Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednotlivé příběhy divácky atraktivního televizního seriálu Záchranáři dávají nahlédnout do života mužů, záchranářů horské služby, kteří denně nasazují své vlastní životy, pro záchranu obětí hor. Autenticita vyprávění těchto příběhů ze současnosti je dělá přitažlivými, zajímavými a uvěřitelnými. Pro natáčení, dramatických příběhů záchranářů, využili tvůrci prostředí méně známých lokalit Vysokých Tater, které vytváří atraktivní kulisu seriálu. Hlavními hrdiny seriálu jsou profesionální i dobrovolní členové záchranné horské služby. K největším osobnostem patří Tibor a Peter, známí jako nerozluční kamarádi. Mezi záchranáře by rád patřil i horský nosič přezdívaný Ťava, ale opět se mu jeho přání nesplní: nový člen přichází z Bratislavy a jmenuje se Martin. Zúčastňuje se první záchranné akce, při které je hned konfrontován s krutostí hor.
Jednotlivé časti:  1.-Vidieť kamzíky
2.-Noc na zrkadlovej stene
3.-Paradoxy
4.-Sprisahanie žien
5.-Biela tma
6.-Sila k životu (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Konečně to vyšlo! Budiž nám hanbou, že ne u nás, ale u našich bratov z východu. Ale těm to zase budiž z celého srdce přáno a k úspěchu jim gratulováno. Ještě větší hanba ovšem je dabing do češtiny, který mě vytáčí už od doby co Miro Noga začal na českém venkově halekat hlasem Petra Rychlého. Ale abych neodbíhal - Záchranáři jsou sice krátký, ale přesto seriál. POVEDENÝ seriál s hodně slušnou výpravou, výbornou kamerou a příběhem, který předčí i kdysi naprosto šokující lavinu z My Z Konce Světa:) 70% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jiří Křižan píše dobré scénáře...proti tomuto a vlastně celému seriálu nemám námitek. HORY (o kterých je podezření, že je mají hrdinové leckdy radši než svoje holky) na vás dýchnou v celé své majestátnosti a syrovosti. Kamera Martina Štrby, hudba Michala Lorence, režie Vladimíra Michálka...sedí. Ve slovenštině je to samozřejmě tisíckrát lepší. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V současné seriálové produkci nebyli Michálkovi Záchranáři vůbec marným pokusem – uprostřed násilně stylizovaných a na hlavu postavených panoptik dokázali zapůsobit určitou autenticitou a drsností, která místy bohužel přecházela do tak dobře známé násilné didaktičnosti (zejména co se bilancování s aktuálními spoelčenskými fenomény týče). Malé příběhy obyčejných lidí dokázaly probudit zájem, navíc vizuální stránka díky tatranským vnadům dokázala překlenout i slabší místa ve scénáři. Co však překlenout nedokázala, byl příšerný český dabing, který ubíral Záchranářům na věrohodnosti a vyhrocenější emoce pohřbíval některými ochotnickými výkony. Nicméně v kontextu současné kvality jsou Záchranáři skutečným vrcholem... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Průměrný česko-slovenský seriál. Za ty otřesné české postsynchrony/dabing měli ale někoho vyhodit z práce! A proč se to vůbec ze slovenštiny dabuje? To jako slovenština není v Česku ,,jazyk splňující požadavek základní srozumitelnosti z hlediska státního jazyka"? Ten, kdo o tomhle rozhodl, by se měl chytit za nos... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Umístíte-li seriál do atraktivního prostředí majestátných Tater, tak máte minimálně "krajinkářskými" záběry z poloviny vyhráno. Když zkusíte reálnější přístup k látce a ne ten klasický československý "vše dobré-jsme prostě nejlepší-happy end nade vše", tak je to také jedině ku prospěchu a tak to tu ne vždy vyjde. Navíc vesměs nejde ani o nic dramatického, ale o běžné záležitosti, že se někdo ztratí na túře apod. Dost se to podobá přístupu prvních sérií autralských Záchranářů. K tomu se dost prostoru věnuje osobním životům, kde se řeší otázky zodpovědnosti či xenofobie. Jediné nad čím zůstává rozum stát, je to nedůstojné a nepovedené české předabování. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.........Vzhledem k tomu, že sám jsem aktivní horolezec a filmů s touto tématikou je u nás žalostně málo, o to více jsem očekával spuštění seriálu v čt....Nerad bych se opakoval, ale vše zde již do puntíku přesně napsal kinej.....Z celého 6ti dílného tatranského projektu by v zásadě zbyla nádherná kamera a vystříhaný 30 min. úžasný dokument z Tater. Rozehrávání životních osudů a ateliérových historek na několika frontách, dialogy, někdy jak vyšité z německé seriálové produkce. Popravdě řečeno, chtělo to více profesionálního přístupu k celému tématu, jaksi to nechat uzrát, uležet a místy doladit. A poté to nakonec natočit. Mimochodem, největší "zásluhu" na tom všem měl Jiří Křižan, který tomu dal nejvíce na prdel........... OHLASY z našich horolezeckých kruhů : .....1. díl *** VIDĚT KAMZÍKY *** Horydoly: Drsní chlapi mluví z obrazovky spisovně, ale kvůli autentičnosti občas prohodí nějakou sprosťárnu. Vtip o zlomeném kokotovi, když Slovák upadne na záda, musel vyznít ve slovenštině určitě lépe, než česky. Drsní chlapi zkoušejí nové kamarády ze znalostí anatomie. Co to má mrtvá holčička šedého za hlavou..? Mozek.. ! Drsní chlapi se dlouho sprchují... Vykulený blonďák to předvádí na kameru nesnesitelně dlouho. Jestli byl oblečený, není známo, protože jsme viděli jen jeho hlavu. Drsní chlapi protahují děj na blbostech. ..Na neskutečně dlouhém intru má asi největší zásluhu scénárista Jiří Křižan. Nuda...nuda....šeď! ......2. díl *** NOC NA ZRCADLOVÉ STĚNĚ *** Horydoly: Drsní chlapi od horské lezou čistě, bez přidržování skob a karabin, bez pomoci lana. A to i když jde o život. Místo páternosteru ze dvou lan pro prvolezce a jümarování dalších členů záchranného družstva předvádějí v noci za mrznoucího deště a při boji o život dvojice paragliderů své sportovní schopnosti. Do toho scénárista namíchal osvědčené ingredience: jeptišky... hysterku...opilce a chlapskou rivalitu. Nenesitelně dlouhý záběr na vrtulník s podvěsem v mracích může soutěžit s nesnesitelností intra prvního dílu. Ale proč to ve filmu nenechat, když už byl vrtulník zaplacený....., že? ......3. díl *** PARADOXY **** Horydoly: Drsní chlapi nás paradoxně pobavili. Asi proto se tento díl jmenoval Paradoxy, jiný důvod nás nenapadá. Například rozhovor na cintoríně u Popradského plesa zněl přibližně takto. Chlap od Horské: "Poezie smrti vám neříká nic? (ironicky)" Osudová žena: "Ale říká. (tajuplně s povzdechem, asi něco skrývá)" Nebo druhý rozhovor někde ve skálách. Další chlap od Horské: "Jsi skvělá. (s profesionálním odstupem)" Osudová žena: "Ty jsi skvělý. (zamilovaně)" Všichni zachraňovaní jsou vylíčeni jako dementi - vysokohorští turisté nelezou těžké výstupy (neumětelové) a bikeři kouří trávu (fůj). Záchranářům při tom jde o život: "Bude to téměř nemožné.. !" prohlašuje jeden z dvojice nejlepších. Druhý potom slaní pětadvacet metrů, z toho asi třetinu vzduchem na rovnou travnatou plošinu...:-)) ......4. díl *** ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto že režíroval Vladimír Michálek? Človek, ktorý má na svojom konte také filmové perly ako "Je treba zabiť Sekala", "Babie leto" alebo "Zabudnuté svetlo"? On sa podpísal pod tento nepodarok? To ma naozaj prekvapuje. Nízkorozpočtový televízny seriál "Záchranári" je exhibíciou príšerných hereckých výkonov. Nebyť tých krásnych prírodných scenérií, ktoré poskytujú Vysoké Tatry, tak to bez rozmýšľania šmarím do odpadu. * ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Povedený seriál z prostředí dobře známých Vysokých Tater. Záchranáři tu nejsou vykresleni jako supermani, ale jako tvrdí chlapi, co mají i v životě své vlastní problémy. No já nejsem žádnej horolezec, ale musím říct, že mi ten seriál přišel fakt dost realistickej, má přímej tah na branku, s ničím se nesere a je protkanej celkem solidní depresí. Skoro nic tu nedopadne dobře, ale takhle to v životě chodí. Škoda, že má jenom 6 dílů je to tak trochu uspěchaný a některý témata zůstali nedořešený. No a dabing tomu nepřidal. Ocenil bych původní znění.70% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pro obyčejné diváky jsou Záchranáři jen jedním z dalších seriálů. Já mám ovšem k horám velmi blízký vztah, a tak se na ně dívám celkem rád. To ale neznamená, že je nesoudím objektivně. Vladimír Michálek je výborný režisér a tak nechápu proč zápletky tohoto seriálu jsou tak laciné a kýčovité. Herecké výkony jsou dost slabé a vrtá mi v hlavě, že tak zkušený režisér nedokázal vybrat lépe. Ale kamera je nádherná, záběry hor jsou dechberoucí. Hudba, na to že je seriálová, je také vydařená. A na akčních scénách, kdy je horská služba v akci, se mi líbí, že jsou téměř realistické. Bohužel, když to sesumíruju, vychází mi z toho, že tvůrci dokázali z gigantcikého potenciálu tématu dostat minimum. Tento seriál je živoucím důkazem toho, jak dabing zabíjí kvalitu. Stačí přepnout v duálu na slovenštinu a vše je hned mnohem lepší. Ten rozdíl je opravdu velmi markantní. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál z horského prostředí a ještě nám (Čechům a Moravákům) z tak blízkých Vysokých Tater. Mnohé z příběhů jsou podle skutečného příběhu. Jedním z poradců seriálu byl i známý horolezec, horský vůdce a člen tatranské horské služby Peter Šperka (např. Broad Peak), kterého jsem měl to štěstí poznat osobně a dokonce mi i vyprávěl některé příhody z natáčení tohoto seriálu. Je to ten vousatý pán na 6. obrázku v galerii. Sám se v seriálu několikrát objevil - jako záchranář, turista i zachraňovaný. Scény na skále točili opravdoví horolezci (vesměs z THS), ruce a nohy zůstaly, obličej ne :)) === co se tedy týká scén horolezeckých, není jim co vytknout - autentické, reálné. Škoda jen dabingu do ČJ. V díle s cyklisty, co sjíždí kolem Dl´hého plesa je pouze tajový nedostatek, který poradci scénaristům vymlouvali, nic méně, na obrazovce se objevil - jeden z cyklistů spadne z několika metrů a záchranáři se nahoře domlouvají, jak se tam dostat a shodují se: "bude to téměř nemožné", ovšem ve skutečnosti by se jednalo o lehký zásah HS, kdy by si záchranář natloukl 2,3 skoby, udělal si takový "stan" a spustil se k raněnému. ===== vy, co jste někdy byli v Tatrách a poznali na obrazovce některá místa (např. chatu pod Rysmi), jste možná byli zaskočeni změněnými názvy ( X Gáletova chata). Byl to záměr tvůrců, neboť pár let před tímto seriálem se natočil jiný - Horská služba, který skončil totálním fiaskem. A tak vznikl nový, lepší s fiktivními horami a ne s THS, nýbrž "záchranáři". Ještě k těm názvům - jsou sice pozměněné, ale ne úplně všechny jsou vymyšlené. Například štít nese jméno doliny a dolina jméno štítu atd. : ))) ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy. Seriály taky. A kromě toho mám moc rád hory a něco málo v Dolomitech a Alpách už jsem dal. Takže jsem se na ten seriál těšil. Já vůl. Dobré náměty jednotlivých povídek. Výborná kamera. A Tatry hrajou jak z partesu, ale herci už bohužel ne. Ono taky se stupidním scénářem se asi blbě něco hraje. Scény zachraňování nereálně natočené a plné zásadních nepřesností. Pokud vůbec na to měli technické poradce, ať vrátí honorář a chodí do smrti kanálama. Toporné herecké výkony, jalové dialogy ... prostě hrůza hrůz. Nějakej ten na šutry vyteklej mozek dramaturgii nezachrání. Půl hvězdy za příběhy, scénářem zmršené, půl za Tatry. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Mne sa tento seriál páčil. Možno iba preto, že Tatry vidím málokedy, ale napriek tomu som si s chuťou pozrela každý ďalší diel. Je to jednoduché rozprávanie, ktoré sa, myslím, ani netlačí medzi vážnejšie žánre. Českých bratov musím poľutovať za šialený dabing - to bol jediný dôvod, prečo som si to na četke nepozrela znovu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně úžasná kamera a nádherné záběry hor, na druhé nijak zvlášť zajímavý děj. Pocta záchranářům je to dobrá, ale jejich akce se střídají s pohledy do soukromí tří z nich, a tady jsem se občas celkem nudil. Nakonec jejich příběhy stejně nijak neskončí, skoro to vypadá, jakoby měla následovat další pokračování. Herecké výkony jsou také dost kolísavé kvality, na seriálu je vidět, že se tvůrci snažili o hodně muziky za málo peněz a nejspíš nepracovali ani zrovna v profesionálních podmínkách. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Byl by to po dlouhé době zajímavější seriál, i když trochu depresivní, kdyby to nebylo smyšlené (počítání od roku 2018 zpětně). Herecké výkony mizerné. Záchranná služba u nás pracuje perfektně. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi paralelní prolínání vážných příběhů s vtipnějšími zásahy. A jako bonus panorámata Tater. Koukatelný seriál. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento seriál by som nazval príjemným oddychovým. Na dobu, keď chce človek zrelaxovať, sledovaním peknej prírody v televízii je tento seriál ako stvorený. Škoda, že nemal viac častí. Mrzí ma tiež, že sa v ČR predaboval, lebo v originále to bolo najlepšie a predsa všetci, čo hovoríte a rozumiete česky musíte rozumieť aj slovensky, tak nechápem ten počin. Inak mi v tom seriály niektoré veci vadili ako dej, sfilmovanie či dialógy, ale inak by sa to dalo s realitou trocha porovnávať. Hodnotím to nadpriemerne. 60% odo mňa, už len z lásky k Tatrám sa patrí. :) ()

k4n9ur odpad!

všechny recenze uživatele

To je hrůza! Co to je? Kde našli ty ksichty? V horách? Přehlídka héblů a ještě k tomu se šušněmi mě fakt nebere! Snaží se o německý shit? Hrůza děs. Úplné dno! Hlouběji klousnout nejde! K (s odpuštěním) blití! ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Seriál chladný jako tatranské vrcholky. Nebýt nádherných scenérií, dal bych o hvězdičku méně. Michálek zklamal. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Krásné hory, sympatičtí lidé a střízlivě civilní humánní étos. 1) Nesmyslný český dabing mě dost štval, než jsem zjistil, že Česká televize vysílá seriál v duálu a že si zvuk mohu přepnout do slovenštiny. Pak jsem ale musel čelit skutečnosti, že ten dabing ve srovnání s originálem vůbec špatný nebyl._____ 2) 22letý Luboš Kostelný (nováček Martin), o jehož homosexualitě se na stránkách slovenského bulváru spekuluje už hezky dlouho, byl tehdy ještě vlasatý, štíhlý a velmi přitažlivý._____ 3) Líbivé trochu limonádové pojetí se ve čtvrtém díle přemění v drama, kterým zůstane až do konce. Se vzrůstajícími chmurami však seriál ztrácí na atraktivitě a začíná nudit._____ 4) Vieš, prečo je dobré umrieť na horách? ... Duša má bližšie do neba. ()

Reklama

Reklama