Hříšní andělé
Krimi / Drama
USA, 1938, 97 min
Michael Curtiz, Alex LovyHudba:
Max SteinerPlakáty
James Cagney a Humphrey Bogart hrají v drsném příběhu o gangsterovi, kterému změní život setkání s velmi zvláštními dětmi. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 3 nominace: Režie, Herec HR - James Cagney, Námět(11.3.2004)
Kulmon
Jestliže na konci minulého století byli na světě dva herci, kterým mafiánství koukalo z očí (Robert De Niro a Al Pacino), pak ve 30. a 40. letech to byl jednoznačně James Cagney. Jeho výraz nenechal nikoho na pochybách, že opravdu není romantický hrdina. Film Hříšní andělé se zajímavě rozehrál, bohužel však ve druhé půli nemile zasáhla ruka cenzora, takže se film vyvíjí zcela proti tomu, co bychom očekávali. Je to promarněná šance, protože zde byl obrovský potenciál. I tak se jedná o gangsterku, kterou je třeba vidět. Zajímavosti: Kvůli kontroverzi gangsterských filmů byl snímek Hříšní andělé zcela zákázán v Dánsku, Číně, Polsku a částech Kanady a Švýcarska. *** Diváci se zajímali, zda se skutečný Rocky Sullivan také v poslední chvíli choval zbaběle. James Cagney k tomu řekl, že to zahrál tak, aby si divák udělal vlastní názor, zda to hrál kvůli otci Jerrymu nebo ne. *** Některé části tohoto filmu byly upraveny pro film Sám doma (1990), kde tento film Kevin sleduje.(21.5.2009)
kyselina
Film není rozhodně nudný, teda aspoň já jsem si nevšimla. Některé scény jsou sice dělány na efekt, ale jsou udělány tak dobře, že to Curtizovi hned odpustíte.(27.12.2005)
Lavran
Chybí tomu tempo i technická a stylistická vycizelovanost Bouřlivých dvacátých let. Potěšující je však zejména dvojznačný závěr a akcentování motivu o vlivu médií (tisku). James Cagney - jako vždy - geniální, Bogart nevýrazný, Ann Sheridan nic víc než okrasa ("bytí pro pohled").(27.9.2010)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(22.1.2009)
liquido26
Silný příběh o přátelství gangstera a kněze. James Cagney byl fakt pan herec a tihle gangsteři mu šli perfektně. Pat O'Brien je sympatický férový Otec Jerry, no a potěší i Bogart a Sheridanová v menších roličkách.(22.7.2011)
Fanucci
Tvorba gangsterských filmů v druhé polovině 30 let bohužel podlehla tlaku ze strany vládních institucí a křesťanských organizací. To mělo celkem neblahé následky, protože filmy se začaly točit velice černobílým, jednoznačným způsobem. Kriminálníky filmová tvorba představovala pouze jako odsouzeníhodné postavy, které v životě čeká buď smrt nebo dlouholetý pobyt za mřížemi. Oproti tomu vznikla řada snímků, které až nekriticky glorifikovaly práci policistů v boji proti gangsterské spodině (např. film G - men). Existovalo také plno nařízení, které režiséři a scénáristé museli plnit. Ve filmech např. nesměly být uváděny scény, v kterých muži zákona přímo umírají násilnou smrtí. Toto období se výrazně podepsalo i na kvalitě filmu Hříšní andělé. Je známo, že plno kontroverzních scén, které mohly pobouřit kritiky, bylo ve scénáři pozměněno. Výsledkem zásahů je nudný film. Proč nudný? No prostě rychle pochopíte o co hlavní postavě (knězi Connollymu) a potažmo celému snímku jde: ukázat, že zločin je špatný a nevyplácí se. Nic víc, nic míň. A dělá to tak přehnaně moralizujícím a průhledným způsobem, až je to směšné. Křesťanskému publiku, které se k hollywoodské produkci stavělo čím dál kritičtěji, je v něm jako laskavé pohlazení darována dokonalá duchovní postava. Kněz Connolly si totiž prošel stejným zločinným dětstvím jako Cagneyho postava, ovšem narozdíl od ní nastoupil cestu pokání a stal se z něho sluha Boží. V průběhu filmu se Connolly promění z pasivního nesmělého diváka zločinné činnosti ve svém okolí na udatného bojovníka proti gangsterům a korupci. Nehledí na možné následky. Je neúplatný. Je prostě dokonalost sama, pravý hrdina. Věřící si museli nadšením drtit růžence... Příběh na konci vygraduje extrémně moralizující (až patetickou) scénou z vězení, která je sice geniálně natočena, ale v mých očích definitivně film pořbila. Angels with Dirty Faces je ta nepřeceňovanější a nejnaivnější gangsterka, kterou jsem kdy viděl. Představuje skutečně "vrcholné" dílo společensky výchovných filmů druhé poloviny 30 let. Zlatý Veřejný nepřitel nebo Malý césar...(15.7.2005)
kinderman
Gangsterské drama říznuté sociální kritikou, J.Cagney ve vrcholné formě, H.Bogart na pokraji slávy, ale především dnes tolik aktuální vliv médií (tenkrát samozřejmě tištěných) na vytváření "hrdinů" a veřejného mínění. Jen mám pocit, že žánrový všeuměl M.Curtiz zůstává stále tak nějak nedoceněn.(20.1.2009)
Hejtmy
{115/1001} James Cagney už ve Veřejném nepříteli dokázal, že role gangsterů mu náramně sedí. Hříšní andělé stojí hlavně na jeho výkonu, protože scénář za moc nestojí. I když zápletka o knězi a gangsterovi jako starých známých z dětství zní zajímavě, tak tady z ní nedokázali vytěžit maximum. Jestli je to chyba soudobých cenzorů, režiséra nebo někoho jiného nevíma je mi to docela jedno, ale film tím značně ztrací na atraktivitě. 50%(22.11.2010)
ad
Film je to dobrý a svižný, Cagney je machr a závěrečná půlhodinka je strhující... jen toho moralizování je hoooodně moc a ta ženská je tu zase tak nějak navíc...(14.11.2009)
hans500
Neobvyklá gangsterka zaměřená hlavně na příběh a scénář s perfektně zahranými postavami. James Cagney jako irský gangster skvělý jako vždy, Pat O`Brien jako kněz s kriminální minulostí dobrý a Bogart skvěle zahrál mazaného právníka. Režisér Michael Curtiz (Casablanca) odvedl výbornou práci, kamera a střih celkový dojem jen zlepšují. Dobře vystižená atmosféra irského gangu v Americe třicátých let. Závěrečná přestřelka v El Toro dobrá, a závěr ve vězení je perfektní. Komentář napsán 19.11. v 17:06 (2008)(27.2.2008)
senor
Navzdory přílišnému moralizování je tohle jeden z nejlepších filmů studia Warner Bros z 30. let. Vynikající herecké výkony, tempo, stinná kamera, kousavé dialogy. A hlavně strhující finále s dvojznačným závěrem.(16.11.2006)
Styxos
Rychlé tempo, příběh, špetka moralizování, dobře napsané dialogy a nezapomenutelný frajerJames Cagney v roli hrdiny všech mladých delikventů dělají z filmu nezapomenutelnou filmovou pecku. Nejlepší scény____ basket; kancl; naháněčka; pochod na míli. Mimochodem vidět Humphrey Bogarta jako záporáka bylo fakt zajímavé.(23.9.2010)
prasacimor
Hriešnym anjelom je vyčítaný až prisilný náboženský podtón. Mne, ako presvedčenému agnostikovy a odporcovi cirkvy, to však vôbec nevadilo a už vonkoncom som film nevnímal ako boj dobra (cirkev) so zlom (mafia). Toto bolo len vedľajšie. Všetkú moju pozornosť mal Rocky Sullivan, ktorého výborne stvárnil James Cagney. Asi najsympatickejší záporny hrdina, ktorému nemožno nefandiť, si ma úplne získal. Potvrdil to úplne na záver, keď bol schopný položiť najvyššiu, naultimátnejšiu obeť. Vzdať sa toho jediného, čo mu v živote a hlavne po ňom ostalo. To bol moment, keď si u mňa film vynútil piatu *. Takisto technické spracovanie, vedenie hercov a celkový dojem z filmu je na svoju dobu veľmi moderný a napríklad oproti Scarface z 1932, je vidieť veľký posun. Výborný film. Teším sa na White Heat.(3.11.2011)
Micro41CZ
Další z řady gangsterských filmů třicátých let. Tentokrát se posunul koncept obvyklý v té době – ilustrace gangsterské kariéry nebyla klíčová, hlavní pozornost je věnována zločinecké postavě jako takové. Film se zabývá konkrétním obdobím jejího života (se stručným ozřejměním její minulosti) a reflektuje i její dopad na okolí jakožto vzorový negativní model ideálu pro mladou generaci. Tím se dostává do konfliktu organizovaný zločin jakožto nositel výchovy oproti náboženské výchově, která je zde prezentována jako naprosto neposkvrněná, čistá a jediná správná. V tom tkví jediné negativum filmu: je konstruován čistě s cílem ukázat, kdo je ten špatný a kdo je ten dobrý. V rámci těchto mantinelů je ale natočen výborně, a James Cagney v roli gangstera opravdu válí.(20.9.2009)
druhaveta
Drsňáckého kněze O'Briena, slizkého právníka Bogarta a frajersky amorálního Cagneyho stahuje dolů edukativně patinovaná smečka pseudorozverných pouličních fracků (i když závěr je - v rámci žánru "výchovná gangsterka" - bezchybný direkt).(30.8.2007)
Flakotaso
Moc dobré. Svižné tempo, výborná kamera, dobrá dobová hudba a vynikající Cagney. Škoda toho přehnaného křestˇanského podtextu, jinak by to bylo za pět.(4.4.2010)
JimiH
Perfektní příběh, který se snaží vyprávět o mafiánských praktikách bez klasického dělení na jednoznačné zlo a dobro. Cagney totiž osciluje na této hranici tak zřetelně, že mu budete fandit. Přitom jde v podstatě o výchovný film. Perfektní herecké výkony a režie.(29.10.2010)
worm14
Hříšní andělé jsou filmem s vynikajícím hereckým obsazením. A ikdyž byl Cagney ve W. Bros. muž č.1. tak Bogart mu jako obvykle zdatně sekundoval. Co se týče dětského gangu tak tam se uplatnili staré známě "firmy" z filmu Dead End. Je vidět, že na tomhle filmu se opravdu neškudlilo. Mnoho akčních scén, které patřily ve své době ke špičce. Nebýt celkového výchovného charakteru, mohlo to být ještě lepší, ale přesto se mi tenhle film líbil a beru ho jako jednu z nejlepších gangsterek.(22.2.2009)
Atron
Plně souhlasím s komentářem od Fanucci.(31.1.2011)
| Na DVD od: | 23.02.2005 Warner |
|---|
Související
- Angels Wash Their Faces, The (1939)