo: Columbo na univerzitě (TV film) (1990)
- Columbo: Planý poplach (TV film) (1990)
- Columbo: Na programu vražda (TV film) (1990)
- Columbo: Žonglér - Vražda v Malibu (TV film) (1990)
- Columbo: Smrtící korunka (TV film) (1990)
- Columbo: Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (TV film) (1990)
- Columbo: Sex a ženatý detektiv (TV film) (1989)
- Columbo: Columbo jde pod gilotinu (TV film) (1989)
- Columbo: Vražda jako autoportrét (TV film) (1989)
- Columbo: Velké podvody (TV film) (1989)
- Columbo: Vražda, kouř a stíny (TV film) (1989)
- To je vražda, napsala (TV seriál) (1984)
- Columbo: Smrt ve sklence vína (TV film) (1978)
- Columbo: Předveď dokonalou vraždu (TV film) (1978)
- Columbo: Jak vytočit vraždu (TV film) (1978)
- Columbo: Spiklenci (TV film) (1978)
- Columbo: Případ vysokého IQ (TV film) (1977)
- Columbo: Zkus mě chytit (TV film) (1977)
- Columbo: Posvítit si na vraždu (TV film) (1976)
- Columbo: Poslední pocta komodorovi (TV film) (1976)
- Columbo: Smrt v aréně (TV film) (1976)
- Columbo: Staromódní vražda (TV film) (1976)
- Columbo: Kouzelné alibi (TV film) (1976)
- Columbo: Případ diplomatické imunity (TV film) (1975)
- Columbo: Krize identity (TV film) (1975)
- Columbo: Zapomenutá dáma (TV film) (1975)
- Columbo: Vrah zavolá v deset (TV film) (1975)
- Columbo: Vražda na videu (TV film) (1975)
- Columbo: Rozbouřené vody (TV film) (1975)
- Columbo: Labutí píseň (TV film) (1974)
- Columbo: Osudné cvičení (TV film) (1974)
- Columbo: V nouzi poznáš přítele (TV film) (1974)
- Columbo: Za úsvitu (TV film) (1974)
- Columbo: Dobrá pověst nadevše (TV film) (1974)
- Columbo: Vydat nebo zemřít (TV film) (1974)
- Columbo: Obrácený negativ (TV film) (1974)
- Columbo: Sladká, leč smrtící (TV film) (1973)
- Columbo: Dvojexpozice (TV film) (1973)
- Columbo: Dvojitý šok (TV film) (1973)
- Columbo: Kandidát zločinu (TV film) (1973)
- Columbo: Nebezpečná hra (TV film) (1973)
- Columbo: Zločinný steh (TV film) (1973)
- Columbo: Rekviem pro padající hvězdu (TV film) (1973)
- Columbo: To je vražda, řeklo portské (TV film) (1973)
- Columbo: S dýkou v mysli (TV film) (1972)
- Columbo: Džungle ve skleníku (TV film) (1972)
- Columbo: Past (TV film) (1972)
- Columbo: Vražda podle plánu (TV film) (1972)
- Columbo: Etuda v černém (TV film) (1972)
- Columbo (TV seriál) (1971)
- Columbo: Výkupné za mrtvého (TV film) (1971)
- Columbo: Vražda podle knihy (TV film) (1971)
- Columbo: Smrt nabízí pomocnou ruku (TV film) (1971)
- Columbo: Semínko pochyb (TV film) (1971)
- Columbo: Prázdný rám (TV film) (1971)
- Columbo: Její příležitost (TV film) (1971)
- Columbo: Vražda na předpis (TV film) (1968)