Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Spíš než klasickým filmem o třech aktech je Viking roztříštěnou koláží epizod. Má problémy s dramaturgií, u nepříliš dobře zvládnuté expozice a dokonce i u návaznosti scén. Jakoby se vystříhala další hodinu materiálu... čemuž napovídají i vystřižené scény, z nichž bych přinejmenším dvě okamžitě vrátil zpátky (a kdo ví kolik dalších jich ještě skončilo na podlaze střižny nebo vyhozených ze scénáře). To má za výsledek chabé motivace a prokreslení postav, divák se nemůže do příběhu pořádně ponořit (nemluvě o tom, že moc není s kým se ztotožnit) a film tak působí trochu odtažitě. Na druhou stranu ale Viking vypadá fantasticky - interiéry i exteriéry, kostýmy, rekvizity, na tom všem si někdo dal hodně záležet. A třeba úvodní scéna na sněhu je na oko vyloženě nádherná. Stejně tak se nešetřilo ani na výpravných bojových scénách. S učesanějším scénářem to mohl být vynikající film, i tak ale nabízí dostatek působivých scén i výjevů, kvůli kterým stojí za vidění. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Síce hviezdičkovo rovnako ako Legenda o Kolovratovi, ale objektívne ďaleko lepšie. Nehralo sa to na 300vku, malo to svoju vlastnú drsnú tvár. Škoda len toho castingu. Danila Kozlovskij je totiž asi taký istý "viking" ako Antonio Banderas, ale ten je svojim herectvom úplne inde. Pritom je Danila tiež sympatický herec, jeho filmy ako Ekipaž alebo ešte lepšie Legenda 17 mám rád. Aby som bol objektívny, samozrejme nedávam "len" tri hviezdy kvôli Danilovi. Film bol viac roztiahnutý, ako by bolo vhodné, pretože až natoľko veľkolepý príbeh, ako sa ho veľkolepo snažil podať, nemal. ()

Reklama

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu parádní epická výprava a správně drsná atmoška. Na straně druhé ovšem 2 hodiny, kdy jsem prakticky ani nevěděl, co přesně se děje (střih?) a abych se přiznal, lehce jsem se i přes skvělý vizuál nudil. Ztrácel jsem se v ději, byl jsem naprosto mimo z postav, z jejich motivací a cílů. Jo Rogněda.. to byla kost a její příběhová linka byla asi nejzajímavější, ale opět, chybělo mi xxx scén, abych si k ní udělal nějakou hlubší a trvalejší vazbu... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nejsem zcela zběhlý v dějinách Ruska, Ukrajiny a prvních kontaktů tehdejších vládců se světem křesťanským. Myslím, si však, že film nijak nevybočil z mých hrubých znalostí dějin tohoto období. A hádat se o to, jestli Igor byl ve skutečnosti Jevgenij přenechám lepším znalcům. Těch se tu dle komentů našlo dost :-). Mohu tedy film hodnotit z čistě subjektivní stránky a musím uznat, že se moc líbil. Počátek středověku nemohl být temnější. Neustálé nájezdy kohokoliv, obětování starým dávným božstvům na obětištích, nemoci, hlad, neúroda... Asi nebylo snadné si tehdy žít ten svůj obyčejný život a ani velmožové to neměli jednoduché. Nevím kolik film stál, ale muselo to být hodně. Vše vypadá skvostně. Chalupy, hradiště, první města.... Jako vesmírný koráb s ufouny pak musela působit na místní kmeny válečná loď z Konstantinopole... Znovu se klaním římské civilizaci a jejímu odkazu i když počátky křesťanství nebyly také žádná pohádka. U řady záběrů jsem vůbec nechápal kameru jak to mohlo být točeno a pevně doufám, že to všechno byl podvrh na divákoci od zručného grafika, protože jinak ve filmu muselo zařvat několik desítek koní a stejně tak lidí... Vrcholem byly žoldáci Vikingové se svými Berserkry... brr.. Když do vašich bojujících řad vlítl zdrogovanej chlápek s vlčí kůží na hlavě s palicí v ruce, musel to asi být fakt mazec... Ne vždy jsem úplně chápal o co ve filmu jde, což mne trochu mrzelo. Vizuálně to však bylo naprosto dokonalé a od plného počtu hvězd to dělil jen krůček. Házím tedy z hradeb 5 zapálených kol a Rusům opět tleskám. * * * * ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Mě osobně se film líbil, ačkoliv jsem čekal poněkud něco jiného. Celou dobu člověk nevidí nic jiného, než boje. Trochu se to podle zbabralo tím, jak způsobem je vylíčeno přijetí křtu. Na to, co o christianizaci vím, se mi to prostě nějak nezdá. Jinak je jasné, že spousta věcí je fabulací autorů. Ovšem líbilo se mi, že film je v podstatě konzistentní, řekl bych, že věci technického rázu, jsou provedeny dobře, a to se málokde vidí. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Film se natáčel 6 let. (Cheeter)
  • Okrem Ruska, kde prebiehala väčšina natáčania, pracovali filmári aj v talianskej Ravenne. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama