Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dobre sa na ten film pozeralo v obývačke vyhriatej jarným slnkom, Na nádhernú krajinu, kopec snehu, na topenie sa v ľadovej vode, ladom polepená brada a fúzy. Ukážka života trapera a jeho ženy a psov v odľahlej krajine. Na to sa človek musí narodiť a musí taký život milovať. Neplatí dane elektrinu televíziu .... jednoducho si žije tak ako to má rád. K tomu nádherná sláčiková hudba čoby soundtrack .. v jednom moment dokonca aj Cohena bolo počuť :) Odporúčam milovníkom divočiny a krásnych scenérii . Tá cesta v zamrznutom kaňone bola úchvatná. Plavba v kanoe popri grizlym loviacom lososy ... hmmm mňam. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Až nato, že ČLOVĚK (podle mě) neudržuje ROVNOVÁHU, ale PŘÍRODA sama se postará, nemám nic, co bych tomuto pozoruhodnému francouzskému dokumentu o jednom z posledních skutečných lovců ( tedy přesněji řečeno traperů ) vytknul. A ty nádherné scenérie panenské přírody v divokých skalnatých horách vykompenzují i ty mírné nedostatky v dialozích. Nádhera. Tomuhle říkám SKUTEČNÝ " útěk do divočiny " a dokonalé souznění s přírodou a nikoliv Pennův " naivní Alex supertramp ". TOHLE JE ŽIVOT. Nenapadá mě jediný důvod, proč se nevytasit s plným hodnocením.....ikdyž souhlasím a naprosto chápu připomínky uživatele triatlet. ( Ta snaha dát " dokumentu " jakýsi PŘÍBĚH, ho nakonec právě srážela. Nicméně RÁD pro tentokráte přivírám oko. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ak vám príde momentálne počasie málo mrazivé, odporúčam tento mix dobrodružno-dokumentárneho snímku, ktorý vám v určitých momentoch pripraví také chvíle, že ani keby sa obaríte vodou z kanvice, či spíte v solarku, teplejšie vám určite nebude. Veľmi mrazivý snímok, ktorý si vás získa svojim jednoduchým spôsobom prezentácie nepísaných pravidiel prírody, ktorá je vo všetkých kútoch sveta napriek svojej špecifickej kráse - nesmierne krutá. ()

crjules 

všechny recenze uživatele

Zvlastne na mne pusobil tenhle film. Dokument , kde maji neherci napsane dialogy , jsou predem pripravene sceny a dej?! Jeste by mne zajimalo, jak to asi udelali s tim prejetym psem :) Abych ale nekrivdil, z filmu sala romantika, krasna priroda a jakesi poselstvi civilizaci a proto za shlednuti stoji. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument. Na půldruhé hodiny se ocitnete v panenské přírodě severozápadní Kanady a necháte si od lovce vyprávět, jak to tam vypadá a chodí. Není to znehodnoceno žádnou mysliveckou latinou, bežné nepohodlí života v divočině je ponecháno diskrétně v pozadí a sentimentality je jen špetka. Velmi příjemný, poklidný, osvěžující zážitek. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Všetky psy, ktoré chová Norman Winther, sú plemena sibírsky husky. (Laslo)

Reklama

Reklama