Reklama

Reklama

Hlavy

  • USA Heads, The
Animovaný / Krátkometrážní / Experimentální
Československo, 1979, 8 min

Režie:

Petr Sís

Obsahy(1)

Zamyšlení nad postavením člověka v moderní době. Výrazný experimentální film výtvarníka a režiséra Petra Síse. (Česká televize)

Recenze (5)

bear 

všechny recenze uživatele

Po té, co Petr Sís natočil film "Ostrov pro 6000 budíků", zamířil do Londýna Royal College Of Arts, kde se chtěl něčemu přiučit a zároveň si ověřit, jestli absolvent UMPRUM obstojí na tak prestižní a kvalitní škole, jakou Královská akademie umění bezesporu je. Petr Sís se v Londýně rozhodně neztratil a brzy po návratu natočil zcela nevšední film "Hlavy". Jedním z prvních festivalů, na které tento film zamířil, bylo Berlinale, kde zvítězil a Petr Sís si odvezl hlavní cenu Zlatého medvěda. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

To si tak jednou přepínám kanály na televizi, s tím, že už půjdu spát, jenom si to projedu a bum, na Artu dávají experimentální filmy. A dokonce experiment z Československa. Je zajímavé, ukázat, z čeho všeho je v rámci animace možné udělat hlavu, ale celé to působí jako prezentace nahodilých fotek/videí, co je ještě nahodile pospojovaná. I těch 8 minut je moc. 2* ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

I naše kinematografie má svého Lynche. Kdybych měl hledat díla co nejpodobnější této kreslené miniatuře, nejpravděpodobněji své hledání ukončím u stejně tak rozsáhlé, o jedenáct let starší "Abecedy" - také zde se nám do cesty připletou, byť ve vedlejším plánu, písmenka a číslice. Zdejší atmosféru však vytváří výtvarná stránka věci, zatímco Lynch se nebojí emoce po všech stránkách značně vyostřit... Nicméně, z málokterého českého animovaného výtvoru vyzařuje takové napětí, přecházející až v tísnivost - vzpomínám si snad jen na některé z děl Jiřího Trnky. Film jsem shlédl v postupně s "Ostrovem pro 6000 budíků" a "Hráči", dílky podobně nápaditými, avšak oproti tomuto kousku výrazně odlišnými svým humorným laděním... Škoda jen, že zbylé "Mimikry" nelze sehnat (neplést prosím s Majorem Zemanem), ale třeba se časem poštěstí. Ke shlédnutí ZDE. 80% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Surrealistické ztvárnění myšlenky, že každý člověk nosí v hlavě něco jiného. Hudba, nebo spíš zvuky má na svědomí Zdeněk Liška. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zajímavé hraní si s animací, jenže nic víc, žádný ze záběrů není natolik dobře a zábavně zvládnutý, aby dokázal ospravedlnit absenci děje a kromě jedné myšlenky tu není nic víc, což je na osm minut docela málo, obzvlášť, když je onen nápad kulhavý a animace nijak vyčnívající. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama