Breaking Point, The

Krimi / Drama / Film-Noir

USA, 1950, 97 min

Michael Curtiz

Má to být údajně remake To Have and Have Not s Humphrey Bogartem. No nevim, přišlo mi to dost jiný. Ale když už bych měl oba filmy porovnat, tak ačkoli je Bogart jeden z mých nejoblíbenějších herců, tahle verze se mi líbila o dost víc. Sice tu nekroutí zadkem Lauren Bacall ani jiná podobná kost, dialogy nejsou tak vybroušený, ale zase je to mnohem napínavější, má to uvěřitelnější postavy a řekl bych, že John Garfield je pro tuhle roli lepší výběr než Bogart. A má to krásně opravdovej konec.(23.2.2010)

Nejedná se o remake filmu Mít a nemít, ale pouze o věrnější adaptaci Hemingwayova románu. Rozhodně to na pět hvězd není, ale tu jednu přidávám kvůli dementovi jménem R00kieee, co tu svými odpady kazí hodnocení filmům noir a zasluhoval by zabanovat. ___ Film byl natočen mistrem Curtizem, což je už samo o sobě určitou zárukou kvality. Obsahuje velké množství napínavých scén, různé krásné krásné záběry a hodně silný závěr, který mi zcela dal zapomenout na těch pár slabších míst, co se tam objevilo. Největší problémem jsou pro mě asi ženské postavy. Harryho manželka sice byla taková nevýrazná, žádná famme fatale, ale byla docela sympatická a nevadila mi. Jenomže pak si to u mě posrala, protože si zkrátila vlasy a obarvila na blond, což jí vůbec neslušelo. No a druhá ženská postava, Leona, už tou famme fatale být zřejmě měla, ale bohužel k ní měla hodně daleko a byla pro děj úplně zbytečná.(22.8.2011)