Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ak vám príde momentálne počasie málo mrazivé, odporúčam tento mix dobrodružno-dokumentárneho snímku, ktorý vám v určitých momentoch pripraví také chvíle, že ani keby sa obaríte vodou z kanvice, či spíte v solarku, teplejšie vám určite nebude. Veľmi mrazivý snímok, ktorý si vás získa svojim jednoduchým spôsobom prezentácie nepísaných pravidiel prírody, ktorá je vo všetkých kútoch sveta napriek svojej špecifickej kráse - nesmierne krutá. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem se při sledování filmu úplně přenesl do světa dobrodružných knih krásně drsné a nelítostné přírody. Traper Norman Winther a jeho silná vůle mi byla ohromně sympatická. Nakonec nemohu nezmínit se, že pobyt v divočině nemusí být vždy jen dobrodružství, ale i úžasná životní náplň. Což už se zdá dnes již za normálních okolností takřka nemožné realizovat. A film jenom dokresluje výjimečnost tohoto svérázného trapera. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Volám sa Norman...Narodil som sa v týchto divokých údoliach a inde by som žiť nemohol..." Na úvod ponúkam trailer, ktorý tu chýba. Fakt nádhera! Takéto filmy by som mohol pozerať donekonečna. krásna príroda, verný pes stále po boku a naoko obyčajné putovanie prírodou, kde sa sem tam do cesty pritrafí rozzúrený grizzly, svorka vlkov alebo zradí ľad na jazere...Tento film v podstate nemá nejaký príbeh, sledujeme "len" pár dní lovca v prírode. Jedinou nosnou linkou príbehu je nový pes lovca, ktorého mu daruje jeho priateľ potom, čo jeho verný pes Nanuk skončí pod kolesami auta. Norman novému psovi veľmi nedôveruje, ale verte, že dokáže ako sa mýlil. Hudba vo filme je úžasná, hlavnej téme som prepadol tak, že po skončení filmu som pátral na youtube a pošťastilo sa. Pieseň od Leonarda Cohena By the Rivers dark sa tiež vydarila. K samej dokonalosti chýbal iba silnejší záver, ale i tak dávam plný počet. 100%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

"Jestli je to naše poslední sezona, proč sis dal letos se srubem takovou práci?" Nicolas Vanier ukázal život Normana Winthera jak s jeho krásou, svobodou a oddaností přírodě, tak i s nekonečnou pakárnou v podobě mrazu, neustále se někam propadávajícího psího spřežení a dřevorubců, kteří tu svobodu neúprosně otesávají. Ukázal ho pomocí nádherných obrázků (hodně moc), příjemné hudby (méně) a nějakých těch moudrých průpovídek - z toho ovšem netřeba míti strach, poslední traper moralizuje zhruba stejně, jako (dosaď jméno staršího příbuzného) na návštěvě - povinně a přímočaře. Netouží povýšeně poučovat, chce si jen povídat o divočině, trapeřině a úctě k přírodě. Norman Winther je starý paličák, který věří, že takové pouto má smysl. Škoda, že jemu podobných už tolik není. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Krásný pohled na život v přírodě. Každý člověk, ve kterém dřímá kousek dobrodruha, musí být tímto snímkem unešen. Průzračné vody jezer, dravé toky řek, zasněžené hory, zelenající se stromy, barevná paleta podzimu, ale také setkání se zvířaty a boj o život, to vše v Posledním traperovi můžeme spatřit. Nepatrně jsem postrádal nějaký záživnější děj, takže snad proto nedávám plný počet, ovšem o to víc jsem se kochal scenériemi a dobrodružným životem Normana Winthera, jeho psů a ženy Nebrasky. Nejeden člověk by jistě alespoň na chvíli chtěl mít jeho srub na tak nádherném místě s výhledy, při nichž se tají dech a veškerý spěch, starosti a špína civilizace nemají šanci prostoupit do těchto rajských míst. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Hezké na pohled. Nicméně ta kašírovaná "hra na pravdu", a to v podání neherců, mě v průběhu skromného vyprávění spíše otravovala... nechci ten film ale přímo ztrhat, zdá se že řadu lidí zase bavila. Nedovedu si ovšem představit, že někoho bavilo ono okatě recyklované mentorovaní o všeobecné úctě k přírodě - tu v sobě má snad každý kdo si film podobného ražení pustí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jednoduchoulinký příběh vyprávěný víceméně jako záminka pro nádherné záběry kanadské krajiny. Vyprávění je přes snahu o dramatické zápletky ze všeho nejvíc ovládáno nostlagií nad pozvolna zanikjaícím světem - nádherným jak pro oči tak zevnitř. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Až nato, že ČLOVĚK (podle mě) neudržuje ROVNOVÁHU, ale PŘÍRODA sama se postará, nemám nic, co bych tomuto pozoruhodnému francouzskému dokumentu o jednom z posledních skutečných lovců ( tedy přesněji řečeno traperů ) vytknul. A ty nádherné scenérie panenské přírody v divokých skalnatých horách vykompenzují i ty mírné nedostatky v dialozích. Nádhera. Tomuhle říkám SKUTEČNÝ " útěk do divočiny " a dokonalé souznění s přírodou a nikoliv Pennův " naivní Alex supertramp ". TOHLE JE ŽIVOT. Nenapadá mě jediný důvod, proč se nevytasit s plným hodnocením.....ikdyž souhlasím a naprosto chápu připomínky uživatele triatlet. ( Ta snaha dát " dokumentu " jakýsi PŘÍBĚH, ho nakonec právě srážela. Nicméně RÁD pro tentokráte přivírám oko. ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Taky jsem si při sledování vzpomněla na Into the wild, hlavně když sem slyšela tu nehodící se, do uší bijící hudbu, která byla v tomhle snímku. Nesouhlasím s tím, že člověk udržuje přírodu v rovnováze. Jak dlouho tu příroda byla než se přibelhal člověk nápadně se podobající opici? A vida, taky si poradila. Jsem ráda, že existuje snímek bez zbytečných řečí a těch přemrštěných emocí, protože už jich mam tak trochu plný kecky. Je to ten film, na který se koukáte a říkáte si: Opravdu existuje někdo, kdo tohle vidí na vlastní oči, nejenom ze svého gauče v obýváku. A taky sem si řekla, že na naší planetě je vážně moc hezky. Víc takových filmů...P.S.: ty pejsci byli tak úžasní, že bych je láskou umuckala :-) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

No nádhera! V poslednej dobe som mal výnimočné šťastie na pozoruhodné filmy, vďaka ktorým sa aj platenie koncesionárskych poplatkov zdá byť menej absurdné. Málokedy sa mi stáva, tak, ako v tomto prípade, aby som ľutoval, že film už končí. Ani neviem, čo skôr pochváliť. Predovšetkým to, že vôbec vznikol, že pôsobil úplne prirodzene, že predstavil výnimočného človeka, ktorý o prírode iba nekecá, ale v súlade s ňou aj žije. Vrátane vzťahu k svojej indiánskej žene, k svojim úžasným psom i ojedinelým priateľom. Príroda je vskutku nádherná a kameramani odviedli vynikajúcu prácu, aby ju divákovi priblížili. Celý film som aj intenzívne vnímal hudbu. Bola skvostná. Keď spieval Leonard Cohen, mal som dojem, že bola zložená práve pre tento film. A keď som si plný nadšených dojmov prečítal zopár komentárov, bol som zasa doma. Časť ľudí by mala radšej ostať analfabetmi. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Stokrát viděný severský dokument o přežití v nehostinné oblasti, především v zimě. Jj, raději na toto nenahlížet jako na plnohodnotný film, protože lidi nejenže divně mluví, ale i hrají. V podstatě nic vás nepřekvapí, takže se nabízí medvěd, prolomení ledů, zima a zase zima, ještě brutálnější zima, no a krásná příroda. To je to, co se musí vyzdvihnout, ale od toho jsou tu chlapci z National Geographic a spol., tak to raději přenechme jim. 40% ()

Němi 

všechny recenze uživatele

HRANÝ dokument, v kterém příšerný neherec odříkává ta nejhorší klišé ("korporace nám vykácí lesy") a patos kape jak z telenovel. Srdceryvný hnus, který zachraňují jen záběry na krajinu, při kterých se nemluví. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Francouzi snad mají na přírodopisné filmy patent. Thierry Machado byl ostatně kameramanem filmů jako Mikrokosmos nebo Ptačí svět, takže se není čemu divit, že příroda je zde opět nasnímána ve vší své kráse. Výborná je i hudba, ať už orchestrální nebo skvěle sednoucí písně Leonarda Cohena. A ač to vypadá skoro jako dokument, je to hraný film, ve kterém Norman Winther a další hrají sami sebe. Autoři si nehrají na Michaela Moorea a nebalamutí diváky, tento fakt je jasný už z úvodních titulků. Jinak by museli mít desítky kamer a funkční křišťálovou kouli. Všechna čest trikařům, protože není poznat, co je skutečné a co digitální. Pro mne funkční návrat do mládí, kdy jsem hltal dobrodružné romány, ve kterých bylo ještě traperů plno. Co mi ovšem vadí, je to filmařské pokrytectví, díky kterému traper v celém filmu nic neuloví. Jen klade pasti a pak prodává kožešiny, nic mezi tím. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Výborný film z divočiny. Tak trochu pseudodokument, ktorému však nechýba atmosféra, napätie či štipka filozofie. Ak chcete niečo poctivejšie než bolo OSEM STATOČNÝCH, neváhajte... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neznámý dobrodružný snímek, který stejně jako jiné žánrově podobné filmy zaujme překrásnými exteriéry a exotickou faunou a florou. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Harmonie žití člověka s přírodou je zobrazena nádherně. Pokud se traper nepouští do hraných dobrodružství a kamera přibližuje krajinu, navíc podbarvenou zpěvem Leonarda Cohena, pak mi vůbec nechyběl děj. Ale právě snaha po dějovosti snímek devalvuje, protože z toho čiší "umělohmotnost" - přejetý pes, potápějící se sáně i se spřežením do ledové vody (a traper pak poskakuje u ohně, bez toho že by se nějak převlékal, postaral o zmáčené psy...), pád spřežení ze skaliska - psi visící na laně... Ne že bych nevěřil, že by podobné příhody Winther nezažil, ale ne při natáčení tohoto filmu. Škoda, že jeho partnerka Nebaska nedostala větší prostor - třeba při navozování vztahu s fenkou Apache. A závěrečné štěněcí hrátky taky nepůsobí dokumentárně, ale spíš kýčovitě. Ta příroda je sama o sobě tak nádherná, tak proč se podbízet štěňaty... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Musim souhlasit s tim, že snaha vložit do snímku děj dost škodí, ne ani tak samotnym dějem ale různejma situacema, který pak nepůsobí přirozeně. I přes tohle ale nemůžu jinak hodnotit, protože celou tu dobu sem se rozplýval a snil a záviděl. Tak snad v příštím životě. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě že tohle není vůbec žádný dokument, ale hraný film se scénářem, dialogy a promyšlenou kamerou, který má jako dokument tak trochu vypadat. Nechci a nebudu se tedy ušklíbat nad nešikovnou vyumělkovaností některých scén, i když si o to přímo říkají, ale namísto toho radši vychválím hypnoticky čarokrásné záběry severské divočiny a hlavně příběh, který by si určitě spousta civilizovaných měšťáků ráda (aspoň načas) osobně prožila. Já tedy určitě. Mít pěknou indiánskou ženu, postavit si vlastníma rukama srub u aljasšského jezera a celé dny se toulat jako lovec po okolních kopcích, by se mi (aspoň načas) taky líbilo. Jen škoda, že francouzský režisér celý film pojal příliš strojeně, afektovaně, zkrátka příliš po francouzsku. Dal bych přednost větší syrovosti, opravdovosti a menší porci patetických a stokrát omletých žvástů o životě v souladu a rovnováze s přírodou. K postavě Normana Winthera: Skvělý chlap a sympaťák každým coulem, který se role sebe sama zhostil dobře a jeho schopnost přežití v divočině mu (i jeho ženě) věřím i mimo kameru. Jen by mi přišlo jaksi přirozenější a optimističtější, kdyby radši on a jeho mladá žena vyráběli jednoho mestice za druhým namísto toho, aby se neustále nezdravě věnovali jen smečce uštěkaných čoklů, kteří jsou sice jistě skvělí pomocníci, ale ne potomstvo. Tenhle model mi neblaze připomněl podobné neblahé modely z mého okolí a z naší současnosti vůbec. ()

Reklama

Reklama