Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zasněženým vysokohorským údolím projíždí skříňový automobil označený nápisem Spoje. Posádku vozu tvoří řidič a ozbrojený zaměstnanec poštovní ostrahy. Do blízkého JZD vezou zaměstnancům tři čtvrtě milionu korun. Náhle se před řidičem objeví osobní vůz. Před jeho koly bezvládně leží ženská postava. Řidič vystoupí z vozu. V tom okamžiku jej skrytý útočník uhodí obuškem do hlavy. Vzápětí z opačné strany zazní výstřel, který otvírá dramaticky vypjatý příběh, jehož další děj se odehrává ve vlaku jedoucím silvestrovskou nocí. Mezi cestujícími je totiž trojice pachatelů s lupem a za každou cenu hodlá dojet do cíle. Dokáže se průvodčí Emil ubránit násilí i finanční nabídce, které na něj číhají? Hlavní roli televizního filmu režiséra Jiřího Svobody vytvořil Lukáš Vaculík. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film odehrávající se o silvestrovské noci ve vlaku jedoucího ze Slovenska na Moravu. V tomto dálkovém železničním spoji se ukryla loupeživá banda, která nedlouho předtím přepadla poštovní vůz, zabila obsluhu a odcizila tři čtvrtě milionu korun. Ve vlaku se však vyskytuje mladý výpravčí Emil, jenž si pokoutně přivydělává distribucí levného, nekvalitního alkoholu pasažérům a za úplatek propůjčuje spací vagony, ačkoli je v podmínce. Tento podnikavec v podání L. Vaculíka náhodou odhalí jednoho z lupičů, kterého hrál svým typickým způsobem V. Mareš a jenž se hned zpočátku se choval poněkud podezřele. Druhý lupič S. Skopal, dávný Emilův přítel, se nenápadně i s lupem lišácky ukrývá ve výpravčího blízkosti, kde spolu popíjejí zahraniční lihovinu, a svou pravou tvář odhalí, až když začne zločincům téct do bot. V dalších rolích se představila Emilova milá Z. U. Kesslerová, dále poněkud otravný pár pasažérů J. Synková a J. Schmid a opilá cestujcí H. Gregorová. Závěr snímku J. Svobody na mě působil díky neschopnosti lupičů, kteří nedokázali zabránit prozrazení a nechali se o své peníze lehce připravit, značně nepřesvědčivě. Hodinové televizní krimi v podstatě nenabízí nic převratného, nejvýraznější aspekt na tomto díle se mi jeví skutečnost, že se příběh odehrává v jedoucím vlaku. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Hodně naivní detektivka s mladým uchem Lukášem Vaculíkem hrajícího naivního vlakového průvodčího Emila, jehož osud je kýčovitý až běda. Celkové zpracování včetně scénáře a režie je nedotažené a místy až hloupé. Postavy se chovají tak, že to hlava nebere a místo dramatických okamžiků se z nich stávají situace nechtěně humorné. Atmosféru tak nejvíc tvoří vlakové prostředí, kde se téměř celý příběh odvíjí. Zaujme role Zory Ully Keslerové jako servírky v jídelním voze (i když její postava kýčem taky pěkně hýřila) a synťácká hudba Jozefa Revalla, která se ale občas vykrádá hudebními motivy z jiných Svobodových filmů. Hodnocení by bylo asi na dvě a půl, ale přesto zaokrouhlím na 3. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Takovej typickej jednoduchej komunista Svoboda. Všichni zločinci jedou ausgerechnet tímto vlakem. Vaculík je sice fajn kámoš, ale ve skutečnosti kriminálník. Točila se mě z této vykonstruované blbosti hlava. Chudák Synková, ta musela nad scénářem skřípat zuby. Nechte babu psát scénář a potom to takto dopadne: Mathausová. Ani není vysvětleno jak je vlastně zatkli uprostřed lesů na Moravě. Já tady bydlím roky a není zvykem, že po zatáhnutí za záchranou brzdu se objeví rota policajtů.... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý krimi příběh z nočního vlaku za silvestrovské noci. Je to sice televizní a na svou dobu pochopitelně normalizační, ale napsáno a natočeno to není nijak špatně. Přimlouval bych se o filmový remake byť ne v akčním, ale alespoň v thrillerovém pojetí. Byť i přes určitou naivitu a průzračnost stupidity některých postav, které svoji nesympatickou náturou jasně otravují vzduch celé atmosféry děje, má příběh určitou sílu a naději zaujmou svým vývojem. Inu, někdy se i televizním tvůrcům zdařilo. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Rád by som dal viac, ale nedá sa. Okrem kameramana, ktorý si v úzkom priestore vlaku poradil celkom dobre, stáli ostatné výkony dosť mimo. Herci nehrali ani len svoj štandard, scénarista sa tiež veľmi nepretrhol a režisér to už proste nedokázal dať dohromady. Zopár chybyčiek bolo aj príbehu (dvakrát to isté miesto na trati, zapaľovač, ktorý nemal a potom mal...) a dlhšiu stopáž by som asi neuniesol. Ani moje obľúbené vlaky to nedokázali zachrániť. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Jan Pohan hrající východoněmeckého turistu ve filmu namluvil postavu opraváře Josefa Fouska a sám byl předabován jiným německy mluvícím hercem. (Ganglion)
  • Může se jevit jako chyba ve filmu, že na začátku a na konci je v čele vlaku elektrická lokomotiva současné řady 151.019-7, zatímco v průběhu filmu jede motorová lokomotiva souč. řady 754. Vzhledem k počasí mohlo jít v provozu o namrznutí trakčního vedení, kde nemůže být pochopitelně v čele vlaku elektrická lokomotiva, neboť by nemohla odebírat proud. (alanwilder)
  • Pistole, kterou má pod polštářem zraněná cestující, je Luger P.08. Tato pistole se vyráběla v letech 1900–1942. (PaulxH)

Reklama

Reklama