Reklama

Reklama

Vražedná čísla

(seriál)
  • USA Numb3rs (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2005–2010), 84 h 34 min (Minutáž: 43 min)

Hrají:

David Krumholtz, Rob Morrow, Judd Hirsch, Alimi Ballard, Navi Rawat, Peter MacNicol, Dylan Bruno, Diane Farr, Aya Sumika, Sophina Brown, Michelle Nolden (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(118)

Na různých místech po městě se objevují mrtvoly znásilněných žen a policisté nemají žádné stopy, jak se k vrahovi dostat. Ale agentům FBI se brzy podaří pomocí matematiky a na základě údajů zakreslených v mapě určit přibližné teritorium, ve kterém pachatele hledat... (TV Nova)

Recenze (175)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Objevil jsem další kriminální seriál typu "budeme manifestovat, jak úžasné je být vzdělaný a umět myslet", který jsem si po pěti dílech zamiloval. Zajímalo by mě, jak dlouho tento CSI koncept v americkém seriálovém světě vydrží, aniž by se okoukal. Sám zatím opotřebení nepociťuji ani v nejmenším... Numb3rs využívající ke zkoumání kriminálních případů exaktních věd je konstruovaná podobně jako všechny "CSI like" seriály (musím vymyslet nějaký termín, v literatuře jsem zatím nic neobjevil). Hlavní je odkrývat bílá místa narativní mapy, odhalit na základě empirického ověřování aplikovaných modelů a hypotéz fungování systému a až s několika různými způsoby vědecky ověřenými skutečnostmi pracovat dál. Zběsilé audiovizuální figurace (grafy narušující hladkost konstrukce fikčního prostoru, fokalizace důkazů), montáže glorifikující vědeckou práci... a všudypřítomná oslava myšlení a inteligence. Doufám, že se to ještě dlouho neomrzí... v mém případě asi nikdy. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý koncept "matematika ve službách kriminalistiky" mě nejen vzhledem k tomu, co studuju lákal. Bohužel výsledek moc nevybočuje z průměru, po několika dílech se mi stále nepovedlo si oblíbit jedinou postavu, zápletky jsou většinou hodně vykonstruované a u většiny rozuzlení mi tak nějak chybělo nějaké zadostiučinění, potěšení nebo cokoliv jiného. Schéma "matematika něco napadne - zkusí se s tím pracovat - matematikovi dojde, že udělal chybu - vymyslí nový postup - zločinec je dopaden nebo případ uzavřen" je pořád stejné a přívlastkem "napínavý" bych se zatím odvážila označit jeden jediný díl, což je u krimi thrilleru docela zásadní problém. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Geniální matematik dokáže sestavit vzorec na jakýkoliv zločin, akorát ne vždy počítá s nevypočitatelným lidským faktorem. Přitažené za vlasy? Jistě. Originální? Řekl bych, že jo. Vražedná čísla jsou jako naprostá většina současných kriminálek tvořeny podle osvědčeného „CSI vzorce" a v rámci možností skýtají poměrně slušnou zábavu. Nejspíš produkujícím bratrům Scottovým pak můžeme poděkovat za občasné, velmi slušně „drajvující“ akční scény. Apendix: Začínám zvažovat, že bych na hodinách matematiky přestal podřimovat. :-) 65% Zajímavé komentáře: Douglas, anderson, petisek, NICOX ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Chyba lávky, odstřelit to po prvních dílech. Sic mi stále nejde z hlavy fakt, že to co týpek jakoby „spočítá“ by dokázal vyřešit i selským rozumem, ale na druhou stranu je to docela dobrá oslava lidského rozumu a teoretického myšlení. Případy začínají být zajímavé, leč scénáristy vykonstruované tak, aby nahrály na smeč matematice. A byť jsou ty rodinné etudy stále v rovině sladké telenovely, musím zkonstatovat, že bratři Scottové by mohli Jerrymu Bruckheimerovy časem solidně konkurovat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Crime Scene Investigator po páté, neboli seriál Vražedná čísla a jejich veliký nápad o ničem jiném, než právě o číslech. Čísla jako taková jsou všude, počítá se tím vše a když někde není jednička s nulou v bitové formě, okamžitě je zle. Nápad by určitě nebyl nějak špatný, to určitě ne, jen už mám pocit, že těch vražd a vražedníků je v televizi poslední dobou strašně moc, na druhou stranu se na tenhle seriál rád podívám, když na něj v televizi narazil, ale že bych ho nějak vyhledával, to zřejmě ne, ono je to všecko stejně na jedno brdo a cíl to má jediný, zaplnit večerní program televize, a lidi na to stejně stále dokola budou koukat. (6/10) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

no co si budeme povídat.. nebýt vědců, matematiků a podobných géniú, jakého tady ztvárňuje Krumholtz, tak ještě teď sedíme v jeskyni.. jídlo v podobě mamuta si ohříváme na ohni, koukáme na malby na stěnách a chodíme pěšky :) tak proč by se nedalo matematicky vyřešit spoustu případů?? když to má někdo v hlavě no problém :) na to, že mám docela všechny škály kriminálek zkouklé a žádna mi nikterak nevadí.. tak ani tahle nebude výjimkou.. spojení brácha drsňák a brácha génius.. dobrá volba.. k tomu si přidejte tatíka, s kterým pořád bydlí, profesora na universitě..který mu rád pomůže a tým špičkových detektivů.. a zajímavá podívaná může začít :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Hledáme smysl něčeho, co smysl nedává." Nápad zařadit matematiku mezi kriminalistický metody mě nadchl. V běžným životě se opravdu dá leccos spočítat. Stačí k tomu trochu logiky a maximem potřebných znalostí je jednoduchej integrál. A tady začíná problém. Zatímco jednoduchý posuny v ději jsou mi vždy několikrát vysvětleny, tak složitý matematický čmáranice na tabuli komentuje génius tak, že právě něco spočítal. Podle mě na tabuli stojí jen řada řeckejch písmen s co největším počtem indexů, aby to vypadalo složitě. Určitě se ze vstupních údajů nějaký velmi obecný řešení dá vyvodit, ale spočítat přesnou adresu pachatele je už docela úlet. Ovšem nespím s diferenciálními rovnicemi, nepřikrývám se determinantem matice a vlastně se mi ani nezdá o cyklometrických funkcích, tak tomu možná jenom nerozumím. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tahle kriminálka se tolik liší od těch ostatních hlavně v tom, že se prostě musím kouknout na další díl! Mnohem lepší než nějaký Las Vegas, New York nebo Miami. Charlie je drsňák, a jeho schopnosti jsou fakt dotažené do posledního detailu. V každém díle nám dokazuje, že "skrze matematiku můžeme objasnit největší záhady světa." Co se týče jeho bráchy Dona, také nemám výtek. Prostě velice dobrý seriál, který produkují takové kapacity jako jsou Tony Scott a Ridley Scott. Jen tohle je záruka kvality. EDIT: Snižuju své hodnocení o jeden stupeň dolů ze dvou důvodů: 1) Po druhé sérii jsem se prakticky přestal dívat a můj zájem o seriál téměř opadl. 2) A posléze jsem objevil nejdokonalejší kriminálku všech dob a od té doby jsem na tyto seriály více kritický. Nicméně, stále se raději podívám na tohle, než na kteroukoliv CSI! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Geniálny to kus, ktorého dokazovacia metodika disponuje snáď najväčším zábavným potenciálom spomedzi všetkých "reálnych" kriminálnych seriálov dneška. Strategicky zvolený sympatický mastermind rozplieta pomocou hyperkonštruovaných teórií a štatistík postavených na prešpekulovanom systéme zvrátenej matematickej kauzálnosti a logiky tie najkomplikovanejšie prípady. Pytagoras by mal z nás radosť. A na svoje si prídu aj fanúšikovia konšpiračných teórií, že vláda zamestnáva ľudí, ktorí pomocou štatistiky dokážu predvídať každý náš krok. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Jasně, matematikou se dá vyřešit vše, i případy co ? Kdyby některé byly podle skutečných událostí, to bohužel ale ne co ? Dávám 2*, že mě zaujala detektivní linie v některých dílech, jinač to stojí za zlámanou grešli. 30% = ** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

CSI kriminálky stavajú na čisto technickom riešení prípadov bez ludského faktora. Numbers je v tomto smere o niečo smiešnejší ( spojenie matematiky so všetkým príliš reálne nie je), práve preto je zábavnejší. To čakanie, s akou blbosťou zase prídu, je zdrojom zábavy aj napätia. A navyše sa venuje aj sympatickým hlavným hrdinom. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nemohu říci, že bych viděl poctivě všechny díly, ale i z těch několika, které jsem měl tu čest zhlédnout, jsem usoudil, že je to příliš diskutabilní a mnohdy až pitomé. Věřím, že v některých případech je možné postupovat matematickými výpočty, ale v reálném světě to funguje jinak. Námět zajímavý, ale těžko uvěřitelný. Navíc musím přiznat, že většina hlavních aktérů mi nebyla sympatických. Prostě nic pro mne. 40% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, žeby tento seriál vybočoval z pokojných vôd priemeru. Hoci sa produkcie ujali Tony a Ridley Scottovci, mám pocit, že pracovali v ojazdených koľajách podobne zameraných seriálov. Hoci je zaujímavé sledovať, ako môže matematika súvisieť s vyšetrovaním zločinov, všetko mi pripadá už dávno videné. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Asi najznámejším faktom, ktorý o tejto sérii "presiakol" medzi pospolitý ľud je skutočnosť, že ju produkoval aj RIDLEY SCOTT. Keďže ja osobne na väčšine jeho opusov "neulietavam", nebude tento fakt príliš ovplyvňovať môj minikomentár. :-) Aká je zápletka ? ROB MORROW je Don Eppes, elitný agent FBI a ako mnoho iných televíznych agentov, aj on rieši najrôznejšie prípady a kriminálno - teroristické prečiny. Originálnym prvkom zápletiek je ale Donov "spolupracovník", geniálny matematik a fyzik Charlie (DAVID KRUMHOLTZ). A len tak mimochodom je to jeho brat. Všetky zapeklité prípady pomáha Charlie rozuzliť pomocou matematicko - fyzikálnych vzorcov, chemikálnych definícií a štatistických teórií. Občas sa do prípadu zapletie aj Charlieho kolega Dr.Larry Fleihardt (neodolateľne "pošahaný" PETER MacNICOL) a Alan Eppes (JUDD HIRSCH), otec tejto "podarenej" dvojky. NUMB3RS sa skrátka pokúša konkurovať inteligentnému megahitu "C.S.I." a ja len dodávam, že veľmi dôstojne. Poznámka na záver: Veľmi ma zaujíma kedy naše ctené FREE-TV túto sériu uvedú, a ešte viac som zvedavý aký nezmyselný český/slovenský názov jej prischne. :-) (15.11.2005) SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: JOJ = 3.11.2007 (5.11.2007) ()

prome 

všechny recenze uživatele

Na vyplňení nudného večera dobré, ale že bych se těšil a třepal na další díly ? Tak to vůbec ne. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

ZE začátku mě to docela hodně drželo, pak to opadalo a teď když to zahlédnu v TV, tak to raději rychle přepínam. ()

Suzie05 

všechny recenze uživatele

Standartní polokriminálka, kde jen místo husťáckých patologů a vyšetřovatelů pomáhá matematik. A hlavně bych ráda věděla kde na ty rovnice a výpočty chodí. Podle matiky vypočítat místo činu a bůh ví co ještě, no klobouk dolů. ()

Reklama

Reklama