Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblíbená pohádka vznikla podle předlohy K. J. Erbena. V jednom království rostla zlatá jablka, ale v noci na ně někdo chodil. Nebyl to však ledajaký zloděj, byl to kouzelný pták. Panu králi (V. Ráž) to dělalo velké starosti, a tak se princ (I. Luťanský) rozhodl s pomocí chytré lišky ptáka získat. Přesněji řečeno – ukrást. A přitom poznal krásnou princeznu Marjánku (V. Freimanová), která Ohniváka a jeho zpěv měla moc ráda a za nic by ho nikomu nedala. Že příběh končí velkou láskou, netřeba dodávat… (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kladem pohádky jsou dialogy mezi princem a princeznou, záporem haprující logika. Celkově je to dost svérázně pojatá adaptace pohádky, ze které si to bere jen toho ptáka, lišku a koně zlatohříváka. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhezčích princů našich pohádek se vydá pátrat po zlodějském ptáku Ohniváku a skončí s princeznou Rusovláskou, která je trochu škodolibá, trochu přemoudřelá a není ani trochu rusovlasá. Jako dítě jsem měla ráda hlavně tu lišku a vůbec nevadí, že je to jen loutka. Okouzlující jsou i oba králové, zejména Sudivoj čtyřiadvacátý věčně na rybách s korunou na větvi. Mít já doma jako potomka Rusovlásku, taky asi risknu spíš chronický zánět ledvin z podchlazení u řeky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě natočené a dobře zahrané. V televizních poměrech sice vzniklo nepřeberné množství více či méně kvalitních pohádek, ale speciálně tahle jako by se od počátku chtěla vymanit z tuctového televizního průměru. O tom svědčí poměrně filmověji zvolená výprava. Obsazení je důležitou složkou. Předčasně zesnulý Luťanský dokazoval, jak umí ztvárnit charismatické šlechtice, a další role jsou také vhodně obsazeny. Stáří se na pohádce podepsalo docela výrazně. Obraz je mezi přechody z přírodních exteriérů do papundeklových interiérů poněkud nekvalitní a to samé platí o zvuku. A liška i pták Ohnivák svoji umělostí přece jen budí pousmání. Nejedná se o přeslazenou pohádku a její nepříliš časté reprízování je vlastně její velkou výhodou. 70% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Květě Kuršové se dovedně povedlo pohádku „vecpat“ do předepsané jedné kulisy a dvou exteriérů, aby se vše odehrálo v podstatě na jednom místě, ale toto zestručnění paradoxně příběhu spíše pomohlo a dialogy mezi princeznou a princem jsou velmi životné, vtipné a plné hraní si se slovíčky. Bek jako král je neopakovatelně optimistický a pohodový, s notnou dávkou nadhledu, zato Ráž mne zde jako král poněkud zklamal, jeho výkon je skutečně nemastný i neslaný. Nakonec mi vlastně jen vadilo nějaké dovysvětlení, kdo je liška Ryška a proč vlastně princi pomáhala - asi ne za tu jednu sluku. Neubránil jsem se porovnání s pozdějším Vorlíčkovým filmem pro Němce, a musím říct, že loutka Ohniváka v této pohádce působí daleko živěji než pozdější vycpaný protějšek. Jo, a Hrubešová zde výjimečně neukáže kozy ani frndu, asi proto, že jí bylo teprve osm. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V sobotu to dávali v televizi a jelikož jsem tuhle verzi O Ptáku Ohniváku asi nikdy neviděl, nebo možná když jsem byl malý, mrknul jsem na to. Venku stejně bylo hnusné počasí a na mladou Veroniku Freimanovou se vážně pěkně dívalo. Zaujala mě asi nejvíc z celého filmu. Ivan Luťanský i Ráž podali dobré výkony, šašek Vízner se taky neztratil, i když je pravda, že u některých situací jsem kroutil hlavou i já. Obyčejný průměr, nic extra co bych asi musel vidět někdy znovu. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Ano, je to laciné studiové dílo, ale troufnu si říct, že je to nádherná pohádka s příjemnými charismatickými herci, kteří dokázali, že jsem při sledování tu lacinost ani nevnímal. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Krásná televizní pohádka se studiovými kulisy, jaké se dnes už nevidí. Na tuhle pohádku se vždycky rád znovu podívám. Klasická je i hudba Vadima Petrova, která k těmto televizním pohádkám neodmyslitelně patří. Josef Bek a Vladimír Ráž jsou v rolích králů úžasní. Roztomilá je i chytrá liška znamenitě namluvená Alenou Kreuzmannovou. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Loutky sice byly na stejné úrovni jako v o téměř dekádu starší "Zlatovlásce", ale jinak se jedná o velmi slušnou televizní pohádku se sympatickými hlavními i vedlejšími hrdiny (absence záporných postav byla možná trochu na škodu). Zajímavé srovnání s Vorlíčkovou temnější verzí Erbenova příběhu. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Poměrně fousatá adaptace pohádky Karla Jaromíra Erbena, kde se kromě těch zvířátek vlastně neshoduje vůbec nic. Není to nic světobornýho, ale ten pták Ohnivák vypadal už fakt komicky a liška, která měla dycky vidět pouze hlavu a přední tlapy, byla oproti tomu ještě zlatá... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pěkná, veselá pohádka, která rychle ubíhá, i díky pro děti jistě milé stopáži. Obsazení je velice sympatické a navíc, dojem z ne příliš hezkých interiérů vylepšují také exteriérové scény. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Celkově určitě velmi příjemná a poklidná pohádka, která je částečně kulisová a z menší části natáčená venku. Pták ohnivák se sice moc nepovedl, ale hlavně příjemné herecké výkony to nahrazují. Zcela typická a dobrá pohádka pro poobědové nedělní odpoledne. Hudba: Vadim Petrov ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Freimanová je prostě rozkošná, to se nedá popřít. Luťanský taky, ale v tom horším slova smyslu.Skvěle obsazeno a na neděli super pohádka.80% ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Vzniklo mnoho podobných, levně natočených pohádek pro nedělní odpoledne, ale jedině tato mi z dětství ulpěla v paměti. Něco na ní tedy asi bude. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Trochu volněji pojatá pohádka o ztracených zlatých jablcích, ptáku Ohnivákovi, lišce a Zlatohřívákovi.....ale především pohádku drží dialogy mezi princem a princeznou Rusovláskou a celkem slušný výkon obou hlavních herců. Celkem milá odpolední televizní záležitost. ()

Reklama

Reklama