Fantômas - À l'ombre de la guillotine

Krimi / Drama

Francie, 1913, 54 min

Louis Feuillade

Fantomas znamenal zásadní zlom v kariéře Louise Feuilladea. Surrealisté tento film dokonce oceňovali pro jeho poetické kvality.... A ani dnes není těžké se s hlavními hrdiny identifikovat a pořádně se do (jinak celkem hloupoučkého) příběhu ponořit.(1.2.2009)

Fantômas, verze 1913-1914, je báječná krimi s tradičním maskovaným hrdinou. V Americe zakrátko poznali Zorra, v Německu Mabuseho, ale už před 1. světovou válkou se město nad Seinou mohlo ponořit do intrik svého maskového jedince oscilujícího na straně dobra a zla. Inspektor Juve a novinář Fandor jsou také na svých místech, takže proč se nenechat provést jejich vyšetřováním až ke šťastnému pátému dílu.(15.5.2012)

Prvý z piatich pokračovaní mysterióznych príbehov o Fantomasovi. Nekorunovaný kráľ francúzskeho podsvetia je našim divákom známy skôr v odľahčenom žánri s Funésom a Maraisom v hlavných úlohách. Romány Pierra Souvestra a Marcela Allaina však nemajú s komédiou nič spoločné, skôr naopak. Takto to pochopiteľne pojal aj legendárny Louis Feuillade a natočil sériu na pokračovanie, ktorá ho nesmierne preslávila. Všetky filmy boli v roku 1998 zreštaurované Gaumontom a okorenené dobrým hudobným doprovodom Cataloque Sonimage.(16.4.2012)

Jen šest veršů Roberta Desnose: "Ten táhlý stín prolíná / na vše, i na Paříž. / Tušíš ho, nespatříš, / podivný přízrak s šedýma očima. / Fantomas, Fantomas! Je to tvůj dech, / tonoucí v mlčení pařížských střech?"(29.11.2009)

Výborné dílo, za doprovodu krásné hudby. Závěrem mi tuhla krev žilách. Už teď se těším na další díly!(6.5.2012)