Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblíbená pohádka vznikla podle předlohy K. J. Erbena. V jednom království rostla zlatá jablka, ale v noci na ně někdo chodil. Nebyl to však ledajaký zloděj, byl to kouzelný pták. Panu králi (V. Ráž) to dělalo velké starosti, a tak se princ (I. Luťanský) rozhodl s pomocí chytré lišky ptáka získat. Přesněji řečeno – ukrást. A přitom poznal krásnou princeznu Marjánku (V. Freimanová), která Ohniváka a jeho zpěv měla moc ráda a za nic by ho nikomu nedala. Že příběh končí velkou láskou, netřeba dodávat… (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V sobotu to dávali v televizi a jelikož jsem tuhle verzi O Ptáku Ohniváku asi nikdy neviděl, nebo možná když jsem byl malý, mrknul jsem na to. Venku stejně bylo hnusné počasí a na mladou Veroniku Freimanovou se vážně pěkně dívalo. Zaujala mě asi nejvíc z celého filmu. Ivan Luťanský i Ráž podali dobré výkony, šašek Vízner se taky neztratil, i když je pravda, že u některých situací jsem kroutil hlavou i já. Obyčejný průměr, nic extra co bych asi musel vidět někdy znovu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě natočené a dobře zahrané. V televizních poměrech sice vzniklo nepřeberné množství více či méně kvalitních pohádek, ale speciálně tahle jako by se od počátku chtěla vymanit z tuctového televizního průměru. O tom svědčí poměrně filmověji zvolená výprava. Obsazení je důležitou složkou. Předčasně zesnulý Luťanský dokazoval, jak umí ztvárnit charismatické šlechtice, a další role jsou také vhodně obsazeny. Stáří se na pohádce podepsalo docela výrazně. Obraz je mezi přechody z přírodních exteriérů do papundeklových interiérů poněkud nekvalitní a to samé platí o zvuku. A liška i pták Ohnivák svoji umělostí přece jen budí pousmání. Nejedná se o přeslazenou pohádku a její nepříliš časté reprízování je vlastně její velkou výhodou. 70% ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nějaký komentující u pohádky princezna Lada tvrdil, že Jana Preissová je nejkrásnější pohádková princezna. Já bych si tohle dovolil tvrdit o Veronice Freimanové. Rozhodně patří mezi ty nejkrásnější. Josef Bek pak působil na pohádku lehoulince humorně. To by byly klady pohádky. Ani by nevadilo, že je studiová, naštěstí jen napůl. Liška je třeba vytvořená docela pěkně. Ale ten Pták Ohnivák, to byla katastrofa. Mohli si tvůrci dát víc záležet. Takhle vytvořili ptáka v barvách padesátých let vypadajícího jako dost chatrná loutka. I ta zlatá hříva na Zlatohřívákovi vypadala lépe. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Už při premiéře pohádky se mi líbilo jiskření mezi princem a Rusovláskou. Líbí se mi kombinace studia a reálu - i to, jak štáb zaimprovizoval: na natáčení ve stáji odhaduju nebyly peníze, takže vidíme "stáj" kašírovanou, stín koně je určitě loutka, nicméně v dalším záběru už jede princ na skutečném Zlatohříváku. Pěkné dialogy, kromě ústřední dvojice jsem vždy měla slabost pro Josefa Beka, který si vždy na rybách věší korunu na větev ("Já jsem taky Veličenstvo"). Oceňuju krásné loutky Ivo Houfa i hlas Lišky (někdy udělám statistiku, kolik těch loutek Alena Kreuzmanová v tv pohádkách namluvila). Pro fanoušky připomínám, že holčička v úvodu je malá Markéta Hrubešová. Je to dobře udělaná pohádka pro malé děti (stopáž 3/4 hodiny) a doufám, že nezapadne ani v 21. století. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Vtipně vytvořená klasika české pohádky, která se velmi věrně řídí předlohou a to je vždy plus navíc. Nepočítačové zpracování ať už chytré lišky či samotného Ohniváka může vyvolat u dospělých úsměv na rtech, ovšem v tom je právě ta reálnost a to pohádkově jemné kouzlo oproti dnešním přetechnizovaným a tím pádem nepohádkovým věcem. Ivan Luťanský jako princ znovu zaperlil, stejně příjemná a pohledná je i princezna Veronika Freimanová, která zde prince krásně "zlobí" . Pan Bek jako král fandící rybolovu je taktéž velkým přínosem. Typický příklad, jak filmaři dříve téměř z ničeho (myšleno rozpočtově) dokázali udělat skvělou záležitost. Kdeže ty časy jsou... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama