Fantômas contre Fantômas

Francie, 1914, 59 min

Louis Feuillade

Čtvrtý z pěti filmů od Gaumontu natočených podle knih o Fantomasovi. Zajímavý film se skutečně naprosto statickou kamerou, krásně přehnanym herectvím a s dobře zamotanou zápletkou, která má zajímavé rozuzlení. Bohužel Fantomas nebyl nijak sympatický a všechny postavy mi byly úplně ukradené a také to bylo trochu roztahané... Dalším problémem byly nevýrazné obličeje herců, občas se mi pletli. Jinak ale zajímavý zážitek, na rok 1914:) SPOILER, děj filmu: 1.část: Fantomas a názor veřejnosti. Komisař Juve není schopen dopadnout Fantomase, lidé si myslí, že on sám je Fantomas a tak je uvězněn. I novinář Fandor má být zatčen, ale uprchne. 2.část: Zeď, která krvácí. Na scéně se objevuje lichvář Moche. Jeden z jeho klientů je zavražděn a Moche se s jeho vrahy domluví, že nic neoznámí, ale rozdělí si kořist. Do Paříže přijede detektiv Tom Bob, který hodlá odhalit Fantomase i zmizelého klienta. Nová nájemnice v jednom z Mochových domů si nechává postavit v bytě přepážku, když do ní dělník zatluče hřeb, vyvalí se krev - za zdí je schovaný zavražděný klient... 3.část: Fantomas kontra Fantomas. Vévodkyně Alexandra byla kdysi dávno Fantomasovou milenkou. Fantomas za ní přijde a přinutí jí vyhlásit veřejnou sbírku na dopadení Fantomase, která by měla dosáhnout výše 5000 franků. Na zahájení sbírky uspořádá vévodkyně maškarní bál. Jde tam Fandor v převleku za Fantomase a jeden další policista také za Fantomase. Pak dorazí ještě třetí - tentokrát pravý Fantomas. Ten později zabije Fantomase-policistu, což vidí Fantomas-Fandor. Pak se na scénu konečně dostane i Juve a začne pátrat...atd atd... 4.část: Vyrovnání účtů. Kde se divák dočká překvapivého rozuzlení.(31.3.2009)

S příchodem amerického detektiva Toma Boba nic nemohlo jít jako po drátkách. Naopak trojice Fantômasů hřešila na svou skutečnou totožnost. K tomu se přidali události kolem opulentního maškarního bálu a bylo vymalováno. Zvítězí napříště Juve nebo alespoň Fandor nad tajemným Fantômasem?(16.5.2012)

Od tohoto filmu jsem si představoval Fantomase,jako zloducha podobného tomu,kterého zná téměř každý z filmů s Louisem de Funés,ale první minuty mě vyvedly z omylu.Oproti verzi z šedesátých let není Juve poletený a cholerický a novinář Fandor není takový elegán a hrdina a je spíše podobnější obyčejnému člověku,i když velice inteligentnímu a důvtipnému. Hlavní věc,kterou jsem si nedokázal do té doby představit, bylo,že by se Fantomas mohl někde objevit bez své typické ocelově šedé masky.Další věc byla absence Fantomasovo technických vymožeností a "hraček".Místo toho si vystačí s mnoha rozličnými způsoby nalíčení a masek.Přes některé opravdu přehnané grimasy se výkony herců pohybovaly v přijatelných mezích.V samotném ději jsem se těžko orientoval, byl rozdělen celkem na tři části a návaznost mezi nimi se sledovala s menšími problémy, najednou se objevovali hrdinové,na místech,o kterých nebyla předtím ani zmínka s lidmi,o kterých taky nebyla řeč.Moji verzi filmu doprovázela příjemná nerušící hudba,místy ale trochu příliš jednotvárná.Kamera je téměř po celou dobu trvání filmu statická snad jen v jedné,dvou scénách se o něco pootočila.(11.8.2006)