Reklama

Reklama

Kriminálka New York

(seriál)
  • USA CSI: NY (více)
všechny plakáty
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA / Kanada, (2004–2013), 137 h 35 min (Minutáž: 39–42 min)

Hrají:

Gary Sinise, Melina Kanakaredes, Carmine Giovinazzo, Vanessa Ferlito, Eddie Cahill, Anna Belknap, Hill Harper, Holly Valance, Daniella Alonso (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(197)

Obsahy(1)

CSI: New York je kriminální seriál, který vznikl oddělením od seriálu CSI: Miami. Jeho tvůrci navíc hledali inspiraci také v dramatickém seriálu Crime Scene Investigation o soudních vyšetřovatelích v New Yorku, kteří v boji se zločinem využívají nejmodernější techniku. Producentem seriálu CSI: New York je Alliance Atlantis Communictions Inc. a CBS Productions ve spolupráci s Jerry Bruckheimer Television. Americká síť CBS uvedla tento seriál v USA loni v září a ačkoliv se v téže době vysílala řada dalších seriálů, tento si získal pozornost více než 14,5 milionů diváků týdně a stal se pro CBS seriálem číslo jedna.

Detektiv Mack Mac Taylor (Gary Sinise) věří, že všechno spolu nějak souvisí a že každý má svůj skrytý příběh. On i jeho parťačka Stella Bonasera (Melina Kanakaredesová) jsou svou prací doslova posedlí, a díky tomu stojí v čele týmu expertů ve velkoměstě, které nikdy nespí. Do týmu dále patří Danny Messer (Carmine Giovinazzo), který se narodil v Brooklynu, nic ho nerozhází a vždy má po ruce nějakou tu historku o příbuzenstvu, a uzavřený doktor Sheldon Hawkes (Hill Harper), který se po traumatizující smrti dvou pacientů vzdal dráhy chirurga a pracuje jako koroner. Dvojici doplňuje popudlivý detektiv Don Flack (Eddie Cahill), inteligentní muž s pozoruhodným instinktem a nedostatkem trpělivosti pro potenciální podezřelé. Mimo tým pak stojí bystrá a půvabná vyšetřovatelka Aiden Burnová (Vanessa Ferlitová), která se dokáže přizpůsobit jakékoliv situaci. Detektivové v New Yorku mají možná jiné problémy než jejich kolegové v Miami či Las Vegas, ale vede je stejně neochvějné odhodlání bránit šíření zločinu. Tito schopní lidé znají New York v jiném světle než jeho ostatní obyvatelé a hledají důkazy, které se postupně skládají v celek, a nakonec poskytnou klíč k rozluštění složitých případů, jež tým řeší. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (220)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Další odnož "Kriminálky: Las Vegas", která ji opět kopíruje, ale co je mnohem zajímavější - vylepšuje. Prostředí New Yorku vídáme ve filmech a seriálech tak často, že už bychom se v něm dokázali orientovat i o půlnoci. Ale díky "Kriminálce: New York" ho vidíme mnohem temněji než jindy. S výběrem herců jsem opět velmi spokojená, navíc jsem nevýslovně šťastná, že byl do hlavní role detektiva Maca Taylora obsazen právě Gary Sinise. Za prvé mu role sedí jako ulitá a za druhé se alespoň více zviditelní u českých diváků. Dalším plusem je pro mě úvodní CSI píseň, která je z těch tří nejlepší. A ještě poslední věc mě těší. Mac Taylor je elegán každým coulem, ale i přesto se dokáže navléknout do neprůstřelné vesty a jít do akce vstříc nepřátelům New Yorku (což se nedá říct o Grissomovi a už vůbec ne o Horatiovi).:-) ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Do třetice a opět trochu jinak. Kriminálka New York je asi nejtemnější a nejdepresivnější ze všech třech CSI. N.Y. je nám ukázán jako velmi špinavé, deštivé a nelítostné místo. Gary Sinise podává velmi dobrý výkon a působí sympaticky. A to ani netrousí jednu hlášku za druhou ani to není rytíř ve zlaté zbroji, jako jeho předchůdci. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

V temných ulicích New Yorku není slunce častým návštěvníkem, místní detektivové často zapomínají charisma doma, vatičky musí tasit kvůli prachu až na poslední chvíli před odběrem a pohled na mrtvoly je zde přirozenější než v prosluněných předchůdcích. Další výrazné změny, které by osvětlovaly důvody druhého stěhování laboratoře, zůstaly mému unavenému oku skryty. ()

Pajčus 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná kriminálka, na kterou se dá dívat a při tom dokáže skvěle bavit. Bohužel ji v mých očích shazuje Gary Sinise, u kterého si při jeho podivné mimice vždy vybavím jeho podivuhodný až komický výraz na konci filmu Impostor (kdo ho viděl, možná mi dá za pravdu). Jo, strašně se mi líbí brýle koronera se zapínání vepředu. :) ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

A je tu další spin off, jehož nevalná kvalita je vzhledem k původnímu seriálu až mrazivá. Opět se změnili hlavní hrdinové, ústřední znělka (ta je opravdu příšerná) a samozřejmě i, jak už napovídá samotný název, místo děje seriálu. Takže to vezmeme postupně. Samotní vyšetřovatelé jsou nezajímaví a nesympatičtí, přesto je však příjemnější sledovat vyšetřovatele z New Yorku než jejich kolegy v Miami. Rozřazení postav je tu samozřejmě podle klasického schématu z LA, i když zde se spíše jedná o kopii Miamského spin offu. Gary Sinise nemá dostatek charakteru na to, aby dokázal táhnout děj a ostatní mu v tom zdatně sekundují. Jednotlivé případy přestávají být zajímavé už v momentě příjezdu kriminalistů a místo činu, neboď děj každého dílu sestává z jedné a té samé věci, kde jedinou proměnou je pachatel a místo činu. Každému dílu chybí jistá úděrnost a postrádá razanci známou ze syrové atmosféry první řady LA. Narozdíl od neonů v Las Vegas a prosluněného Miami postrádají ulice New Yorku tu jistou krásu a tvůrci se dokonce ani neobtěžují vypomoci ději nástrahami velkoměsta či zdůrazňováním jeho velikosti. Jednotlivé charaktery nejsou moc propracované a divák je spíše pasivní než aktivní figurou. U Grissomova týmu jsme přijímali fakta a mohli o nich přemýšlet, zde jsou nám servírována rovnou i s návodem k použití. Navíc samotná aplikace nějakých technologií už se pohybuje na hranici se sci-fi. Ne děkuji, raději zůstanu u své milované Kriminálky Las Vegas, i když kvalita posledních epizod je též nevalná, a natěšen budu čekat na dvojici epizod od Quentina Tarantina, které na obrazovky doplují již za chvíli. ()

Galerie (1 668)

Zajímavosti (35)

  • Gary Sinise (Mac Taylor) už hral postavu detektíva vo filme Výkupné (1996). (ČSFD)
  • V prvej spoločnej epizóde so C.S.I.: Kriminálka Miami nemal Gary Sinise na sebe oblek. Po telefonáte z newyorskej polície, ktorá upozornila, že detektívi podľa predpisov musia byť v obleku, produkcia tak urobila. (pravo)
  • Kriminalisti vyčítajú tvorcom, že forenzní vyšetrovatelia v seriáli aj prenasledujú, zatýkajú a vypočúvajú, čo normálne nie je v ich kompetencii. Navyše vytvárajú u divákov mylnú predstavu, že analýzy DNA a odtlačkov prstov na počkanie usvedčia páchateľa, čo je veľmi vzdialené od reality. (krasomama)

Související novinky

Hvězdy na Olympu

Hvězdy na Olympu

28.03.2009

Chris Columbus nekecal, když tvrdil, že svou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief hodlá vyzdobit áčkovými jmény. Adaptace bestselleru Ricka Riordana o americkém chlapci, který je ve… (více)

Střídání na Kriminálce

Střídání na Kriminálce

08.08.2008

To, že Jerry Bruckheimer vládne akčním filmům, by bylo zbytečné připomínat, ale on je podobně úspěšný i v televizi. Mezi jeho nejslavnější a nejvýdělečnější dílka patří série CSI. V televizi teď… (více)

Connor se paktuje s policií

Connor se paktuje s policií

04.09.2006

Představitel rebelujícího spratka Johna Connora, jenž má jednou spasit svět a vytáhnout do boje o záchranu Země proti strojům, si zanedlouho odbyde svůj televizní debut. Stane se tak ve čtvrté… (více)

Reklama

Reklama