Reklama

Reklama

Souboj vojevůdců

(seriál)
  • USA Clash of Warriors
USA, 2002, 26x44 min

Obsahy(1)

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti. Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.
První řada: 1. Von Falkenhayn proti Pétainovi
2. Pershing proti Gallwitzovi
3. Rommel proti Montgomerymu
4. Alexander proti von Arnimovi
5. Žukov proti von Bockovi
6. Yamamoto proti Nimitzovi
7. Vandegrift proti Hyakutakeovi
8. Paulus proti Čujkovovi
9. Von Manstein proti Vatutinovi
10. Patton proti von Klugemu
11. Bradley proti Modelovi
12. Clark proti Kesselringovi
13. Dajan proti Ámirovi

Druhá řada: 1. Velkokníže Nikolaj proti Hindenburgovi
2. Allenby proti von Sandersovi
3. Haig proti Ludendorffovi
4. Dowding proti Goeringovi
5. Horton proti Dönitzovi
6. Harris proti Kammhuberovi
7. Von Rundstedt proti Eisenhowerovi
8. Honda proti Stillvellovi
9. Halsey proti Kuritovi
10. Buckner proti Ušidžimovi
11. MacArthur proti Jamašitovi
12. Giap proti Westmorelandovi
13. Schwarzkopf proti Saddámovi (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Tomket 

všechny recenze uživatele

Od prvního žvance.... nemám rád, když se amíci arizonští, co žerou fazole, pustí do evropských tradičně historických obilnin. Představte si jak amíci vaří například rajskou. Katastofa. Neumí to uvařit a tak melou a kvedlají a kecají o tom, jak nejlépe to udělat aby se to vzhledově líbilo a ti pitomci to sežrali. Knedlíky jsou malé, trošku oplzlé, spařené a nikde nezjistím z jakého těsta jsou, kolik a jaké mouky bylo použito i když pravda trošku bych se jich při prvním pohledu najedl, ale ta rajská omáčka mi to totálně znechutí. Nevěřim jí, přotože opět nevim kolik tam bylo dáno ingrediencí, a pochybuji nad lhůtou spotřeby. Při detaílním zkoumání objevuji stopy penicilinových skvrn a strašně to zapachá. Samozřejmě ti idioti se nenamáhali ani přidat libové hovězí jen nějaků masovou náhražku. Tohle fakt žrát nebudu!!!!!!!!!!!! Doporučuji jen těm, kterým chutnají americké kvalitní pokrmy z fast foods. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Normálně bych asi dal minimálně o hvězdu víc, ale shodou náhod tenhle dokument běžel v TV hned po konkurenčním Souboji generálů, a ze srovnání tenhle kousek vychází neslavně. Rozklepané, nevyčištěné původní záběry z druhé světové se prostě s remasterovanými záběry, doplněnými o rekonstrukce a živé ukázky techniky prostě nedají srovnávat. A co si budeme povídat - původních BW záběrů z WWII s komentářem už jsme viděli až až... Na druhou stranu nutno pochválit nestrannost tvůrců, to se u dokumentů z USA tak často nevidí... ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Budu hodnotit pouze jediný díl, který jsem viděl, a to souboj Ludendoffa s Haigem na Sommě skoro koncem války, zbytek dílů mi bohužel uniknul. :-( Líbila se mi kombinace informací o vývoji války jako celku, politického pozadí, vojenské situace v daném místě a doplnění životopisem obou generálů. Vybrané archivní materiály jsou také velmi dobré, z 1. války moc záběrů přímo z bojiště není. K pochopení situace pomáhaly zejména počítačové mapy a schémata. Naopak virtuální "první tanková bitva na světě" mě skoro až rozesmála. Dokument je sice zjednodušující, ale v rámci omezené stopáže nijak zásadně. Vytknul bych jen lacinou animaci a opakující se stejné záběry z bojiště. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen pár dílů, ale i z toho je jasně poznat, že se jedná o jeden z nejlepších a nejzajímavějších válečných dokumentů. Vzhledem k délce jednoho dílu nepopisuje boje zas až tak do hloubky, ale pro laika určitě báječně shrnutí největších válečných bitev. Naprosto souhlasím s komentářem Tannita......... ()

sahier 

všechny recenze uživatele

Výborne podaný výklad o jednotlivých bojoch , vrátane počítačových animácii, pre toho kto sa zaoberá históriou a najmä vojnovou už len doplňujúca a nie naplňujúca zábavka ,ale pre všeobecné prehĺbenie znalostí niekomu kto sa chce o jednotlivých historických udalostiach dozvedieť viac naozaj postačujúce. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama