Reklama

Reklama

Robert Langdon je expert na náboženskou symboliku. Během autogramiády své knihy v Paříži je policií požádán o spolupráci při vyšetřování vraždy hlavního správce Louvru, Jacquese Sauniera, se kterým se měl toho dne setkat. Saunier, kterého střelil albín Silas, totiž před smrtí popsal své tělo i podlahu kolem sebe podivnými symboly. Robert se je snaží kapitánu Fachovi vyložit, objeví se tu však policejní kryptoložka Sophie Neveu, která Roberta tajně varuje, že ho Fache hodlá zatknout za vraždu. Pomůže mu uprchnout a společně s ním se pustí po stopách Saunierových šifer. Vyjde najevo, že zavražděný muž byl dědečkem Sophie a podle všeho patřil k tajné organizaci Převorství sionské, která po tisíce let ukrývá a chrání tajemství svatého grálu. Mezitím Silas, který na pokyn biskupa Aringarosy a vlivné církevní organizace Opus Dei také pátrá po grálu, zjistí, že ho Saunier oklamal a svedl na falešnou stopu. Robert a Sophie uniknou kapitánu Fachemu, posedlému jejich zatčením, a podaří se jim získat da Vinciho šifrovací přístroj kryptex, ukrývající údajně tajemství grálu. Spojí se s britským historikem a milionářem Teabingem, se kterým pokračují do Londýna, kde je čeká nejedno nebezpečí, ale také šokující pravda o tajemství grálu. (TV Nova)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 465)

imf 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně osekaná a unylá adaptace. Ron Howard prostě vzal odfláknutý scénář Akivy Goldsmana a strojově ho převedl na plátno, záběr za záběrem, bez zvláštního zájmu či invence. Tom Hanks nemá šanci ohromit... zůstává mu přiblbý účes a patetické výtahy z učebnic dějepisu (hlavně těch "undergroundových), Audrey se tváří mile, ale jakmile promluví, začnete pochybovat o její užitečnosti pro děj... jediný McKellen si to takříkajíc "užil" a ke konci se dokázal i trochu rozjet. Všechny ostatní postavy jsou "za trest" a na hercích je to skoro i vidět... a utrpení samozřejmě nekončí, protože Goldsman některé větve Brownovy předlohy osekal natolik, že se v logice děje ztrácí jak čtenář, tak neinteresovaný divák... přefiltrované a rádoby opulentní flashbacky ostře kontrastují s nudou, kterou se Hanks-Tautou-McKellen brodí, když pobíhají od kostela ke kostelu a s vážnou tváří předhazují divákům směšné repliky... čas od času se to Howard pokouší zachránit akční scénou, jenže Bettanyho Silas není ten terminátor z předlohy, spíš vyšisovaný fanatik, kterému pořád něco nevychází... zhruba po třetině filmu jsem to vzdal a už jsem se jen posmíval neobratnosti, se kterou se to Howard snaží (marně) udržet pohromadě. Akorát bych ocenil nějaké podpůrné látky (alkohol jistě pomůže), protože těch 150 minut je vážně příliš. I Petersenova Troja má oproti Šifře doslova pekelný spád. A taky se mi chtělo hrozně spát... uff... no prostě co vám mám povídat, blockbusterová katastrofa prvního stupně, na kterou ale díky obrovské marketingové kampani přijdou miliony lidí. A stihne je spravedlivý trest. ;) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Může potomek Krista ohrozit víru jako takovou?..... . Po přečtení knížky mi bylo jasné, že ,,TOTO“ se bude zpracovávat těžce. Předloha prostě nedává mnoho možností k experimentům. Je to o dlouhém vysvětlování (nemyslím že nudném) a schopnosti přistoupit na tuto hru. Jediné co mohl R.Howard udělat, bylo pro oživení přidat prostřihy do historie a podpořit vše kvalitní hudbou. Tento film totiž nestojí na hereckých výkonech, i když P.Bettany a jím podaný Silas jistě stojí za povšimnutí. No a T.Hanks má hrát nudnýho páprdu, tak proč si myslet, že neuspěl? Asi patřím k lidem, jenž jsou ochotni umřít pro tajemství, ale někdy by prostě bylo lepší, aby se tak stalo s knihou v ruce. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Hlúpy (ale inteligentne sa tváriaci), fádny a rutinný polotovar. Ani poriadna akcia, ani poriadny triler. Snaha šokovať diváka absurdnými zvratmi je miestami až smiešna. Strašné, príšerne mdlé herecké výkony (v čele s hrozným Tomom Hanksom, jeho megazlý príčesok patrí ešte k tomu lepšiemu v Da Vinciho kóde), slizká Howardova réžia (kde sú časy Ohňa, Ron?!), prízemný scenár (skutočne niekoho prekvapí, z koho sa nakoniec vykľuje záporák?) a nulová atmosféra (a to sa nakrúcalo na fakt že atraktívnych, exkluzívnych miestach). Nechápem, čo na tomto stálo 125 miliónov dolárov, to si fakt robia prču? Nerozumiem, ako je možné mať na pľace Forreta Gumpa, Leona, Dr. Octopusa, Gandalfa a Améliu z Montmartru a toto natočiť. Nezáživný produkt bez napätia, dynamiky, švihu a humoru. V tej dobe samozrejme bola Brownova knižná séria megabestsellerová, takže štúdio vedelo, že ide na istotu a že aj kebyže natočí blbosť, diváci to zožerú. Presne to sa v podstate aj stalo a televíznym dojmom pôsobiaca snímka na celom svete zarobila temer 760 miliónov. Spravodlivosť neexistuje. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer: 1. Dies Mercurii I Martius ,2. L'Esprit Des Gabriel ,3. The Paschal Spiral ,4. Fructus Gravis ,5. Ad Arcana ,6. Malleus Maleficarum ,7. Salvete Virgines ,8. Daniel's 9th Cipher ,9. Poisoned Chalice ,10. The Citrine Cross ,11. Rose Of Arimathea ,12. Beneath Alrischa ,13. Chevaliers De Sangreal ,14. Kyrie For The Magdalene, ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi to přišlo jako dost dobrej mysteriózní krimi thriller. Vyšetřování a pátrání zajímavý a celkem napínavý a postava Bettanyho skvěle úchylně vypadající, jenže zhruba od poloviny nebo možná ještě před polovinou filmu, to začíná silně nudit, protože i když se pořád odvíjí pátrání po oběvu tisícíletí, tak to je dost nezáživně podaný, prostě se něco najde, nějaká stopa ta je ovede na další místo, atd atd atd, pořád dokola bez větších emocí a ještě s dost stupidním prokouknutelným scénářem a v podstatě až do konce se film pořád zhoršuje a jelikož je tenhle film fakt pěkne dlouhej, tak konec je hyper na nic, opět zbytečně protahovanej a pro mě nezajímavej a nakonec i ze skvělý postavy Bettanyho se vyklube jen takovej malej zbytečnej pochcánek. Krom toho tohle vyšetřování, mě z hlediska jestli by to mohla být pravda nebo ne, fakt nezajímá a možná i proto mě většina scén nechala naprosto chladným. Tenhle film je pro někoho pro koho by podobnej objev byl naprosto šokující, ale mě to fakt nezajímá. Ale i tak, že to neni nic co by mě nějak oslovilo, to mohlo být dobrý, jen kdyby film pokračoval v nastoleným tempu ze začátku a hlavně kdyby byla giganticky lepší muzika. Děsně mi chyběly nějaký chorály a podobně nábožensky založená muzika, která by scénám kdy se například Bettany bičuje dodala skvělou atmosféru a potažmo celýmu filmu. Nevim jak s timhle moh Brown prorazit, podle mě to bylo jen kvůli tomu, že to je takový kontroverzní téma, ale pro nezaujatýho diváka, potažmo čtenáře, pokud je Kniha aspoň podobná filmu, je to nuda ()

Galerie (68)

Zajímavosti (57)

  • Film s rozpočtem 125 milionů amerických dolarů během otevíracího víkendu 19. – 21. 5. 2006 v USA utržil 77,1 milionů dolarů. Ve světě, kde byl promítán už od středy, vydělal 152,6 milionů, čímž překonal dosavadní rekord filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005), který předešlý rok nasbíral v USA o prvním víkendu 145,5 milionů. (imro)
  • Tvůrce seriálu 24 hodin (od r. 2001) Joel Surnow se domníval, že příběh knihy "Šifra mistra Leonarda" by byla skvělou zápletkou pro třetí sérii seriálu. Surnow požádal svého šéfa, producenta Briana Grazera, aby získal práva na zfilmování knihy. Autor knihy Dan Brown ale neměl v úmyslu nechat adaptovat svou knihu do televizního seriálu, a tak jejich nabídku odmítl. O několik měsíců později zaplatila společnost Sony Pictures za práva na zfilmování knihy 6 milionů amerických dolarů a najala Briana Grazera jako producenta. (imro)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 217,5 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 760 mil. (NIRO)

Související novinky

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Koho čeká Inferno s Langdonem?

Koho čeká Inferno s Langdonem?

19.02.2015

Šifru mistra Leonarda ani Anděle a démony nepotkaly moc příznivé ohlasy. Po finanční stránce ale oba filmy mocně zabodovaly, takže není divu, že uvidíme pokračování. V adaptaci dalšího románu Dana… (více)

Toma Hankse čeká Inferno

Toma Hankse čeká Inferno

27.08.2014

Pokud znáte knižní tvorbu Dana Browna, mělo by vám být z nadpisu všechno jasné. Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony bude na velké plátno konečně následovat další dobrodružství symbologa Roberta… (více)

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

22.10.2011

Ron Howard, který natočil Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony, se na třetí langdonovku vykašlal kvůli adaptaci westernové fantasy Stephena Kinga „Temná věž“. Tu mu ale studio Universal nakonec… (více)

Reklama

Reklama