Faux magistrat, Le
Francie, 1914, 70 min
Louis FeuilladeHrají:
René Navarre, Edmund BreonObsah
Fantomas je uvězněn v Belgii, která ho odmítá vydat zpět do Francie. Inspektor Juve proto zorganizuje jeho útěk, aby mohl být Fantomas ve Francii odsouzen k trestu smrti. Ten je při návratu do Francie sledován, ale uniká. Cestou zavraždí soudce Pradiera. Namísto něj je jmenován vyšetřujícím soudcem v Saint-Calais. Fantomas navazuje kontakty s místní smetánkou. Zavraždí markýze de Tergall, aby mohl vydírat jeho vdovu, na kterou padá podezření. Inspektor Juve a novinář Fandor odhalí falešnou identitu soudce Pradiera, ale Fantomasovi se trikem opět podaří uprchnout z vězení. (wero1000)
Hellboy
Falešný soudce: páté z pěti filmových zpracování knih o Fantomasovi z let 1913-1914, které pro Gaumont režíroval Louis Feuillade. Platí vše, co jsem napsal o čtvrtém dílu, Fantomas versus Fantomas, jenomže tenhle díl je ještě vykonstruovanější a obsahuje víc logických chyb. To mi ale nijak nevadí. Jo a na konci (jako vždy) Fantomas uprchne (předpokládám, že to není spoiler), ale diváci, kteří nerozumí francouzsky z toho nic mít nebudou, protože způsob jeho útěku je vysvětlen pouze titulkem. SPOILER, děj: Na zámku v Loges bydlí markýz a markýza de Tergall. Mají vážné finanční potíže a rozhodnou se prodat šperky za 250000 franků. Při předání v hotelu se šperků zmocní Fantomas převlečený za kněze. Situaci řeší Morel, starý soudce před důchodem. Markýze přepadnou dva lupiči a vezmou mu 250000 franků. Schovaj je ke služce na jejich zámku v Loges (to je ale náhodička!). Bystrý novinář Fandor v tom cítí Fantomase, ale Juve mu vysvětlí, že ten je odsouzen k trestu smrti a je uvězněn v belgické Lovani. Juve moc dobře ví, že se Fantomas chystá pláchnout a dříve či později se mu to povede. Tak se rozhodne ho osvobodit - vymění si s ním místo v cele (fakt přehnaný.) Fantomas má v patách dva poldy, kteří ho sledují, ale setřese je ve vlaku. Tam zabije soudce Pradiera, který ho málem odhalil a rozhodne se mu ukrást identitu. Následuje záběr z jedoucího vlaku:D Pradier měl být nástupce Morela. Fantomas coby soudce má velkou moc, rozjíždí nějaké vydírání, pouští vězně na svobodu, zabíjí...A opakuje se zápletka jako v minulém díle - Fantomas honí sám sebe.. Velmi vydařená scéna je ta v kostelní věži.(31.3.2009)
NinadeL
Závěrečná atraktivní epizoda z Feuilladeova seriálu o Fantômasovi. Tento hrdina na pomezí zločinu a justice už nikdy nebude tím podivným barevným kýčem ze 60. let, už nikdy nebude mít tvář Jeana Maraise, ale jen René Navarrea. Zatímco se Juve dostal do patové situace a byl tak nucem pomoci Fantômasovi k útěku z Belgie, dal takto všanc všechno své dosavadní snažení. A nebyl by to Fantômas, tento mistr převleků a intrik, aby svému věčnému stínu ani tentokrát nedal kvinde. Z technického hlediska je poměrně fascinují, jakým způsobem se v Gaumontu v roce 1998 vypořádali s jedním ztraceným kusem filmu a s hudebním doprovodem. Zatímco místo ztracené scény postačila fotka a mezititulky, už během třetího dílu se hudební podkres stal natolik nesnesitelným, že musel být odstraněn. Nahradila jsem tedy z vlastních zdrojů poněkud svižnějšími motivy a hned bylo možné zachovat původní nadšení pro tuto báječnou kriminální látku z pera Marcela Allaina a Pierrea Souvestrea. Fantômas byl současník poněkud méně sadistického Arsènea Lupina a během let 1911-1913 se dočkal svých 32 klasických dobrodružstvích. Po smrti Souvestrea po té Allain dopsal ještě moderní dobrodružství, jimž se věnoval v letech 1925 - 1963. A tehdy byl spečetěn moderní Fantomasův odkaz, takový jaký nakonec vyvrcholil ve Vorlíčkově paskvilu. Nechme tedy spát šedou masku a oživme mistra převleků.(16.5.2012)
everlong
video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=hb6ivYOFdmA(29.12.2010)
Související
- Fantômas contre Fantômas (1914)
- Fantomas (1913)
- Fantômas - À l'ombre de la guillotine (1913)
- Mort qui tue, Le (1913)