Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednotlivé příběhy divácky atraktivního televizního seriálu Záchranáři dávají nahlédnout do života mužů, záchranářů horské služby, kteří denně nasazují své vlastní životy, pro záchranu obětí hor. Autenticita vyprávění těchto příběhů ze současnosti je dělá přitažlivými, zajímavými a uvěřitelnými. Pro natáčení, dramatických příběhů záchranářů, využili tvůrci prostředí méně známých lokalit Vysokých Tater, které vytváří atraktivní kulisu seriálu. Hlavními hrdiny seriálu jsou profesionální i dobrovolní členové záchranné horské služby. K největším osobnostem patří Tibor a Peter, známí jako nerozluční kamarádi. Mezi záchranáře by rád patřil i horský nosič přezdívaný Ťava, ale opět se mu jeho přání nesplní: nový člen přichází z Bratislavy a jmenuje se Martin. Zúčastňuje se první záchranné akce, při které je hned konfrontován s krutostí hor.
Jednotlivé časti:  1.-Vidieť kamzíky
2.-Noc na zrkadlovej stene
3.-Paradoxy
4.-Sprisahanie žien
5.-Biela tma
6.-Sila k životu (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenský seriál ze života záchranářů, u kterého bych mohl reptat, že první dva díly do děje moc diváka nevtáhnou, že akce je levná a mohla by být efektnější, že to má málo dílů, že je to točené na nějaký vybledlý filmový materiál, kde nevynikne krása exteriérů nebo že děvčata neukážou ani jednu bradavku a že to je moc depresivní a zjednodušující, ale nebudu reptat. Jsem rád, že vznikl seriál, který se netočí v ateliéru, ale ve fantastických Vysokých Tatrách ( až mne zaráží, proč je Slováci využívají ve filmu, seriálech tak pramálo ), jsem vděčný, že záchranáři řeší běžné nehody a starosti a ne že honěj teroristy a emigranty a zabraňují zemětřesení apod. Jsem rád, že, že herci byly sympatičtí, takže jediná naprosto kokotská věc je dabing - nejenže mi přijde úlet dabovat slovenský seriál, ale ještě tak amatérsky, kdy hlasy dabérů překryjí všechny zvuky, takže je to neskutečně nepřirozené. Originální slovenskou verzi jsem nenašel. PS: Pokud někdo znáte člověka, který rozhodl tenhle vyjímečný seriál dabovat, tak mu vyřiďte, že zážitek z tohoto seriálu srazil na čtvrtinu kokos jeden. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál z horského prostředí a ještě nám (Čechům a Moravákům) z tak blízkých Vysokých Tater. Mnohé z příběhů jsou podle skutečného příběhu. Jedním z poradců seriálu byl i známý horolezec, horský vůdce a člen tatranské horské služby Peter Šperka (např. Broad Peak), kterého jsem měl to štěstí poznat osobně a dokonce mi i vyprávěl některé příhody z natáčení tohoto seriálu. Je to ten vousatý pán na 6. obrázku v galerii. Sám se v seriálu několikrát objevil - jako záchranář, turista i zachraňovaný. Scény na skále točili opravdoví horolezci (vesměs z THS), ruce a nohy zůstaly, obličej ne :)) === co se tedy týká scén horolezeckých, není jim co vytknout - autentické, reálné. Škoda jen dabingu do ČJ. V díle s cyklisty, co sjíždí kolem Dl´hého plesa je pouze tajový nedostatek, který poradci scénaristům vymlouvali, nic méně, na obrazovce se objevil - jeden z cyklistů spadne z několika metrů a záchranáři se nahoře domlouvají, jak se tam dostat a shodují se: "bude to téměř nemožné", ovšem ve skutečnosti by se jednalo o lehký zásah HS, kdy by si záchranář natloukl 2,3 skoby, udělal si takový "stan" a spustil se k raněnému. ===== vy, co jste někdy byli v Tatrách a poznali na obrazovce některá místa (např. chatu pod Rysmi), jste možná byli zaskočeni změněnými názvy ( X Gáletova chata). Byl to záměr tvůrců, neboť pár let před tímto seriálem se natočil jiný - Horská služba, který skončil totálním fiaskem. A tak vznikl nový, lepší s fiktivními horami a ne s THS, nýbrž "záchranáři". Ještě k těm názvům - jsou sice pozměněné, ale ne úplně všechny jsou vymyšlené. Například štít nese jméno doliny a dolina jméno štítu atd. : ))) ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy. Seriály taky. A kromě toho mám moc rád hory a něco málo v Dolomitech a Alpách už jsem dal. Takže jsem se na ten seriál těšil. Já vůl. Dobré náměty jednotlivých povídek. Výborná kamera. A Tatry hrajou jak z partesu, ale herci už bohužel ne. Ono taky se stupidním scénářem se asi blbě něco hraje. Scény zachraňování nereálně natočené a plné zásadních nepřesností. Pokud vůbec na to měli technické poradce, ať vrátí honorář a chodí do smrti kanálama. Toporné herecké výkony, jalové dialogy ... prostě hrůza hrůz. Nějakej ten na šutry vyteklej mozek dramaturgii nezachrání. Půl hvězdy za příběhy, scénářem zmršené, půl za Tatry. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V současné seriálové produkci nebyli Michálkovi Záchranáři vůbec marným pokusem – uprostřed násilně stylizovaných a na hlavu postavených panoptik dokázali zapůsobit určitou autenticitou a drsností, která místy bohužel přecházela do tak dobře známé násilné didaktičnosti (zejména co se bilancování s aktuálními spoelčenskými fenomény týče). Malé příběhy obyčejných lidí dokázaly probudit zájem, navíc vizuální stránka díky tatranským vnadům dokázala překlenout i slabší místa ve scénáři. Co však překlenout nedokázala, byl příšerný český dabing, který ubíral Záchranářům na věrohodnosti a vyhrocenější emoce pohřbíval některými ochotnickými výkony. Nicméně v kontextu současné kvality jsou Záchranáři skutečným vrcholem... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tento serial reziroval Vladimir Michalek, ktory ma na konte moc fajne veci typu Zabudnute Svetlo, Babi Leto. No a tymto filmom Zachranari sa moc npredviedol. Hrozne herecke vykony, polodementny scenar a absencia akehokolvek napatia by film poslali do odpadu, ale ze rezisera napadlo dat sceneriu Vysokych Tatier, dam aspon 1 hviezdicku a 10 %. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Zuzana Fialová během natáčení coby fotografka Klárka ve scéně, kdy odjíždí vlakem pryč, při nastupování omylem vešla do kabiny strojvedoucího. Zareagovala však maximálně pohotově a scénu dohrála. Tato scéna pak zůstala i v seriálu, přestože je vidět, jak se Fialová dívá do kamery. (Vazzy)
  • Názvy štítů, potoků a dolin byly záměrně změněny. Chata pod Rysmi tu vystupuje jako Gáletova chata. (cheyene)
  • Scény na skále točili opravdoví horolezci (převážně členové Tatranské horské služby). (cheyene)

Reklama

Reklama