Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Holan (A. Švehlík), vrchní zahradník pana Holbena (S. Beneš), začal pozorovat, že se ztrácejí kaktusy. A ne jen tak ledajaké, ale zrovna jeden unikát za druhým… Ten zloděj musel být dozajista nějaký znalec! Rozhodne se tedy nalíčit na lupiče past: v novinách vyjde článek o kaktusech z výstavního skleníku, které jsou prý nakažené a nemoc se může přenášet na další kaktusy. To zloděje (J. Kepka) vyleká a přijde si do skleníku pro vakcínu… Povídky velikána české moderní literatury Karla Čapka ze sbírky „Povídky z druhé kapsy“ jsou příběhy s tajemstvím, ve kterých se řeší záhadné kriminální případy. Nevystupují v nich velcí detektivové ani slavní zločinci, jen obyčejní lidé, ale o to nejsou jejich vášně, city a zločiny menší. Vyprávějí především o záhadách lidské duše. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek dokáže z obyčejných lidí vysát to nejlepší a použít, čímž se obyčejní lidé stávají zajímavými námět pro povídky. Kvalitní herecké obsazení povídku povyšuje ještě výš. Tím víc se mi libí právě kvůli prvorepublikové době, kterou si díky K. Čapkovi skoro nelze nezamilovat. A jeho detektivní talent už mohl být objeven víckrát. Nenáročné, ale také nenudné a lehce satirické. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se do filmu nedostal i závěr povídky: "slyšel jsem, že zemřel krásnou mučednickou smrtí, když se snažil ukrást posvátný kaktus Čikulí..." ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších Čapkových "kapesních" povídek, která nepostrádá geniální zápletku, perfektní charaktery, překvapivé rozuzlení, navíc obohacená možná ještě i o ždibec nadsázky a ironie. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama